Yapay zekâ, hangi suçluların tekrardan yasaları çiğneyebileceğini tahmin ediyor

Yapay zekâ
Yapay zekâ

Son raporlara göre yapay zekâ, hangi suçluların yasaları tekrardan çiğneyebileceğine dair doğru tahminler yapıyor.

Yapay zekâ, tekrar suç işleyebilecek kişileri belirleme sürecinde insanlara göre çok daha hızlı ve doğru tahminler yapıyor.

Yapay zekâ ve makine öğreniminin kullanım alanı epey geniş. Bu algoritmalar bugün mobiluygulamalardandepolardaki paketleme sistemlerine kadar birçok farklı amaçla kullanılıyor. Elbette suçlularıntespitedilmesi konusunda da bazı çalışmalar var.

Yapay zekâ, insanlara göre çok daha hızlı ve doğru kararlar verebiliyor.
Yapay zekâ, insanlara göre çok daha hızlı ve doğru kararlar verebiliyor.

Son araştırmalara göre yapay zekâ, hangi suçluların tekrar suç işleyebileceğini insanlardan daha iyi tespit edebiliyor. Peki ama bunu nasıl yapıyor? Yapay zekâ, bu konuda risk değerlendirme algoritmalarıyla olası suçları tahmin edebiliyor.

Irkçı bulunduğu gerekçesiyle eleştirilmişti.

Yapay zekâ, ilerleyen yıllarda karar verme süreçlerinde insanlara düşen görevleri azaltacak gibi görünüyor.
Yapay zekâ, ilerleyen yıllarda karar verme süreçlerinde insanlara düşen görevleri azaltacak gibi görünüyor.

Geçtiğimiz dönemlerde bu tarz çalışmalar genelde 'ırkçı' bulunduğu gerekçesiyle çok fazla eleştirilmişti. Ancak yeni rapor bu durumu bir kez daha kanıtlıyor. Her suçlu için algoritmayı besleyecek yeterli veri miktarına ulaşıldığında yapay zekâ aslında kendisinden beklenenden çokdahayüksekperformans sergiliyor. Yani araştırma sonuçları bu yönde.

Yapay zekâ, yetkililerden çok daha hızlı karar verebiliyor.

Normal şartlarda gerçekkoşullarabakıldığında yetkililerin hızlı karar vermesi söz konusu olamıyor ve hatta olaylar üzerinde uzun süre çalışılması gerekiyor. Ama yapayzekâiçin aynı durum söz konusu değil.

Önümüzdeki süreçte bu sistemin de aktif olarak kullanılması bekleniyor. Ama insanların öncelikle yapay zekâya güvenmesi gerekiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >