Yeni güvenlik önlemi: Büyük teknoloji şirketleri 2020'de gizlilik politikalarını güncelliyor

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

Facebook ve Google gibi devlerden daha küçük girişimlere kadar epey geniş bir yelpazeye açılan teknoloji şirketleri, yeni bir gizlilik yasasının yürürlüğe girdiği 2020'de gizlilik politikalarını elden geçiriyor.

Yasa, Kaliforniya'da kabul edildi. Ancak çoğu büyük teknoloji şirketinin yaptığı değişiklikler dünya genelindeki tüm kullanıcıları etkileyecek.

Diğer yeni değişikliklerin yanı sıra, kullanıcılar artık büyük şirketlerin sitelerinde 'Kişisel Bilgilerimi Satma' yazan bir bağlantıya tıklama şansına sahip olacaklar.

Google, Apple, Facebook ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri geçen yıl gizlilik politikalarında önemli değişiklikler yaptı. Sürecin sonunda kullanıcılar yeni politikalara ilişkin e-posta ya da bildirimler aldı.

Bunun sebebi, 1 Ocak itibariyle hayata geçen yeni

Kaliforniya eyalet yasası. Kaliforniya Tüketici Gizlilik Yasası olarak da adlandırılan yasa, teknolojişirketlerinin kişisel verileri nasıl kullandığı konusunda insanlara daha fazla bilgi ve kontrolsağlamayı amaçlıyor.

Her ne kadar bu yeni yasaların Kaliforniya'da geçerli olacağı düşünülse de aslında çoğu büyük teknoloji şirketi kararları nihayetinde tüm kullanıcıları etkileyecek şekilde elden geçiriyor.

Kişisel verilerin satıp satılmayacağına kullanıcı karar verecek.

Fark edebileceğiniz en önemli değişiklikler arasında ziyaret ettiğiniz web sitelerinde 'Kişisel Bilgilerimi Satma' yazan yeni bir düğme ve bağlantı olacağı. Böylece kullanıcılar az önce saydığımız büyük şirketlerin servislerinde bu tip bir seçim yapabilecekler. Yani önümüzdeki süreçte hedeflenen bu.

Yeni yasa, gelirlerinin yarısından fazlasını insanların verilerini satarak sağlayan teknoloji şirketlerini kapsıyor.
Yeni yasa, gelirlerinin yarısından fazlasını insanların verilerini satarak sağlayan teknoloji şirketlerini kapsıyor.

Yeni yasa aslında interneti yeniden şekillendiriyor. Doğal olarak hakkında bilinmesi gereken çok şey var. Mesela yeni yasa, yalnızca yılda 25 milyon dolardan fazla kazanan, 50.000'den fazla kişinin verilerini depolayan veya gelirlerin yarısından fazlasını insanların verilerini satarak kazanan işletmeler için geçerli.

Twitter, Aralık 2019'da gizlilik konusunda yeni bir güncelleme yayınladı. Yani aslında bazı şirketler bunun için hazır durumda.
Twitter, Aralık 2019'da gizlilik konusunda yeni bir güncelleme yayınladı. Yani aslında bazı şirketler bunun için hazır durumda.

Kaliforniya eyaleti tarafından yayınlanan bir rapora göre, teknoloji şirketlerinin bu standartlara uyum sağlamak için yaklaşık 55 milyar dolar harcaması bekleniyor. Bazı şirketler zaten değişiklik yapıyor. Twitter'ın Aralık'taki yeni gizlilik prosedürleri bunun en somut örneği. Google da benzer şekilde Google Analytics'in kullanıcı bilgileri toplamasını engellemek için yeni bir uzantıyla kullanıcılara seçim şansı sunuyor.

Bununla birlikte değişiklikler konusunda direnen şirketler de var. Facebook, teknik olarak 'kullanıcı verilerini satmadığını', yalnızca 'reklam hedefleme' amaçlı kullandığını ifade ediyor. Bu durumda politikalarını değiştirmemesi gerektiğini savunuyor.

Geçen sene fazlasıyla gündeme gelen 'kişisel verilerin satılması' konusu bu yıl da aslında farklı şekillerde karşımıza çıkacak gibi görünüyor.