Yeni Mavi Balina vakası: WhatsApp’tan yayılan Momo intihara sürüklüyor

​Yeni Mavi Balina vakası: WhatsApp’tan yayılan Momo intihara sürüklüyor
​Yeni Mavi Balina vakası: WhatsApp’tan yayılan Momo intihara sürüklüyor

Uzun zaman boyunca gündemden düşmeyen ve insanları intihara sürüklemesi yüzünden yasaklanan Mavi Balina’dan sonra yeni bir tehlike kapıda. Momo ismindeki sanal bir oyun, insanlara yabancı numaralar aracılığıyla ulaşan kullanıcılar tarafından kontrol ediliyor. Bu oyun esnasında tehdit ve şantajlar da kendini fazlasıyla gösteriyor. Şiddet içerikli görüntülerle dikkati dağılan, morali bozulan kullanıcılara mesaj gönderen numaraların profil fotoğrafında Momo isimli korkunç bir kadın suratı var…

Mavi Balina ile başlayan ‘intihar ettiren oyun’ kavramı çok sayıda farklı ülkede yasakları beraberinde getirmiş, ülkelerin bakanlıklar düzeyindeki politikalarını yeniden belirlemişti. İnternet ortamında özellikle çocuklar için oluşan güvensiz ortamın nedeni olarak gösterilen ve psikolojik hücumu önceleyen bu oyunlarla bir şekilde muhatap olanlar büyük psikolojik terapiler görmek zorunda bile kaldı. İntihar edenlerin dışında ciddi bir kitleyi tedavi zorunluluğuna mahkum bırakan oyunlara bir yenisi daha eklendi: Momo.

Momo, WhatsApp üzerinden korkutucu görseller ve psikolojiyi etkileyecek söylemlerle saldırı politikası güdüyor.
Momo, WhatsApp üzerinden korkutucu görseller ve psikolojiyi etkileyecek söylemlerle saldırı politikası güdüyor.

Momo, Latin Amerika'da ortaya çıkıp hızla Avrupa'ya yayıldı

Sanal şiddet olarak isimlendirilen, farklı kıta ve ülkelerde kendini gösterebilen psikolojik yıkım temelli oyunlar çeşitlendikçe önlem almak da zorlaşıyor. Yeni problem Momo, yalnızca WhatsApp’ı kullanmasıyla da büyük problem arz ediyor. Dünya üzerinde milyarlarca kullanıcı tarafından tercih edilen ve hemen herkesin akıllı telefonunda bulunan bu uygulama, oyunun zarar vericiliğini katbekat artırıyor. İlk olarak Latin Amerika’da ortaya çıkan Momo, şimdilerde tüm Avrupa’ya yayılma arifesinde.

Meksika polisinin BBC televizyonuna aktardığı bilgilerde şu ifadelere yer veriliyor:

  • "Momo, Facebook’ta bir sosyal medya grubu olarak faaliyet göstermeye başladı. Bir grup insan, yabancı bir numarayı aramak konusunda birbirlerine meydan okudular. Birçok kullanıcı, Momo'ya mesaj attıklarını ve geriye mesaj olarak şiddet içeren fotoğraf geldiğini söylediler. Bazıları tehdit içeren mesajlar aldıklarını ve hatta bazıları da kişisel bilgilerinin açıklanacağı konusunda tehdit edildiklerini söylüyor."

WhatsApp üzerinden korkunç mesajların yanı sıra oldukça yüksek sesli ve korkunç videolar da servis ediliyor.
WhatsApp üzerinden korkunç mesajların yanı sıra oldukça yüksek sesli ve korkunç videolar da servis ediliyor.

Momo'nun profil fotoğrafı bir heykelden alındı

Fransa, Nepal ve Amerika Birleşik Devletleri’nde intihar vakaları görülmesine neden olan oyun, polis tarafından ciddi uyarıların yapılması devrini de başlattı. Birçok farklı forumda da saldırgan WhatsApp kullanıcılarının profil fotoğraflarında yer alan korkunç kadının kim olduğuna dair tartışmalar sürdürülüyor. lde edilen bilgilere göre söz konusu fotoğraftaki rahatsız edici görünüme sahip kadın, Japonya’daki Vanilla Müzesi'nde yer alan bir sergide bulunan “Kuş Kadın” isimli heykel. Peki Momo oyununa maruz kalan kullanıcılar hangi tehlikelerle karşılaşıyor?

  • - Kişisel bilgileriniz çalınabilir
  • - Şiddet öven bir dil kullanılıyor ve kişiler intihara sürüklenebiliyor
  • - Kullanıcılar tehdit ve taciz ediliyor
  • - Kişilerden zorla para elde edilebiliyor
  • - Oyuna katılanlar, depresyon ve kaygı ataklarına kapılabiliyor

Son olarak dehşet verici bir iddiaya göre Momo, çocukları da sürece dahil etmek için popüler bilgisayar ve akıllı telefon oyunu Minecraft üzerinden de yayılmaya başladı. Momo’nun korkutuculuğu nasıl çözüme ulaşacak, bunu zaman gösterecek…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >