Yalan tespit makinesi: Gözünden anlıyor

Arşiv
Arşiv

ABD Lehi merkezli bir teknoloji şirketi, yüzde 90 doğruluk oranıyla çalışan bir yalan tespit makinesi tanıttı.

Lehi merkezli bir şirket olan Converus’un EyeDetect teknolojisi, kişilerin kalp atış hızı, nefes alma düzeni veya terlemeye başlayıp başlamadıklarını izleyen yalan makinesinden farklı çalışıyor.

Converus’un Başkanı Todd Mickelson, insanların nefeslerini nasıl kontrol edeceklerini, nasıl rahatlayacaklarını ve nasıl terlemeyeceklerini öğrenebileceklerini belirtti.

İnsanların yapamayacağı şeyin ise birinin gözünde meydana gelen istemsiz değişiklikleri kontrol etmek olduğunu söyledi.

EyeDetect, yaklaşık 100 farklı faktörle birlikte göz bebeği boyutundaki değişiklikleri kaydetmek için bir göz izleyici kullanarak çalışıyor.

EyeDetect, yaklaşık 100 farklı faktörle birlikte göz bebeği boyutundaki değişiklikleri kaydetmek için bir göz izleyici kullanarak çalışıyor ve birisinin yalan söyleyip söylemediğini yüzde 90 doğruluk oranıyla tespit edebiliyor.

Avukatlar kullanılmasında ısrarlı

Avukatlar ceza mahkemelerinde bu testin kullanılması için baskı yapıyor.

  • EyeDetect nasılçalışıyor?
  • EyeDetect, soruyu ne kadar hızlı okuduğunuz ve ne kadar hızlı yanıtladığınız dahil olmak üzere yaklaşık 100 faktörle birlikte göz bebeği boyutundaki değişiklikleri kaydetmek için bir göz izleyici kullanıyor.
  • Araç, 15 dakikalık bir test sırasında yaklaşık yarım milyon veri noktası yakalıyor ve bu veriler, kullanıcıyı 1 ila 100 arasında puanlayan bir algoritmaya giriyor.
  • 1'e yakın puan alanların yalan söylediği, 100'e yakın puan alanların ise daha doğru olduğu düşünülüyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >