YouTube, video çözünürlüğünü dünya genelinde 480p'ye sabitliyor

YouTube
YouTube

YouTube, Netflix ve Amazon Prime'dan sonra videolardaki çözünürlüğü 480p'de standart hale getiriyor.

Tüm dünya için geçerli olan bu sistem kademeli olarak hayata geçiyor ve 1 ay boyunca devam edecek.

Koronavirüs salgını nedeniyle milyonlarca kişi evinden çalışmak zorunda kalıyor. Dünyanın dijitalleşmesi ve 'işlerin internet üzerinden halledilebilmesiyle' artık insanların bir arada olduğu büyük ofisler aslında önemini yitiriyor. Tabii bu durum sektör ve meslek gruplarına göre farklılık gösterebiliyor. Ancak şu anda birçok farklı alanda milyonlarca kişi evlerinde bilgisayar, tablet ya da akıllı telefonlarla işlerini hallediyor.

Evden çalışma sürecinin ilk maddesi 'işe gidermiş gibi' hazırlanmak ve rutinleri tekrarlamak.
Evden çalışma sürecinin ilk maddesi 'işe gidermiş gibi' hazırlanmak ve rutinleri tekrarlamak.
İnternet hızı önemli oranda düşüyor.

Konunun diğer boyutu ise internet hızları. Evlerdeki nüfusun artmasıyla hemen herkes internette zaman geçirmeye odaklanıyor. Dolayısıyla internet hızlarında genel olarak büyük düşüş yaşanıyor. Tabii dev şirketlerin buna has çözümleri de yok değil.

Netflix ve Amazon Prime da video çözünürlüğünü düşürdü

Geçtiğimiz günlerde Netflix ve Amazon Prime, videolardaki görüntü kalitesinin belirli süreliğine düşürüleceğini açıklamıştı. Bu iki platformun hamlesi dahi dünya internetinin az da olsa nefes almasını sağlıyor.

YouTube, 480p standart çözünürlüğe geçti

Daha sonra YouTube'tan da benzer bir açıklama geldi. Her ne kadar bu karar öncelikle Avrupa için açıklansa da dün gece itibariyle dünya genelinde aynı sisteme geçileceği duyuruldu.

YouTube, tüm videolardaki çözünürlüğü 480p çözünürlükte standart halini alıyor.
YouTube, tüm videolardaki çözünürlüğü 480p çözünürlükte standart halini alıyor.

Şu anda kademeli olarak başlatılan süreç, YouTube'taki videoları 480p standart çözünürlükte oynatmaya odaklanıyor. Sürecin 1 ay bu şekilde devam edeceği belirtiliyor. Özellikle çok fazla videonun yer aldığı sosyal ağların da önemi büyük. İşte tam da bu yüzden hem Facebook hem de Instagram video kalitesini düşürerek Netflix, AmazonPrime ve YouTube'a destek verdi. YouTube'un konuyla alakalı yaptığı açıklama şöyle:

    YouTube, video kalitesini zaten kullanıcının internet bağlantısına göre sınırlandırıyor. Dünyanın yakın zamanda internet bant genişliğinin tükeneceğine inanmıyoruz ama artan endişeler göz önüne alındığında önleyici bir tedbir alıyoruz.
    Bu eşi benzeri görülmemiş durum esnasında sistem üzerindeki stresi en aza indirmek için üzerimize düşeni yapmak ve dünyanın dört bir yanındaki operatörlerle yakın çalışmalara devam ediyoruz.

Google, Netflix, Facebook, Microsoft, Apple ve Amazon gibi şirketler aslında toplam internet trafiğinin %43'lük kısmını oluşturuyor. Dolayısıyla bu tip bir 'çözünürlük düşürme' hamlesi bile internet hızının artmasıyla sonuçlanıyor.