Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Türkiye ile görüşmeye hazırız

Miçotakis
Miçotakis

Yunanistan ve Türkiye arasındaki Doğu Akdeniz gerilimi sürerken Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Deniz yetki alanları konusunda, Türkiye ile görüşmeye hazırız" dedi.

Akdeniz'deki gerilim konusunda Yunanistan Başbakanı Miçotakis'ten yeni bir açıklama geldi.

Miçotakis "Türkiye'den somut adım gördüğümüz durumda istikşafi görüşmelere derhal başlamaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Selanik'te düzenlediği basın toplantısında konuşan Kiryakos Miçotakis, Oruç Reis'in Antalya'ya dönüşünü olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Ankara'nın gerginliğin pratikte azalması için net bir tavır sergilemesini beklediklerini kaydetti.

Yunanistan'da zorunlu askerlik süresi uzatıldı

"Göç ve mülteci sorunu Türk-Yunan ilişkilerini olduğu gibi Türkiye-AB ilişkilerini de zehirledi" diyen Miçotakis, Yunanistan'daki zorunlu askerlik hizmetinin de uzatacağını açıkladı.

Ülkede askerlik süresinin 9 aydan 12 aya çıkartılması planlanıyor. Askeri uzmanlarsa kararın Yunan ordusundaki asker sayısında yüzde 25-30'luk bir artış sağlayacağını belirtiyor. Yunan ordusunda 90 bini profesyonel olmak üzere toplam 136 bin asker bulunuyor.

Ne olmuştu?

Yunanistan'ın, ada parçalarını "ana kara" gibi varsayarak uzaklık ilkesine göre yaptığı açıklamaların uluslararası hukukta karşılığı bulunmuyor. Uluslararası hukukta kıta sahanlığı ve MEB sınırlandırmasında uzaklık ilkesi bir kural olarak zikredilmiyor.

Gerek uluslararası hukuk gerek BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ndeki temel kural "hakça paylaşım" ilkesi. Bu ilkeye göre, adalara ana karalara kıyasla daha az kıta sahanlığı veya MEB alanı verilebiliyor. Hatta adalar tamamen çevrelenebiliyor.

  • MEB nedir?
  • Münhasır ekonomik bölge (MEB), Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi uyarınca bir devletin deniz kaynaklarının araştırılması ve kullanılmasında su ve rüzgâr enerjisi de dahil olmak üzere özel haklara sahip olduğu deniz bölgeleridir.

Bu noktada adaların büyüklüğü, cephe uzunlukları, konumu, ana karalardan ne kadar uzak oldukları gibi birçok faktör dikkate alınıyor.

Bu bağlamda haksızlığının farkında olan Atina, Türkiye ile müzakere masasına oturmaya çekiniyor, diyalog kurulması için Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sismik araştırma ve sondaj faaliyetlerini sonlandırması şartını koşuyor.

Yunanistan, Türkiye ile aralarındaki konunun "sadece kıta sahanlığının belirlenmesi sorunu" olduğunu ileri sürerek hukuk temelinde ve hakça yapılacak bir müzakerenin önünü tıkamak için bölgede tansiyonu artıracak tahriklerini sürdürüyor.

Türkiye, diyaloğa hazır olduğunu belirterek, iyi niyet gösterisi olarak sismik araştırma yapan Oruç Reis gemisini geçici süreli olarak geri çekmişti.

Gözler AB Dönem Başkanı Almanya'nın davetiyle gerçekleşecek Türkiye-Yunanistan görüşmelerine çevrilmişken, Yunanistan sürpriz şekilde görüşmelerden bir gün önce Mısır ile deniz yetki sınırlandırması anlaşması imzalamış ve gerilim yeniden tavan yapmıştı.

Yunanistan bu adımının üstüne Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Girit Adası'nın güneyinde yaptığı ortak askeri tatbikatlarla tansiyonu daha da yükseltmişti.

Bu süreçte Türkiye, iyi komşuluk ilişkilerinin gereği olarak Yunanistan'ı defalarca masaya davet etmiş ancak Atina yönetimi her defasında bu çağrıları görmezden gelmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >