Yeni araştırma: Hindistan mutasyonu koronavirüs aşılarına ve antikor ilaçlarına direnç gösteriyor

Arşiv
Arşiv

Bilim insanlarının yaptığı son araştırmaya göre, antikor ilaçları ve COVID-19 aşıları, ilk olarak Hindistan'da tespit edilen koronavirüs varyantına karşı daha az etki gösteriyor. 'B.1.617.2' olarak bilinen varyant, onu daha bulaşıcı kılan mutasyonlara sahip. Varyant şu anda Hindistan'ın bazı bölgelerinde ve 50’yi aşkın ülkeye yayılmış durumda.

Bilim insanları, yaptıkları yeni bir çalışmayla Türkiye'de dahil olmak üzere 50’yi aşkın ülkede tespit edilen Hindistan varyantının koronavirüse karşı geliştirilen aşılara ve antikor tedavilerine karşı direnç gösterdiğini açıkladı. Koronavirüsü daha bulaşıcı hale getiren mutasyonlara sahip olduğu belirtilen B.1.617.2 adlı varyantın, nötralize edici antikorların etkisinden kaçma yeteneği olduğu ifade edildi.

Antikor ilaçlarına daha dirençli

Fransa'da Pasteur Enstitüsü’nden bilim insanları, Hindistan'dan dönen bir gezginin kanından alınan B.1.617.2 varyantı örneğini inceledi. İlk olarak İngiltere'de tanımlanan B.1.1.7 varyantı ile karşılaştırıldığında, Hindistan mutasyonunun antikor ilaçlarına daha dirençli olduğunu, ancak şu anda Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onaylanmış üç ilacın da hala çeşitli seviyelerde etkili olduğu ifade edildi. FDA tarafından şimdiye kadar, Eli Lilly ve Regeneron tarafından geliştirilen monoklonal antikor terapileri onaylandı.

Pfizer/BioNTech aşısı mutasyonlara karşı 3-6 kat daha az etkili

Bununla birlikte araştırmacılar, COVID-19 geçiren ancak aşılanmayan ve iki doz Pfizer/BioNTech aşısı olan katılımcılardan alınan kar örneklerini karşılaştırdı. Katılımcılardaki antikorlarların Hint mutasyonuna karşı, İngiliz ve Günay Afrika varyantlarına karşı 3 ile 6 kat daha az etkili olduğu belirtildi.

Diğer taraftan, araştırmacılar, Güney Afrika varyantına karşı koruma sağlamayan iki dozlu AstraZeneca aşısının Hindistan varyantına karşı da etkisiz olmasının muhtemel olduğunu söyledi. Pasteur Enstitiüsü’nden çalışmanın ortak yazarı Olivier Schwartz, ayrıca ilk doz aşılarını yaptırmış olan insanlardan alınan antikorların Hint varyantını "zar zor engellediğini" söyledi.

Schwartz, çalışmanın sonuçlarının Hindistan varyantının hızlı yayılmasının, nötralize edici antikorların etkisinden "kaçma" yeteneği ile ilişkili olduğunu gösterdiğini ekledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >