YKS tercih sonuçlarını sosyal medyadan paylaşanlara uyarı: Verileriniz çalınabilir

Arşiv
Arşiv

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte yüz binlerce aday yerleştiği üniversiteyi öğrendi. Sevinçlerini sosyal medyaya da yansıtan adaylar, tercih sonuçlarının fotoğraflarını hesaplarında paylaştı. Sosyal Medya Uzmanı Prof. Dr. Levent Eraslan, YKS yerleştirme sonuçlarının yayınlanmasının ardından yapılan paylaşımlarla ilgili uyarıda bulundu.

Eraslan, "YKS yerleştirme sonuçlarının yer aldığı sayfada öğrencilerin isim, soy isim, T.C. kimlik numarası, yerleştiği üniversite ve tercih sırası gibi birçok kişisel bilgiye yer veriliyor. Bu durum ise kişisel veri gizliliğinin ciddi şekilde ihlal edilmesine neden oluyor" dedi.

Birçok üniversite adayı ve aileleri YKS tercih sonuçlarından aldıkları ekran görüntülerini sosyal medya hesapları ve WhatsApp gibi bireysel mesajlaşma uygulamaları üzerinden diğer kişiler ile paylaşıyor. YKS yerleştirme sonuçlarının yer aldığı sayfada öğrencilerin isim, soy isim, T.C. kimlik numarası, yerleştiği üniversite ve tercih sırası gibi birçok kişisel bilgiye yer veriliyor. Bu bilgilerin yer aldığı sayfanın ekran görüntüsünü sosyal medya üzerinden paylaşan birçok kişi yalnızca T.C Kimlik numarasını sansürlüyor ancak diğer bilgileri açık bir şekilde paylaşıyor. Bu durum ise kişisel veri gizliliğinin ciddi şekilde ihlal edilmesine neden oluyor.

Sosyal Medya Uzmanı Prof. Dr. Levent Eraslan, konuyla ilgili adaylara ve ailelerine önemli uyarılarda bulunuyor:

"Tehditlere karşı savunmasız hale geliyorlar"

Ad, soyadı, doğum tarihi, fotoğraflar, ırk gibi bireyle ilgili bilgiler kişisel veriler arasında yer alıyor. Bireye ait her kişisel bilgi özel hayatın gizliliği gibi temel hak ve özgürlüklerinizin korunmasında da yardımcı oluyor. Dijital ortama sunulan her veri daha sonra hesapta görünmez olmasına veya bireyler tarafından silinmesine rağmen sonsuz bir veri bulutu içerisinde kaydediliyor. Bu nedenle dijital korsanlar ve diğer kötü niyetli kişiler tarafından her zaman kullanıma açık hale geliyor. Bu durum ise; bireyleri her zaman bir tehdit ile karşı karşıya bırakıyor. Bu nedenle adayların ve ailelerin çocuklarının bu şekilde herhangi bir kişisel verisini paylaşması kişilik haklarının korunmasını engelliyor. Dijital ortamlarda kişisel verilerini diğer kişilerle paylaşan bireyler birçok farklı tehdide karşı savunmasız hale geliyor.

"Birçok farklı amaç için kötüye kullanılabilir"

YKS yerleştirme sonucu dijital ortamlarda paylaşılan öğrencilerin bilgileri de kötü niyetli kişiler tarafından aldatma, bireye ve başkalarına karşı suç işleme, pazarlama gibi ticari amaçlarla kullanma vb. birçok farklı amaç için kötüye kullanılabilir. Bu nedenle aileler ve öğrenciler bu bilgileri kesinlikle sosyal medya veya herhangi bir mesajlaşma uygulamaları üzerinden başkalarıyla paylaşmamalıdır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >