Yarın akşam kısıtlama başlıyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı

Türkiye genelinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması hafta içi de belirli saatlerde uygulanacak- Arşiv
Türkiye genelinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması hafta içi de belirli saatlerde uygulanacak- Arşiv

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi.Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı, 4 saat sürdü. Kabine toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs önlemleri kapsamında alınan yeni ek tedbirleri açıkladı. Bu kapsamda Erdoğan, ''Hafta içi her gün gece saat 21 ile sabah 5 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacaktır'' açıklamasını yaptı. Hafta içi sokağa çıkma kısıtlaması kararı ise yarın gece başlıyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni tip koronavirüsle (COVID-19) mücadele kapsamında yarın akşamdan başlamak üzere hafta içi her gün saat 21.00 ile sabah 05.00 arasında genel sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını, kısıtlamaların hafta sonu cuma akşamı 21.00'den pazartesi sabahı 05.00'e kadar kesintisiz devam edeceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenen Erdoğan, toplantının ilk ve en önemli konusunun yeni tip koronavirüs salgınındaki gelişmeler olduğunu belirtti.

Dünyanın her yerinde daha önce görülmedik düzeyde tırmanışa geçen salgının Türkiye'de etkili olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, son Kabine Toplantısı'nda bu çerçevede yeni birtakım tedbirlerin hayata geçirileceğini kamuoyuyla paylaştıklarını anımsattı.

Vaka sayısının 30 bine dayanmış olmasının herkesin çok daha dikkatli ve sabırlı davranması gerektiğini gösterdiğini vurgulayan Erdoğan, tedbirlerin yol açtığı sıkıntıları gayet iyi bildiklerini, bu sıkıntıları asgariye indirmek için her türlü gayreti gösterdiklerini bildirdi.

Recep Tayyip Erdoğan, "Salgının olumsuz etkisini azaltmak için insan hareketliliğini en aza indirmeyi amaçlayan tedbirler dışında çare bulunmuyor" ifadesini kullandı.

Yeni koronavirüs tedbirleri

  1. Hafta içi her gün 21.00-05.00 arası sokağa çıkma yasağı uygulanacak
  2. Sokağa çıkma yasağı haftasonları, Cuma akşam 21.00’den Pazartesi 05.00’e kadar kesintisiz devam edecek. Üretim, tedarik, lojistik, sağlık, tarım gibi sektörler bu kapsamın dışında olacak.
  3. Market, bakkal, kasap, manav gibi işletmeler ile eve paket servisi verecek yerler hafta sonu kısıtlamasının dışında yer alacak.
  4. Restoranlar paket servis dışı hizmet veremeyecek.
  5. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı toplu taşıma araçlarını kullanamayacak.
  6. Anasınıfı ve benzeri eğitim kurumlarının faaliyetlerine ara verilecek.
  7. Evlerde mevlit, gün, yılbaşı kutlaması yapılamayacak.
  8. Cenaze ve nikahlara en fazla 30 kişi katılabilecek.
  9. Hamam, sauna, lunapark, yüzme havuzları kapanacak.
  10. AVM girişlerinde HES kodu uygulamasına geçilecek.
  11. Kalabalık caddeler ile meydanlara girebilecek kişi sayısı Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararı ile sınırlandırılabilecek.

Önümüzdeki aydan itibaren sağlık çalışanlarından başlayarak aşı uygulanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pek çok ülkenin sağlık sisteminin ve altyapısının yetersizliği sebebiyle maruz kaldığı toplumsal kargaşa iklimine bizi de sürüklemek isteyenlerin oyunlarına gelmeyeceğiz. Nice mücadelelerden alnının akıyla çıkan Türkiye, salgın karşısında verdiği mücadeleyi de Allah'ın izniyle mutlaka kazanacaktır. Bu dalganın üstesinden geldiğimizde, inşallah aşı sürecinin de başlamasıyla, kontrolü ve yönetilmesi daha kolay bir mücadele dönemine gireceğiz. Önümüzdeki bahar aylarından itibaren bu küresel sağlık krizini geride bırakmaya başlamış olmayı ümit ediyoruz. Aşı konusunda dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İnsanlar üzerinde kullanılma aşamasına gelen her aşı ile yakından ilgileniyor, gereken bağlantıları derhal kuruyoruz. İlk etapta 50 milyon dozluk bir anlaşma yapmış buluyoruz. En başından beri söylediğimiz gibi vatandaşlarımız herhangi bir ücret ödemeden aşıya erişebileceklerdir. İnşallah önümüzdeki aydan itibaren sağlık çalışanlarından başlayarak bu aşının uygulaması yapılacaktır. Gönüllülerin kullanımı aşamasına gelen yerli aşıyla ilgili çalışmaları da gün gün izlediklerini, bu süreçte ihtiyaç olan vakti milletle tedbirlere sıkı sıkıya uyarak kazanmaları gerektiğini ifade etti.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 hafta önce yaptığı açıklamada koronavirüs tedbirleriyle ilgili olarak "Vatandaşlar hala kapalı mekanlarda dikkatli davranmıyor. Yeni tedbirler almaya mecburuz ve alacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Yeni vaka ve can kayıplarının her geçen gün artması nedeniyle 16 Kasım'da gerçekleştirilen son kabine toplantısında bir dizi önlem açıklanmıştı.

Cumartesi akşam 20.00'den, pazar sabah 10.00'a, pazar akşamı 20.00'den pazartesi sabah 5'e kadar sokak kısıtlaması kararı alındı.

Restoran ve kafelerin ise 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket ya da gel al şeklinde servis vermek üzere açık kalmasına karar verildi.

Eğitimde ise 4 Ocak'a kadar uzaktan eğitime geçildi.

Alınan tüm bu tedbirlere rağmen tablo ağırlaşmaya devam etti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >