Yerli ve milli işletim sistemine geçen ilk belediye: Eyüpsultan Belediyesi!

Eyüpsultan Belediyesi
Eyüpsultan Belediyesi

Yaklaşık üç yıldır işletim sistemi ve masaüstü yazılım tarafında millileştirme sürecini devam ettiren Eyüpsultan Belediyesi, Pardus ve ek uygulamalar sayesinde lisans ücreti ödemeyerek bu süreçte toplamda 2 milyon tasarruf sağlamış durumda. Konuya ilişkin detaylar ve GZT.com röportajı haberimizde...

Geçtiğimiz haftalarda 'ekonomik saldırılara' karşı bir dizi açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dolar ve diğer dövizlerdeki 'anlamsız hareketlilik' sebebiyle ABD ürünlerine boykot uygulanacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı tarafından düzenlenen sempozyumda ABD'nin elektronik ürünlerinin boykot edileceğini duyurdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı tarafından düzenlenen sempozyumda ABD'nin elektronik ürünlerinin boykot edileceğini duyurdu.

ABD'nin Türkiye'yi ekonomik baskı altına almak istediğini bildiren Erdoğan, 'Onların iPhone'u varsa, öbür tarafta Samsung var; Venüs var, Vestel var. Ne yaptığımızı anlasınlar.' şeklinde konuştu.

Bankaların üst düzey yöneticileri de yaptıkları açıklamalarda hem dolar hem de diğer dövizlerdeki hareketliliğin sebebini anlayamadıklarını belirterek, bankacılıkla alakalı bir sıkıntı olmadığını ifade ettiler. Kapsamlı açıklamalar yapan Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, 'cari açığın çok daha kötüsünü gördük şimdi onun yarısındayız' ifadesini kullandı.

Yapılan tüm bu açıklamalardan sonra elbette belediyeler ve özel şirketler başta olmak üzere birçok farklı kurum harekete geçti. ABD'nin elektronik ürünlerine karşı başlatılan boykot, donanım tarafının yanı sıra yazılımda da iz bırakıyor. Bu kapsamda özellikle Eyüpsultan Belediyesi'nin yapmış olduğu çalışmalar örnek olarak gösterilebilecek nitelikte. Yaklaşık üç yıldır milli işletim sistemi Pardus'un kullanıldığı belediyede artık Windows'a ihtiyaç duyulmuyor.

Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, konuyla ilgili kapsamlı açıklamalar yaptı.
Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, konuyla ilgili kapsamlı açıklamalar yaptı.

6 Eylül 2018 sabahında Eyüpsultan Belediyesi'nin Bilgi İşlem Müdürlüğü kapsamında basın mensuplarına özel olarak düzenlediği toplantıda GZT.com olarak biz de yerimizi aldık. Gerek Eyüpsultan Belediyesi Başkanı Remzi Aydın, gerekse Bilgi İşlem Müdürü Necip Aslan ile kapsamlı bir röportaj gerçekleştirip, konuya ilişkin bilgiler aldık.

Pardus kullanan ilk belediye olmayı başaran Eyüpsultan Belediyesi, 2015 yılından bu yana toplamda 2 milyon dolar tasarruf etmiş durumda. Bu tasarruf elbette yalnızca Pardus'a geçişle değil, uygulama tarafında da kendini gösteriyor. Zira otomasyon ve veri tabanında da 'postgrsql' sistemi kullanılıyor. Tamamen açık kaynak kodlu olan bu sistem, tasarrufun bu düzeye ulaşmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri olarak dikkat çekiyor.

Basın mensuplarına ve katılımcılara Pardus hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Remzi Aydın, Eyüpsultan Belediyesi'nin bu kapsamda bir ilki gerçekleştirdiğini ifade ediyor.
Basın mensuplarına ve katılımcılara Pardus hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Remzi Aydın, Eyüpsultan Belediyesi'nin bu kapsamda bir ilki gerçekleştirdiğini ifade ediyor.

Bu geçiş sürecinde Bilgi İşlem Müdürlüğü'nün çalışanları sık sık bilgilendirmesi de büyük önem taşıyor. Böylece süreç an be an takip edilerek belediyenin tüm bilgisayarlarda Pardus'a geçişi tamamlanmış durumda.

Belediyecilik kapsamında en fazla kullanılan uygulamaları belediye bünyesindeki özel ekip sayesinde geliştirdiklerini belirten Eyüpsultan Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Necip Aslan, bu kapsamda 'millileşme' için çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini bildirdi.

GZT.com röportajı

Pardus, tamamen açık kaynak kodlu olarak TÜBİTAK tarafından geliştirilen Türkiye'nin yerli işletim sistemi. Açık kaynak kodlu olduğu için herhangi bir lisans ücreti olmayan ve herkesin geliştirmesine açık olan bu sistem, haliyle herhangi bir merkezi birim ya da geliştiriciye sahip değil. Dolayısıyla yalnızca tek bir şirket bünyesinde de geliştirilmiyor. Yazılım geliştirmeyi bilen herkes kod yazarak Pardus'u dilediği gibi özelleştirip uygulama geliştirebiliyor.

Pardus'un sunduğu avantajlar neler?

Linux tabanlı olarak geliştirilen Pardus, şu ana kadar toplamda 7 farklı özel sürümüyle kullanıcılara sunulmuş durumda. Bunlardan beşi ana ve ikisi ise kurumsal sürü olarak değişiyor. Özellikle kamu kurumları ve KOBİ'lerin kullanımı için geliştirilen kurumsal sürümler belediye ve bu tarz kurumlar için önem arz ediyor.

Pardus, tamamen Türkçe uygulamalar sayesinde kullanım kolaylığı sağladığı gibi aynı zamanda esnek ve güvenli bir çözüm olarak da ön plana çıkıyor. Eyüpsultan Belediyesi'nin yaptığı gibi diğer belediyelerin de Pardus'a geçmesi ve 2023 yılına gelindiğinde 1 milyon 800 bin bilgisayarda bu milli işletim sisteminin kullanılması bekleniyor.

Soruları bekliyoruz!

Milli işletim sistemi ve yerli yazılımlarla alakalı merak ettiklerinizi GZT.com aracılığıyla Eyüpsultan BelediyesiBilgi İşlem Müdürü Necip Aslan'a sorabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarımızdan ve bu haberin yorum bölümünden soruları bekliyoruz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >