Zao isimli deepfake uygulaması tek bir yüz fotoğrafını analiz ederek videolara yerleştiriyor

Zao
Zao

● Tek bir fotoğraf üzerinden sahte videolar oluşturmayı sağlayan deepfake içerikleri artmayı devam ediyor.

● Çinli bir geliştirdiği tasarladığı Zao isimli uygulama, yüklenen tek bir fotoğrafı analiz ediyor ve sunulan videolar içinde herhangi bir karaktere yerleştirmenizi sağlıyor.

● Epey gerçekçi görüntüler oluşturulmasını sağlayan bu yeni deepfake uygulaması kullanıcılar tarafından gizlilik endişeleri sebebiyle tepki görüyor. Ayrıntılar haberimizde!

Yapay zekâ teknolojileri farklı alanlarda karşımıza çıkmaya devam ediyor. Son yıllarda yelpaze o kadar genişledi ki sağlık sektöründen sesli asistanlara ve hatta otomasyonteknolojilerine kadar epey farklı sektörler tarafından tercih ediliyor. Sürekli tekrarlanan işler aslında makine öğrenimiyle cihazlara yerleşiyor ve doğruluk oranı her geçen gün artıyor.

Tabii bu teknoloji her zaman olumlu anlamda kullanılmıyor. Son aylarda sıkça karşımıza çıkan 'deepfake' fotoğraf ve videoları da buna örnek göstermek mümkün. Yapay zekâdesteğiyle oluşturulan sahte fotoğraf ve videolar aslında çok büyük bir risk oluşturuyor.

  • Deepfake nedir? Bu teknoloji aslında fotoğraf ya da videoları analiz ederek herhangi bir kişinin sahte sahte görüntülerinin oluşturulmasını sağlıyor. Hem fotoğraf hem de video için aynı durum geçerli.

Son dönemlerde siyasiler ve ünlülerin fazlasıyla karşılaştığı bu sahte fotoğraf / videolar aslında beraberinde yeni tehlikeleri getiriyor.

Devletler ve büyük şirketler; yapay zekânın yanlış bilgilendirme, sahtekarlık ve seçimdeğiştirme riskini göz önünde bulundurarak yeni bir panzehir oluşturmaya çalışıyor.

Adobe'nin geliştirdiği ve geçtiğimiz aylarda duyurduğu yeni yapay zekâ ise deepfake sayesinde manipüle edilen fotoğrafları ayrıştırarak eski ve orijinal hallerine çeviriyor.

Dartmouth araştırmacısı Hany Farid, bu tip yapay zekâ teknolojilerinin çok farklı riskler içerdiğini belirtirken, sahte fotoğraf ve videolar oluşturmak için geçtiğimiz yıllara göre aslında çok daha az veri gerektiğini de ifade ediyor.

Ama az önce bahsettiğimiz gibi sahte fotoğraf ve videoları ortaya çıkaran yeni yapay zekâ teknolojileri de geliştiriliyor. Üstelik Adobe'nin geliştirdiği Face Aware Liquify aracı, %99 oranında doğruluk sunuyor.

Geliştirilen yeni bir deepfake uygulaması, yüklenen tek bir fotoğrafı analiz ederek ortaya şaşırtıcı sonuçlar çıkarıyor. Televizyon programlarındaki herhangi bir karakterin yüzünü değiştirmeyi sağlayan bu sistem, aslında olabildiğince gerçekçi sonuçlar veriyor. Çin'de viral olan Zao isimli uygulama, kısa süre içinde uygulama mağazalarında zirveye ulaşmış durumda. Aslında Zaoda FaceApp uygulamasında olduğu gibi birçok farklı merciden tepki topluyor. Daha doğrusu bu sonuçları veren deepfake uygulaması aslında insanları gelecekteki sonuçlar için korkutuyor.

Twitter kullanıcısı Allan Xia, birkaç filmde Leonardo Dicaprio'nun yerini alan 30 saniyelik bir kliple neler yapılabileceğini gösterdi. Xia'ya göre aslında bu klip çok basit bir fotoğraf üzerinden oluştu. Bloomberg, bu uygulamanın dizi fotoğraf çekme sürecinde size rehberlik edebileceğini de belirtti. Ağzınızı açmanız ve kapatmanızı isteyecek ekstra seçeneklerle aslında daha gerçekçi sonuçlar elde etmenin de mümkün olduğundan bahsetti.

Uygulama şimdilik yüzünüzü yerleştirmeniz için sınırlısayıdavideo sunuyor. Ancak geliştirici bu seçeneklerin önümüzdeki dönemlerde artacağı bilgisini veriyor. Ayrıca kullanıcıların yüzünün kolayca yeniden eşleşmesi için farklıalgoritmalar üzerine gidildiği de belirtiliyor.

Zao aslında kullanıcıların gizlilik endişesi sebebiyle son günlerde fazlasıyla konuşuluyor. Hatta gizlilik politikasında yer alan bir madde sebebiyle de açıklama yapmak zorunda kaldı.
Zao aslında kullanıcıların gizlilik endişesi sebebiyle son günlerde fazlasıyla konuşuluyor. Hatta gizlilik politikasında yer alan bir madde sebebiyle de açıklama yapmak zorunda kaldı.

Zao aslında temelde son dönemlerde karşımıza fazlasıyla çıkan deepfake fotoğraf ve videoları baz alıyor. Londra'daki Imperial College'deki araştırmacılardan tek bir fotoğrafı şarkı söyleyerek dönüştüren bir teknolojiyi göstermişti. Buradaki fark aslında Zao'nun bir fotoğrafı doğrudan canlandırmak yerine mevcut bir videoya yerleştirmesi. Bununla birlikte, altta yatan teknolojinin ne kadar hızlı bir şekilde geliştiğini de es geçmemek lazım. Bir zamanlar bu tarz gerçekçivideolar oluşturmak için yüzlerce farklı görüntü gerekiyordu. Ancak şu anda tek bir fotoğraf yetiyor.

Zao'nun gizlilik politikası Bloomberg'e göre geliştiricinin kullanıcılar tarafından oluşturulan içerik hakkında 'ücretsiz ve geri alınamaz' şeklinde bir madde içeriyor. Gelen tepkiler ardından hızlıca yanıt veremeyen şirket, kullanıcıların fotoğraflarını ya da videolarını izinleri olmadan hiçbir zaman kullanılmayacağını söyledi. Kullanıcıların uygulamadaki verilerini sildiğinde aslında sunuculardan da benzer verileri silmiş olacak diye de ekledi.

Deepfake bambaşka bir boyuta evrilirken kişiselveriler ve güvenlik konusunda nasıl önlem alınabileceği ise merak konusu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >