Yılın üçüncü çeyreğinde en fazla satan akıllı telefonlar belli oldu

iPhone XR
iPhone XR

2019'un üçüncü çeyreğinde dünya çapında en çok satan akıllı telefon iPhone XR.

İlk 10'da Apple'dan iki Samsung'dan üç ve OPPO'dan da üç farklı model var. Ayrıca beş telefon Çinli üreticilere ait.

Counterpoint pazar araştırmaları, 2019'un üçüncü çeyreğinde en çok satış yapan telefonları ortaya çıkarıyor. Listenin ilk sırasında iPhone XR var. Aslında bu telefon, Eylül 2018'deki lansman haricinde 2018'in 4.çeyreğinden bu yana düzenli olarak her çeyrekte dünya çapında en çok satan model oldu.

Listenin ilk sırasında Apple iPhone XR var.
Listenin ilk sırasında Apple iPhone XR var.

Sadece iPhone XR, çeyrek boyunca toplamda Apple satışlarının dörtte birinden fazlasına katkıda bulundu. Tüm bölgelerde Apple için en çok satan model oldu. Ayrıca, Çin ve diğer birçok pazarda iPhone XR fiyatının güncellenmesi çeyrek boyunca talebin güçlü kalmasına sebep oldu.

İlk 10'dan 3'ü Samsung!

Raporda Samsung'un Galaxy A serisinden üç farklı model yer alıyor. Şirketin üç ve dört arka kamera ve yeni gelişmiş özellikleri denediği bu aile, Galaxy J serisinden bir tık daha üstte ama fiyat / performans konusunda epey başarılı. Doğal olarak satışlarda da bunun etkisi görülebiliyor.

OPPO da listede üç farklı modelle yer alıyor.
OPPO da listede üç farklı modelle yer alıyor.

Apple ve Samsung haricindeki diğer şirketlerin tamamı Çinli. Bu noktada OPPO da aslında Samsung gibi listede toplam üç telefon barındırıyor. Bunun haricinde Huawei'nin tepe seviyesi P30'u ve Xiaomi'nin uygun fiyatlı Redmi 7A'sı da Counterpoint raporunda yer alan telefonlar arasında. İlk 10 modelin toplam satış hacmine katkısı, 2018'in üçüncü çeyreğindeki %15'e kıyasla yıllık bazda %9 oranında artmış. Ancak, ilk 10 modelin toplam satış gelirleri %30 düştü. Bunun sebebi ise üst modeller ve orta seviye modellerin çeşitliliğinin artması olarak görülüyor. Premiumsegment özellikler artık daha hızlı bir şekilde orta seviye modellere geliyor. Aslında bu durumda ortasegmentteki telefonların tercih edilebilirliğini artırıyor.

Bununla birlikte, orta seviye ürünlerde artan model çeşitliliği, çeyrek boyunca akıllı telefon bileşen gelirlerinde düşüşe sebep oldu. Genel küresel akıllı telefon kazançları, 2019'un üçüncü çeyreğinde yıllık bazda %11 düştü. İleride 5G teknolojisi daha büyük ivme kazandıkça, ilk 10 modelde 5G destekli cihazları göreceğiz. Bununla birlikte orta seviyedeki modeller de ivme kazanmaya devam edecek gibi duruyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >