Zelenski'den Mariupol'deki sivilleri kurtarmak için yeni teklif

Zelenski
Zelenski

Rusya tarafından 57 gündür işgal edilen Ukrayna'dan 5 milyona yakın insan başka ülkelere göç etti. Güvenli bir şekilde tahliye edilemeyen yüzlerce insan ise hala Ukrayna'da savaşın gölgesinde yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin "Mariupol'deki Ukraynalıları, Rus ordusunun geride bıraktığı ölü ve yaralılarla değişme" önerisinin ardından yeni bir gelişme daha yaşandı. Ukrayna Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı Arakhamia, tahliyeler için savaşın başından beri sürekli bombalanan Mariupol'e gitmek için hazır olduklarını söyledi. Zelenski'nin sağ kolu Podolyak da sivillerin kurtarılması için Mariupol'de "özel bir müzakere turu" düzenlemeye hazır olduklarını belirtti.

Ukrayna Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı Arakhamia, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "Asker ve sivillerin tahliyesi konusunda Rus tarafıyla görüşmek üzere Mariupol'a gelmeye hazırız. Delegasyonumuzun temsilcileri, Mariupol'deki Ukrayna kuvvetleriyle sürekli temas halindedir. Bugün şehir savunucuları ile yapılan bir görüşmede askeri garnizonumuzun tahliyesi için müzakerelerin yapılması önerildi. Rusya da onay verirse müzakereler için şehre gitmeye hazırız" ifadelerini kullandı.

Mariupol için özel müzakere talebi

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Podolyak da Twitter hesabından, Mariupol'de direnişi sürdüren Azov taburu ile sivillerin kurtarılması için Mariupol'de "özel bir müzakere turu" düzenlemeye hazır olduklarını belirtti.

Mariupol'de bugün Rusya ile Ukrayna'nın üzerinde mutabakat sağladığı insani koridor açılamadı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, Rus ordusunun ateşkesi ihlal etmesi nedeniyle bugün Mariupol'deki sivilleri tahliye edemediklerini bildirdi.

1000 sivil mahsur kaldı

Vereşçuk, sivillerin tahliyesi için çabalarını yarın da sürdüreceklerini kaydetti. Mariupol şehrindeki Azovstal Metalürji Fabrikası tesislerinde Azov taburunun yanı sıra yaklaşık 1000 sivilin bulunduğu iddia ediliyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >