Yunanistan'ın mültecilere acımasız saldırıları devam ediyor

Mülteciler 27 gündür Yunan sınırında bekliyor
Mülteciler 27 gündür Yunan sınırında bekliyor

Edirne'de, göçmenlerin Yunanistan'a geçmek için Pazarkule Sınır Kapısı'ndaki bekleyişleri 27'nci gününde devam ediyor. Yunan güvenlik güçlerinin geçişleri engellemek için düzenlediği saldırılarda bugüne kadar üç kişi yaşamını yitirdi, 236 göçmen de yaralandı. Edirne Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, "Yunanistan tarafından atılan gazlar sonrası yaşanan kargaşada çadırlardaki göçmenler çocuklarını bulamıyorlar" dedi.

Türkiye'nin sınırlarında 'serbest geçiş' uygulamasının ardından Avrupa ülkelerine gitmek isteyen göçmenler, Edirne'ye akın etti. Yunan güvenlik güçleri de göçmenlerin ülkelerine geçişlerini engellemek için Pazarkule Sınır Kapısı'nın karşısında bulunan Kastanies Sınır Kapısı'nı kapattı.

Yunanistan tarafından gaz bombaları atılıyor
Yunanistan tarafından gaz bombaları atılıyor

Pazarkule'nin kapatılması üzerine 140 binin üzerinde göçmen Meriç Nehri üzerinden lastik botlarla Yunanistan'a geçerken, binlerce göçmenin Pazarkule Sınır Kapısı tampon bölge ve çevresinde bekleyişleri bugün 27'nci gününe girdi.

Yunan güçleri gerçek mermi kullanıyor

Kurdukları çadırlarda kalan ve tüm ihtiyaçları devlet tarafından karşılanan göçmenler, kapıların açılacağı umuduyla bekleyişlerini sürdürüyor.

Pazarkule çevresindeki göçmenlere, Yunan güvenlik güçleri zaman zaman geçişlerini engellemek için gerçek mermi, gaz bombası, plastik mermi ve biber gazı ile müdahala ediyor.

Üç göçmen hayatını kaybetti
Üç göçmen hayatını kaybetti

Üç göçmen öldürüldü

Bu zamana kadar yapılan saldırılar sırasında üç göçmen vurularak öldürüldü, 236 göçmen yaralandı, yüzlercesi de atılan gazlardan olumsuz etkilendi. İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, göçmen hareketlenmesinin başladığı andan bugüne kadar 9 bin 200 hastaya sağlık ekiplerinin müdahale ettiğini belirterek, şunları söyledi:

Ambulanslarımız ilk günden itibaren ilk basamak sağlık hizmetleri gibi çalışıyor. Aynı zamanda ikinci basamak sağlık hizmetleri gibi kullanıldı. Ambulansların içinde gözleri gazdan etkilenmiş çocuklara, annelere ve her türlü göçmene müdahale ve tedavi hizmeti yapıldı.

Çocuklar atılan gaz bombalarından etkileniyor
Çocuklar atılan gaz bombalarından etkileniyor

"Yüzlerce kişiye aşı yapıldı"

O bölgede her türlü alan, göçmenlerin yerleşik olduğu alan sağlık hizmetlerinin tüm aşamasından geçen bir hizmet almakta.

Aşılama hizmetleri yapmakta. 1584 çocuk bugüne kadar aşılandı. 44 hamile bayana tetanos aşısı uygulandı. Yine oradaki birinci basamak hizmetlerinde halk sağlığı uzmanlarımız ilgili branş uzmanlarımızca her türlü tedaviler yapıldı."

Çocukların tedavisi sahra hastanesinde yapılıyor
Çocukların tedavisi sahra hastanesinde yapılıyor

"Göçmenler çocuklarını bulamıyorlar"

  • Yunanistan tarafından atılan gazlar sonrası çadırlardaki göçmenler çocuklarını bulamıyorlar. O çocukları bulan sağlık görevlileri müdahale edip oksijen veriyorlar. Daha sonra aileleriyle eşleştirmeler yapıyoruz. O çocukların anne ve babalarını gördüklerindeki tablo çok duygusal oluyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >