Yastık altı altın sisteme dahil oluyor

Altın
Altın

Yastık altı değeri 280 milyar dolar olduğu tahmin edilen altının yüzde 10’u bile kazandırılsa ekonomiye ciddi bir kaynak sağlanacak. Söz konusu çalışmayla vatandaşın fiziki altına istediği zaman ulaşabilme imkanı sağlaması bekleniyor.

Kara gün dostu olarak nitelendirilen özdeştirilen yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması gündemin ilk maddelerinden biri oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yastık altındaki 5 bin ton altının piyasaya kazandırılacağını açıklamasıyla sağlanacak ekonomik katkı merak ediliyor. 5 bin ton altının piyasa değerinin ise 280 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Altın
Altın

Kuyumcu altın değerleme sistemi


İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Esen, Projenin adının KAD-SİS ‘Kuyumcu altın değerleme sistemi’ olduğunu belirterek, İAR olarak 11 yıldır 12 banka ile altın bankacılığı yürüttüklerini söyledi.

Esen, 10 yılda 100 ton altının altın bankacılığı eksper yöntemi ile ekonomiye kazandırıldığını söyleyerek, “Eski sistem ile yıllık on ton mertebelerinde bir altın çıkarırken, bizim yeni projemiz olan KAD-SİS’in hedefi ilk bir yılda yani gelişme döneminde 50 tonlara sonrasında 100 tonlara çıkmak. Seksen ilde bin noktaya ulaşmamız ve altın teslimimiz bu projenin olmazsa olmazlarından bir tanesi. Bu projede gerekli adımlar atıldığında, fiziki olarak biz bankadaki altın hesabımızdan istediğimiz zaman küçük bir miktar altını, altın olarak alabileceğiz. BDDK’yla görüştük, bir mekanizma geliştirdik. Bu mekanizmanın belirli mevzuatlara göre süreci var. Onaylanması gerekiyor. O yüzden de uygulamaya henüz geçemedi.”

Altın kuru
Altın kuru

Sisteme dahil olmak isteyen kuyumcular da başvurabilecek


Vatandaşın tercihen hafta sonu veya iş çıkışlarında kuyumcuya gittiğini söyleyen Ayşen Esen, oysa şu an mevcut sistemin mesai saatlerinde açık olduğunu vurguladı. Esen, şu anda bankaların bunu yazılımla çözdüklerini ifade ederek, “Bunun onayı geldiğinde kısa bir zaman içinde hallolacak. Tanıtımla tüm taraflar bilgilendirilmeli. Şimdi sisteme dahil olmak isteyen kuyumcular bize başvurabilecekler.

Türkiye’nin seçkin, sayılı, kaliteli kuyumcularını seçiyor sisteme dahil ediyoruz. Ve sözleşmeyle bunlarla birlikte çalışmaya başlıyoruz. KAD-SİS web sitemize (www.kadsis.com) girdikleri anda kuyumcuların nasıl başvurabilecekleri her şey yazıyor” diye konuştu.

Fiziki altın teslimi


Hazine ve Maliye Bakanlığı ile iletişim halinde olduklarını anlatan Ayşen Esen, şunları kaydetti:

“Biz yıllarca halkın sesine kulak verdik, araştırmalar yaptık, halkın neden altınını yastık altında tuttuğunu, ne olursa yastık altından çıkaracağını tespit ettik. Bütün bu tespitler sonrası projenin olmazsa olmazlarını dile getirdik, sonra da biz geçen yılın Temmuz ayında yani bir buçuk yıl evvel bu projeye start verdik. Çıkış noktamız Türkiye çapında yapılacak bir faaliyet. Dolayısıyla seksen ilde yapılması gereken bir çalışma. Bu start verdiğimiz dönem bir test çalışması olmalıydı çünkü bir yazılım var. Bu sistem Türkiye’nin her yerinde çalışacak. Lojistikte bunların sağlanması gerekiyordu. O yüzden mümkün olduğu kadar çok şehre ve noktaya gidelim. Her şehirde bu sistem bir test edilsin. Düzgün çalıştığından emin olalım dedik ve olduk da. Sıra geldi olmazsa olmazları devreye almaya. Fiziki altın teslimi gibi, 7/24 hizmet gibi, tanıtım gibi, halka altın mevduatı karışığı bir katma değer sunmak gibi, altın mevduatının güvencede olduğunu hissettirmek gibi, bankaların bu konuya teşvik edilmesi gibi konular olmazsa olmazlarımız. Ondan sonra da büyümeye devam edeceğiz. Projemiz kapsamında Kamu bankaların yanına özel bankaların da katılması ve olmazsa olmazların hayata geçmesi ile sistem yayılacak, sayı geliştikçe tonaj artacak, ekonomin ülkenin kalkınmasına destek verecek.”

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >