YouTube'dan bir skandal daha: 'Binlerce Filistinli' ifadesini 'binlerce terörist' olarak çevirdi

İsrail'in Gazze'deki saldırılarında 248 kişi hayatını kaybetmişti
İsrail'in Gazze'deki saldırılarında 248 kişi hayatını kaybetmişti

ABD merkezli video izleme platformu YouTube skandallarına bir yenisini ekledi. Platform, GZT'nin 'Öyle mi?' programının 'İsrail'in Gazze için en saçma açıklaması' adlı bölümünde otomatik alt yazı özelliğinde 'binlerce Filistinli' ifadesini 'binlerce terörist' olarak çevirdi. İşgalci İsral'in Filistinli sivillere yönelik saldırılarını görmezden gelen site, daha önce de birçok sansür uygulamasıyla gündeme gelmişti.

GZT'nin 'Öyle mi?' adlı programının bu haftaki konusu 'İsrail'in Gazze için en saçma açıklaması' adlı videosuydu. Site yaşanan olayları bütün yönü ile ele alan video içeriğini video web sitesi Youtube'da yayınladı. Videoyu otomatik alt yazı özelliği ile izlemek isteyen izleyiciler, skandal bir durum ile karşılaştı. Otomatik alt yazı özelliğinde 'binlerce Filistinli' ifadesi 'binlerce terörist' olarak çevrildi.

Sosyal medyada tepkiyle karşılandı

Yaşanan olay sosyal medya sitelerinden Twitter kullanıcıları tarafından tepki ile karşılandı.

Kullanıcılar, ''Bu kavga bir yanıyla da algoritmaya karşı kavgadır. Algoritma da cephelerimizden biridir” dediğimiz de “amma da abartıyorsun” diyenler aşağıdaki örneği ciddiye alsınlar lütfen'' dedi.

Bir çok kullanıcı Türkçe ve İngilizce yorumlarda bulunarak yaşanan skandala karşı çıktı.

Twitter, Facebook, Instagram ve TikTok da Filistin'i sansürlemişti

Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya ağları, Filistin'le ilgili paylaşımlarda bulunan hesapları takibe almış ve kapatmıştı.

Facebook ve Twitter onlarca basın mensubu ve aktivistin hesabını kapatmıştı. Instagram ise İsrail'in saldırılarıyla ilgili fotoğraf ve videoları silmişti.

Çin menşeli sosyal medya platformu TikTok, İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlallerini ve İsrail-Arap ülkeleri normalleşmelerini eleştiren videolar paylaşan bir Filistin haber kuruluşunun hesabını sildi.

"Kudüs Haber Ağı" adlı Filistin haber kuruluşunun TikTok hesabını yöneten Hamza eş-Şubeki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin menşeli sosyal medya platformu TikTok'un herhangi bir uyarı olmadan kuruluşun hesabını sildiğini söyledi.

Şubeki, silinen hesapta Filistin meselesi, İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri ve İsrail-Arap ülkeleri normalleşmesi konularında paylaşımlar yapıldığını belirtti.

'Binlerce Filistinli' ifadesi 'binlerce terörist' olarak çevrildi
'Binlerce Filistinli' ifadesi 'binlerce terörist' olarak çevrildi

Ne olmuştu?

  • Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş grupları, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesi için 10 Mayıs Pazartesi günü yerel saatle 18.00'e kadar süre tanımıştı.
  • İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah'tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı.
  • Bunun üzerine İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adıyla askeri operasyon başlatıldığını bildirmişti.
  • İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 10 Mayıs'ta başlattığı saldırılar, Hamas ile varılan ateşkes doğrultusunda 21 Mayıs'ta yerel saatle 02.00'de sona ermişti.
  • İşgalci İsrail, Filistinli sivilleri 11 gün boyunca füze yağmuruna tutmuştu. Yaşanan olaylarda 66'sı çocuk, 39'u kadın olmak üzere 248 Filistinli yaşamını yitirmiş, 1948 kişi yaralanmış,120 binden fazla kişi de evlerinden olmuştu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >