Yapay zeka sınırları zorluyor: Yemeğin fotoğrafından tarifini görebilmek mümkün

Fotoğraftan yemek tarifi
Fotoğraftan yemek tarifi

MIT Laboratuvarı’nda yapılan çalışmalar sonucunda yemek fotoğraflarına bakarak size yemeğin tarifini sunan bir yapay zeka uygulaması geliştirildi. Uygulama ile fotoğrafını gördüğünüz yemeği hazırlamak artık çok kolay…

MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı’ndan bir araştırma ekibi, yemek tariflerini daha kolay bir hale getirmek için Shazam mantığıyla çalışan bir uygulama geliştirdi. Derin öğrenme algoritması adı verilen bir sistem üzerinden çalışan uygulama, yemeklerin fotoğrafına bakmasıyla birlikte bir içerik listesi oluşturuyor.

Oldukça geniş bir veri tabanı bulunan uygulama, on binlerce farklı içeriğe sahip. Yemeğin içerisinde bulunanları ve yapılışını öngörmesiyle teknolojide çığır açtığı söylenebilecek olan çalışma, Recipe1M veri tabanını kullanıyor. Uygulama, AllRecipes and Food gibi yemek tarifleri konusunda gelişmiş içeriklere sahip sitelerden oluşturuldu.

Yemeklerin kalıp, şekil gibi özelliklerini inceleyen bir sinir ağı, tariflerle hazır yemek arasında bağlantı kurması için ayarlandı. Uygulamaya bir çörek fotoğrafı gösterildiğinde, tereyağı ve un gibi ürünün ana malzemeleri hızlı bir şekilde tespit edilebiliyor. Hazır yemek fotoğraflarıyla gerçekleştirilen testlerdeki başarı oranı %65 olarak ifade ediliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >