Yerli aşıda yeni gelişme: Boş aşı yerine Sinovac kullanılacak

Yerli aşı ilk kez bir gönüllüde denenirken- Arşiv
Yerli aşı ilk kez bir gönüllüde denenirken- Arşiv

Ay sonunda Faz-3 çalışmalarına başlanması planlanan yerli aşıda yeni bir karar alındı. Buna göre, uygulanan plasebo aşılarının yerine artık Sinovac kullanılacak. Bu karardaki amacın da yerli aşının etkinliğinin yanında aynı şekilde inaktif olan Sinovac aşısına karşı da koruyuculuğu karşılaştırılması.

Türkiye'de insan deneylerine ilk başlanan yerli aşıda artık plasebo (boş aşı) yerine Sinovac aşısı kullanılacak.

Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) bünyesine yer alan Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKUM) tarafından corona virüse karşı geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenen COVID-19 yerli aşısının Faz-1 çalışması, 44 gönüllü üzerinde yapıldı.

Faz 3 çalışmasına 'ay sonu' işareti

İnaktif aşının şubat ayında başlayan Faz-2 çalışması ise 9 Nisan'da tamamlandı. 250 gönüllü üzerinde yapılan Faz-2'nin raporlama çalışmasında ise son aşamaya gelindi. Bu ay sonunda yerli aşının Faz-3 çalışmasının başlaması planlanıyor.

Yerli aşının Faz-3 aşamasında gönüllülerin bir kısmına plasebo yerine Türkiye'de yaygın kullanımda olan Çin'in Sinovac aşısı kullanılacak. Çalışmada gönüllü olacak benzer gruptaki kişilerin bir kısmına yerli aşı bir kısmına ise Sinovac aşısı uygulanacak.

Amaç karşılaştırma yapmak

Böylece yerli aşının etkinliğinin yanında aynı şekilde inaktif olan Sinovac aşısına karşı da koruyuculuğu karşılaştırılmış olacak. Aynı zamanda Faz-3 aşamasında gönüllü olan herkesin aşılanması da sağlanacak.

  • Plasebo nedir?
  • Plasebo, Latince kökenli bir kelime. 'Hoşnut etmek' anlamına gelen plasebo, etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki ortaya çıkartması hali olarak tanımlanabilir. Yani vücuda ağız, burun ya da enjeksiyon yolu ile verilebilen bu ilaç, fiziksel anlamda tedaviye yönelik bir güce sahip değil.
  • Plasebo etkisi neanlama geliyor?
  • Plasebo, "gerçek" bir tıbbi tedavi gibi görünen ama gerçek olmayan her şeydir. Hap, iğne veya başka bir tür "sahte" tedavi olabilir. Tüm plaseboların ortak noktası, sağlığı etkileyecek aktif bir madde içermemesidir.
  • Bazen bir kişi bir plaseboya tepki verebilir. Yanıt olumlu veya olumsuz olabilir. Örneğin kişinin semptomları iyileşebilir. Veya kişi tedavinin yan etkileri gibi görünen şeylere sahip olabilir. Bu tepkiler "plasebo etkisi" olarak bilinir.
  • İnsanlar plasebo kullandıklarını bildiklerinde bile bir plasebonun sonuç üretebileceği bazı koşullar vardır. Araştırmalar, plaseboların aşağıdaki gibi durumlar üzerinde etkisi olabileceğini göstermektedir:
  • Depresyon
  • Ağrı
  • Uyku bozuklukları
  • Huzursuz bağırsak sendromu
  • Menopoz
  • Astımı içeren bir çalışmada, plasebo inhaler kullanan kişiler, nefes testlerinde oturmaktan ve hiçbir şey yapmamaktan daha iyi sonuç vermedi. Ancak araştırmacılar, insanların nasıl hissettiklerine dair algılarını sorduğunda, plasebo inhalerin rahatlama sağlamada ilaç kadar etkili olduğu bildirildi.
  • Plasebo etkisinasıl çalışır?
  • Plasebo etkisi üzerine yapılan araştırmalar zihin ve beden arasındaki ilişkiye odaklanmıştır. En yaygın teorilerden biri, plasebo etkisinin bir kişinin beklentilerinden kaynaklandığıdır. Bir kişi bir hapın bir şey yapmasını beklerse, o zaman vücudun kendi kimyasının bir ilacın neden olabileceğine benzer etkilere neden olması mümkündür.
  • Boş aşı nedemek?
  • Boş aşı, plasebo etkisi yaratması amacıyla deneklere enjesiyon yoluyla verilen bir maddedir. Yeni tip koronavirüs aşısının deneylenmesinde, insanlar iki gruba ayrılacak. Deney grubuna hastalık ve virüsle mücadele edecek olan aşı uygulanırken konrol grubuna ise plasebo ya da boş aşı ismini verdiğimiz ve muhtemelen tuzlu su içeren bir sıvı enjekte edilecek. Böylelikle virüsün sadece fiziksel yani psikolojiden tamamen bağımsız işlevleri anlaşılabilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >