Yunanistan'dan Navtex sonrası açıklama

(Arşiv)
(Arşiv)

Akdeniz'de tansiyon yükseliyor. Türkiye'nin Meis adasının güneyine denk gelen Kıbrıs açıklarındaki bölgede Navtex ilan etmesinin ardından Yunanistan tarafında alarm verildi. Yunanistan Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından Genel Kurmay Başkanı Floros, "Her şey yolunda. Her şey güzel olacak" dedi.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki varlığını sınırlandırmaya yönelik Mısır ile Yunanistan arasında imzalanan anlaşma bölgedeki tansiyonu yükseltti.

Oruç Reis Akdeniz'de

Ankara'nın Oruç Reis Gemisi'ni Akdeniz'e göndermesi üzerine Atina'da hareketli dakikalar yaşandı. Yunan Başbakan Miçotakis, Ulusal Güvenlik Konseyi'ni topladı.

Floros: 'Her şey güzel olacak'

Sıcak gündemli toplantıyla ilgili resmi açıklama yapılmazken, konseyin üyelerinden Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ilginç bir çıkışta bulundu. Floros, Doğu Akdeniz'le ilgili "Her şey yolunda. Her şey güzel olacak" dedi.

Telefon trafiği başladı

Başbakan Kiryakos Miçotakis, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile yaşanan gerilimi Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefonda görüştü. Miçotakis, Michel ile görüşmesinde Türkiye'nin tavrının doğru olmadığını ve bu kararların "endişe verici" olduğunu söyleyerek AB'den destek istedi. Yunan Başbakan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de bir görüşme gerçekleştirecek.

  • Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides ve Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, EastMed projesi ile bölgesel konuları görüştü.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığından açıklama

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin sismik araştırmalar konusunda yayınladığı uyarı illegal. Türkiye'nin yasa dışı eylemleri bölgede barış ve güvenliği baltalıyor. Bu adımları durdurmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Almanya: Karar endişe verici

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger, Pazartesi günü Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de daha fazla sismik araştırma yapma kararını endişeyle karşıladık. Hem Yunanistan hem de Türkiye'yi müzakereleri sürdürmeye çağırıyoruz. Bu karar yanlış. Tek taraflı atılan adımlar, bizi tek bir adım bile öteye götürmez. Türkiye, AB ile olan ilişkilerini daha da zorlaştırıyor" ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >