✈️ 9 yıl sonra bir ilk: Airbus, Boeing'i tahtından etti

Airbus dünyanın en büyük uçak üreticisi oldu
Airbus dünyanın en büyük uçak üreticisi oldu

Fransa merkezli uçak üreticisi Airbus, 2019 yılında 863 uçak teslimatı yaparak Boeing’i geride bıraktı ve dünyanın en büyük uçak üreticisi oldu. 2011 yılından beri birinci olan Boeing, 9 yıl sonra tahtını kaptırmış oldu.

Şirkete özgü bazı sanayi sorunları nedeniyle Ekim ayında yıl sonu teslimat hedefini yüzde 2-3 aralığında düşüren Airbus, 2019’da yıllık 860 uçak teslimatı hedefini aşarak 863 teslimat yaptı ve böylece dünyanın en büyük uçak üreticisi unvanını kazanarak Boeing’i geride bıraktı.

Sorunlu model Boeing'in sıkıntıya soktu

Geçen yıl 737 MAX modeline ilişkin sorunlarla zorlu bir yıl geçiren Boeing ise, 2018’deki 704 uçak teslimatının neredeyse yarısı olmak üzere, 2019’da toplamda 345 teslimat yaptı.

THY, Boeing'in tazminat ödeyeceğini duyurmuştu

  • Türk Hava Yolları (THY) yere indirilen ve teslimatları yapılamayan Boeing 737 Max uçaklarıyla ilgili maruz kaldığı kayıplarının belli bir kısmının Boeing tarafından tazmin edilmesi konusunda Boeing ile anlaştığını duyurmuştu.

Uçak üreticilerinin gelirlerinin büyük çoğunluğunu uçak teslimatları sonrası elde etmeleri sebebiyle şirketlerin yıl sonu performansları yakından izleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >