Yılın son faiz kararı açıklandı

Arşiv
Arşiv

Merkez Bankası, 2018 yılının son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermesinin ardından, vatandaşlar faiz kararı nedir? Faiz ne zaman düşer ne zaman yükselir? Sorularının yanıtını arıyor. İşte faizle ilgili tüm merak edilenler.

Merkez Bankası yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini sabit tuttuğunu açıkladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2018 yılının son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı kararlarını açıkladı. Buna göre; Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

Merkez Bankası, 2018 yılının son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı kararlarını açıkladı.
Merkez Bankası, 2018 yılının son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı kararlarını açıkladı.

Ekonomide dengeleme eğilimi sürüyor

Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini gösteren Merkez, dış talep gücünü korumakla birlikte finansal koşullardaki sıkılaşmanın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın devam ettiğini açıkladı.

Belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal duruş korunacak

  • İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam ettiğini vurgulayan TCMB, bu çerçevede Kurul’un, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar verdiğini bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya

İlave parasal sıkılaştırma yapılabilir

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği açıklanırken; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği belirtildi.


Merkez, açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceğini önemle vurguladı.

Faiz kararı ne demek?

Ekonomi haberlerinde sık sık duyduğumuz faiz kararı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Faiz kararı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında açıkladığı faiz oranına denir.

Faiz artırımı ne demek?

Ülkelerin küresel piyasalardaki para politikalarını Merkez Bankaları belirler.

Merkez, hem ne kadar para basılacağına karar verir hem de bankalara verilen borç paraların faizlerini belirler.

Gelişmekte olan ülkelerde faiz artırımı genel hatlarıyla ısınan ekonomiyi soğutmak için kullanılır. Faizler yukarı çıkınca ekonomik aktivite yavaşlar dolayısıyla enflasyonun gerilemesi beklenir.

Faiz artırımıyla dışarıdan ülkeye sıcak para girdisi sağlanmak istenir ve iç piyasaların rahatlatılması amaçlanır. En büyük etkilerinden biri de paranın değerlenmesidir.

Faiz artırımlarının olumlu etkileri varken olumsuz etkilerinin de oldukça yüksek olduğu düşülmektedir.

Faiz artınca enflasyon düşer mi?

Faiz artırımında bir diğer amaç ise enflasyonun yükselişini durdurmaktır. Faizlerin artması ile birlikte piyasada talep azalır, harcama eğilimi düşmeye başlar. Paranın faize yatırılarak harcama eğiliminden vazgeçilmesi sağlanır böylece enflasyonun önü de kesilmiş olur.

Faiz artırımının olası etkileri

*Harcamalar kısılacağından enflasyonda düşüş görülebilir.

*Şirketler borç faizlerini ödeme amacıyla yatırımlarında çeşitli kısıtlamalara gidebilir.

*İnsanlar birikim yapmaya başlar.

*Borcu olanlar için daha büyük bir borç yükü kaçınılmaz olabilir.

*Bankalardan kredi kullanacak olanlar zor duruma düşebilir.

*İş kurmak isteyen insanlar, risksiz, emeksiz getiri olan bankalara parayı koyup vadeli hesabın getirisi ile geçinme yolunu seçebilir. Bu da üretimin azalmasına, doğal olarak da sanayi ve ekonominin yavaşlaması anlamına gelir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >