Yapay zeka cinsiyet eşitsizliğine mi neden oluyor?

Arşiv
Arşiv

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre, yapay zeka kullanımının yaygınlaşması hem kadınların daha çok işsiz kalmasına neden olacak hem de erkeklerle aralarındaki ücret eşitsizliğini daha da artıracak.

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) Küresel Cinsiyet Ayrımı Raporu'na göre, giderek yaygınlaşan yapay zeka uygulamaları hem erkeklerle arasındaki ücret eşitsizliğini artırarak hem de işsiz kalmalarına neden olarak, en çok kadınlara zarar verecek. WEF Genel Müdürü Saadia Zahidi'ye göre, eğer bilişim teknolojisi ve mühendislik alanlarında çalışan kadın sayısı artırılmazsa, kadın-erkek arasındaki ücret eşitsizliği yapay zekanın gelişimiyle daha da açılacak.

"Makine öğrenmesi daha çok kadınların bulunduğu pozisyonlarda kullanılıyor"

Zahidi, ücret eşitsizliğinin derinleşmesinin nedenlerini şöyle anlatıyor:

“Öncelikle idari ve müşteri hizmetleri gibi daha çok kadınlar tarafından doldurulan pozisyonların yerini giderek yeni teknolojiler alıyor. Ayrıca bilişim teknolojisinde hızla gelişen makine öğrenmesi ve büyük veri gibi özellikler, genellikle erkeklerden çok kadınların bulunduğu pozisyonlarda kullanılıyor. Bu da onlara olan ihtiyacın giderek azalmasına neden olacak.”

Yazılım programları erkek egemen zihniyete sahip

Rapora göre, kadınların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik konularına odaklı pozisyonlardaki azlığı da önemli sorun. Bu nedenle yapay zeka içerikli pozisyonlarda cinsiyet eşitsizliği diğer sektörlere oranla üç kat daha fazla. Kadınlar bu alandaki işgücünün sadece yüzde 22'sini oluşturuyor. Bu, aynı zamanda “yapay zekanın insan gibi düşünüp insan gibi davranmasını” amaçlayan yazılım programlarının erkek egemen zihniyete sahip olması riskini de artırıyor. WEF Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi Bölümü Başkanı Kay Firth-Butterfield, “Yapay zeka programlarının tüm nüfusun özelliklerini yansıtması hayati önem taşıyor. Yoksa bu büyük bir sorun oluşturur” diye konuşuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >