YouTube, koronavirüs arama sonuçlarına bilgi ekranları ekliyor

YouTube
YouTube

Geçen sene Brezilya ve Hindistan'da hayata geçirilen 'arama sonuçlarına bilgi ekranı ekleme' sistemi, şu anda koronavirüs nedeniyle kullanılıyor.

Böylece YouTube'ta koronavirüs konusuyla ilgili yapılan aramalar sonrasında kullanıcıların karşısına bilgi ekranları çıkıyor.

Şimdilik yalnızca ABD'de aktif edilen sistemin önümüzdeki süreçte diğer ülkelere yayılması bekleniyor.

YouTube, geçen yıl Brezilya ve Hindistan'da başlatılan program kapsamında arama sonuçlarına bilgi ekranları eklemeye devam ediyor. Geçtiğimiz dönemlerde birçok farklı sorgu için insanların karşısına çıkan minik bilgi ekranları şu anda ise koronavirüs sorgularında aktif olarak kullanılıyor.

Şirket kısa bir süre önce ABD'deki videolara KOVID-19 bilgileri içeren minik paneller eklemeye başlayacağını duyurdu. Bu bilgiler doğrudan konuyla ilgili yetkili kurumlardan elde ediliyor. Yani aslında koronavirüs konusundaki bilgi, makale ve diğer detaylar Dünya Sağlık Örgütü'nden sağlanıyor. Ayrıca bu kapsamda koronavirüsün kökeni, olası tedaviler ve yanlış bilgilerden de bahsediliyor.

gzt

Konuyla alakalı olarak YouTube'un Ürün Sorumlusu Neal Mohan'ın da bir açıklaması var. Detaylar şu şekilde:

    Kullanıcılar YouTube'ta belirli bir konuyla alakalı arama yaparken kontrollerinin tamamen orada görünmesi için fırsat vermek istiyoruz. COVID-19 gibi konular hızla değişiyor. ABD'de hayata geçti ve şimdi daha geniş çapta uygulanacak.

Mohan, bu sistemi kısaca şu şekilde özetliyor. YouTube'ta 'kasırgalar' kelimesiyle geniş çaplı bir arama bir bilgi kontrolü içermeyebilir. Ama bu konu haberlerde yer alıyorsa 'bir kasırga Los Angeles'ı vurdu mu? şeklindeki arama filtreyi daraltmış oluyor. Dolayısıyla bu da sistemi harekete geçiriyor.

Gelecekte daha fazla ülkeye yayılacak.

Google da benzer bir sisteme sahip. Herhangi bir KOVID-19 ya da koronavirüs aramasıyla kullanıcıların karşısına çeşitli bilgiler geliyor.

YouTube'un bu yeni sistemi aslında platformdaki yanlış bilgilerin hızlıca yayılmasını azaltmaya yönelmesinin son çabalarından biri. Dünya Sağlık Örgütü, bu sistem içine hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ve yerel sağlık yetkilerine yönelik bağlantılar da eklenmeye başladı. Aslında benzer sistem bir süredir Google, Facebook ve Instagram'da da yer alıyor. Üstelik arama-sorgu sisteminden bağımsız olarak koronavirüs bilgi merkezleri üzerinden de detaylı bilgi alınabiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >