Zaman tüneli: "Boris Johnson'ın ülkeler ve liderler hakkındaki 'eski' yorumları"

Boris Johnson'ın liderlerle ilişkileri.

● İngiltere'de iktidarda bulunan Muhafazakar Parti'nin yeni lideri olarak İngiltere'nin 77. Başbakanı olan Boris Johnson, bugün itibariyle görevine başladı.

● İngiltere siyaseti için 'önemli bir figür' olarak nitelendirilen Boris Johnson, başbakan olmadan önce de dünya siyasetine yönelik çok sayıda önemli görüşme ve açıklamaya imza atmıştı.

● Boris Johnson'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda lidere yönelik açıklamaları Johnson'ın başbakanlığı döneminde takınacağı tavır noktasında da öğretici olabilir.

İngiltere'de Theresa May'in yerine başbakanlık koltuğuna oturan ismin belli olması dünya siyasetinin yeni gündemi haline gelmiş durumda. Güçlü, iddialı ve hatta sıradışı adaylık süreciyle dikkati çeken ve uzun süredir yoğun biçime konuşulan Boris Johnson, İngiltere'de liderlik koltuğunun yeni sahibi konumuna geldi. Gündemdeki konuları yorumlayış şekli ve gündeme dair açıklamalarıyla, net çıkışlarıyla tanınan Boris Johnson, henüz ilk başbakanlık gününü yaşarken İngiltere'de ciddi bir etki oluşturmayı başardı.

Boris Johnson, Theresa May'in yerine yeni Başbakan olarak görev yapacak.
Boris Johnson, Theresa May'in yerine yeni Başbakan olarak görev yapacak.

Osmanlı torunu olması bilgisiyle Türkiye için de özel bir gündem oluşturan Boris Johnson, Damat Ferit Paşa döneminde Dâhiliye Nazırı olan Ali Kemal'in torununun oğlu. Ali Kemal'ın babası Hacı Ahmet Rıza Efendi, 1813'te Çankırı'nın Kalfat köyünde doğmuştu. Yani 55 yaşındaki Boris Johnson, aslen Çankırılı. Britanyalı muhafazakar bir politikacı olarak tanımlanan Boris Johnson, uzun süreler boyunca gazetecilik mesleğiyle uğraştı. 2001 yılında milletvekili seçilmesiyle sona eren gazeteciliği Johnson, 'gerçek aşk' olarak nitelendiriyor.

Boris Johnson.
Boris Johnson.

2016 yılında başlayan Brexit sürecinde hep ön sıralarda ve yüksek sese sahip biçimde karşımıza çıkan Boris Johnson, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması noktasında oldukça radikal yorumlara sahip. Çiçeği burnunda başbakanın henüz İngiltere'nin zirvesine çıkmadan önce dünya politikasına ve ülke liderlerine yönelik açıklamaları da büyük ses getirmiş, hemen her konuya dair özel açıklamalarda bulunmuştu. BorisJohnson'ın liderlik öncesi diğer ülke ve devlet başkanlarına yönelik tavırları İngiltere'nin başındayken belirleyeceği yol haritasına da etki edecek denilebilir.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Boris Johnson'ın Muhafazakar Parti bünyesinde milletvekilliği yaptığı süreçte Türkiye'ye yönelik yakın ilişkileri ve Türkiye'ye, Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben çok sayıda açıklaması olmuştu. Boris Johnson'ın Türkiye'yi ziyareti esnasında ısrarla altını çizdiği 'devasa bir serbest ticaret anlaşması' vurgusu, Türkiye ve İngiltere arasındaki ilişkinin diri tutulması ve sıcak bir konumda devam etmesi noktasında bilgi verici olarak tanımlanabilir.

Boris Johnson, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüştü.
Boris Johnson, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüştü.

15 Temmuz'da gerçekleşen hain darbe girişimi sonrası DışişleriBakanıMevlüt Çavuşoğlu ile de görüşen Boris Johnson, sosyal medyadan yaptığı açıklamayla da gelişmeleri ilgiyle takip ettiklerini ve Türkiye'nin yanında olduklarını ifade eden sözlere imza atmıştı.

'Türkiye'de yaşanan gelişmeler konusunda son derece kaygılıyız. Büyükelçiliğimiz olayları yakından takip ediyor. Birleşik Krallık vatandaşları Dışişleri Bakanlığı'nın seyahat uyarılarını dikkate almalı' diyen Boris Johnson, Mevlüt Çavuşoğlu'yla yaptığı görüşmeyi 'her zaman seçilmiş hükümetlerin yanındayız' cümlesi ile özetlemişti.

ABD Başkanı Donald Trump

Boris Johnson'ın ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik tavrı genel olarak 'idol kavramı' üzerinden değerlendirilebilir. Trump'ın ABD Başkanı olduğu günden bu yana sürekli olarak 'destekler' nitelikte mesajlar yayımlayan Boris Johnson, Donald Trump'tan öğrenilecek çokça şey olduğunu da her fırsatta ifade ediyor.

Boris Johnson ve Donald Trump.
Boris Johnson ve Donald Trump.

Trump'ın Boris Johnson'a yönelik 'mükemmel iş çıkaracağını düşünüyorum' açıklaması da liderler arasındaki ilişkinin oldukça stabil ve makul biçimde ilerleyebileceğine dair net bir izlenim oluşturabilecek durumda. Benzeyen saç stilleri de uyumlu bir ikili görmemizi sağlayabilir.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Rusya'ya Vladimir Putin'e yönelik 'sert' sayılabilecek açıklamalarda bulunduğunu söyleyebileceğimiz BorisJohnson, başbakanlığı döneminde bu açıklamalardan uzaklaşabilecek bir duruma ulaşabilir. Johnson'ın 'Dış sekreter olduğumda, Rusya'ya bu kadar düşmanca davranmamızın nesnel bir nedeni olmadığını düşündüm' açıklaması da tezin doğruluğunu ispatlar nitelikte.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.

Rusya'yla olan ilişkilerin Boris Johnson'ın önceki düşüncelerinden mi yoksa güncel yorumlarından mı etkileneceğini zaman gösterecek.

Papua Yeni Gine ve Hindistan

Boris Johnson'ın diplomasi konusundaki 'yorumsever' hali, Papua Yeni Gine ve Hindistan özelinde de kendini gösteriyor. Milletvekilliği döneminde 'Papua Yeni Gine tarzı yamyamlık' şeklinde bir ifade kullanarak tepki çeken Boris Johnson, Hindistan içinse 'iyimser bir vizyon' yorumuyla güçlü ilişkiler kurma yoluna gidebilir.

Hindistan liderinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkileri gayet iyi durumda. İkili görüşmelerde liderler, iki ülkenin işbirliği içerisinde çalışabileceğine yönelik mesajlar vermişti.
Hindistan liderinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkileri gayet iyi durumda. İkili görüşmelerde liderler, iki ülkenin işbirliği içerisinde çalışabileceğine yönelik mesajlar vermişti.

İran ilişkileri

ABD yaptırımları ve nükleer silahlara yönelik anlaşmalar İran'ın güncel dünya siyasetindeki önemini artırırken Boris Johnson'ın İran'a yönelik tavrı da bu eksenden çıkmayacak gibi görünüyor. Boris Johnson, 'yalnızca diplomasi çalışacak' şeklinde yorumladığı süreç, İran ve İngiltere'nin güçlü bir mutabakatla bir araya gelmesini sağlayabilir.

Boris Johnson'ın diğer ülke liderleriyle olan ilişkisi, İngiltere Başbakanlığı dönemindeki yol haritasını da belirleyecek. Johnson'ın tavırları, geçmişten izler taşıyabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >