Yeni bir rapora göre iPhone'unuzun pil ömrü Apple'ın söylediği kadar uzun değil

iPhone XR
iPhone XR

● Yeni bir raporda, Apple'ın bazı iPhone'larda pil ömrünü abarttığı belirtiliyor.

● Rapora göre iPhone XR birçok teste rağmen şirketin iddialarından en uzak model olarak sıralanıyor.

● Rapor ayrıca HTC'nin cihazlarının batarya ömrünü abarttığını, Samsung, Sony ve Nokia gibi şirketlerin de benzer şekilde 'yüksek rakamlar' verdiğini ifade ediyor.

Araştırma, Apple'ın bazı iPhone'larda pil ömrünü 'önemli ölçüde' şişirdiğini söylüyor. Peki ama hangi modeller bu kapsamda?

gzt

Grup, dokuz farklı modeli test ettiğini ve hepsinde rakamların yüksek kaldığından bahsediyor. Yani Apple'ın aktardığı rakamların %18 ile %51 arasında yetersiz kaldığından bahsediliyor.

iPhone XR, Apple web sitesinde batarya ömrü konuşma süresi olarak '25 saate kadar' şeklinde geçiyor.
iPhone XR, Apple web sitesinde batarya ömrü konuşma süresi olarak '25 saate kadar' şeklinde geçiyor.

Bulgulara göre iPhone XR bu konuda en zayıf halka. Zira şirketin aktardığı rakamlara göre'25 saate kadar konuşma süresi'sunan telefon aslında testlerde 16 saat 32 dakikayı görüyor.

Apple'dan konuyla ilgili testlere gelen yanıt ise şu şekilde:

    Ürünlerimizi titizlikle test ediyoruz ve pil ömrü iddialarımızın arkasındayız. iPhone'lar, donanım ve yazılım arasındaki sıkı entegrasyon sayesinde pil ömrünü üst düzeye çıkarmak için akıllı testler sunuyor. Test metodolojimiz bu zekâyı yansıtır. Burada ayrıntılı olarak yayınladığımız metodolojimizi paylaşıyoruz.

Bu ekip aslında benzer testi 'internet gezintisi' için de tekrarlamış durumda. Grup böylece cihazın pil ömrü hakkında karar vermekten önce başka testler yaptığını da söylüyor. Yani doğruluğunun tekrarlanması gerektiğine inanıyor.

Üstelik grup Apple'a ek olarak Samsung, HTC, Sony ve Nokia gibi popüler markaların 50'den fazla cep telefonunu test ediyor. Sonuçlar, HTC ürünlerinin ortalama konuşma süresinin Tayvanlı teknoloji şirketlerinin söylediklerinden %5 daha düşük olduğunu söylüyor. Hatta şu açıklamayı yapıyor:

  • HTC'de ürün performansının tüm yönlerini özenle test ediyoruz. Kurulum ve testortamlarındaki farklılıklar belirtilen konuşma süresi değerlerinde bazı değişikliklere sebep olabilir.

Pil ömrünün aslında telefonunuzu nasıl kullandığınıza bağlı olarak her zaman değişeceğini unutmamak gerekiyor. Ekran parlaklığı, uygulama kullanımı ve aldığınızbildirimlerin sayısı bu konuda çok önemli faktörler arasında yer alıyor.

Değerlendirmeler sırasında birçok farklı kriteri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Çünkü kullanıcıların birbirinden bağımsız olarak çok fazla alışkanlığı var.
Değerlendirmeler sırasında birçok farklı kriteri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Çünkü kullanıcıların birbirinden bağımsız olarak çok fazla alışkanlığı var.

Hücresel verinin yetersiz olduğu bölgelerde sık sık kullanıyorsanız pilinizin sinyal ararken daha hızlı batarya tükettiğini de göz önüne almanız gerekiyor. Test sonuçları aynı zamanda iPhone XR'nin CNET, AnandTech veTom's Guide da dahil olmak üzere birçok saygın siteden yaptığı incelemelerle çelişiyor ve hepsi de iPhone XR'yi mükemmel pil ömrüne sahip olarak değerlendiriyor.

Ürünleri çeşitli kategorilerde test eden bağımsız bir İngiliz tüketici tavsiye grubu, geçen ay Amazon'daki sahte incelemelerdetespit edilen bir soruşturmayı da paylaşmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >