Yunanistan, NATO'nun 'Türkiye ve Yunanistan görüşecek' açıklamasını yalanladı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg (Arşiv)
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg (Arşiv)

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'deki gerilimi azaltmak amacıyla Türkiye ve Yunanistan'ın teknik görüşmelere başlayacağını duyurdu. Ancak Atina yönetimi bu açıklamayı kısa sürede yalanladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak için teknik görüşmeler yapmak üzere mutabakata vardığını açıkladı.

Askeri çatışmanın önlenmesi amaçlanıyor

Stoltenberg, yazılı açıklamasında, "Türk ve Yunan liderlerle yaptığım görüşmeler sonrasında iki müttefik ülke, Doğu Akdeniz'de askeri çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak ve kazalarla olayları önleme riskini azaltmak için NATO'da teknik görüşmelere başlamak üzere mutabakata vardı" ifadesini kullandı.

NATO aracı kurum misyonunu üstlendi

Türkiye ve Yunanistan'ı "iki değerli müttefik" olarak niteleyen Stoltenberg, NATO'nun ortak güvenliği etkileyen konular için en önemli istişare platformu olduğunu belirtti.

Stoltenberg, "NATO dayanışması ruhu içinde gerilime çözüm bulmak için tüm ilgili müttefik ülkelerle yakın temas içinde kalmaya devam edeceğim" değerlendirmesinde bulundu.

Yunan tarafından yalanlama

Stoltenberg'in açıklamasına Yunanistan'dan yalanlama geldi. Kathimerini gazetesi, Atina yönetiminin böyle bir görüşme kararı olmadığını açıkladı.

Söz konusu Yunan kaynak, "Stoltenberg'in gerilimi azaltmak için NATO içerisinde mekanizmalar kurulması niyetini dikkate alıyoruz. Ancak gerilimin azaltılması ancak tüm Türk gemilerinin Yunan kıta sahanlığından derhal çekilmesiyle mümkün" ifadelerini kullandı.

Türkiye'den destek açıklaması

Dışişleri Bakanlığı sosyal medyadan da yayınladığı açıklamasında Stoltenberg'in inisiyatifini desteklediği belirterek, "Yunanistan'ın NATO Genel Sekreteri'nin bu inisiyatifine destek vermesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >