🎬 Netflix'i tek denetleyen Türkiye değil! İşte dünyada kaldırılan dizi,film ve şov programları

İnternet yayınlarında Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimi 1 Ağustos 2019'da başladı
İnternet yayınlarında Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimi 1 Ağustos 2019'da başladı

İnternet yayınlarının RTÜK denetimine alınması kararı, birçok kişinin tepkisini çekmişti. İnternet kullanıcıları, içeriğin ücretli olduğunu ve çocukların erişemeyeceği bir mecra gerekçesiyle, sansür uygulanmaması gerektiği yönünde fikirlerini beyan ederken bir liste yayınlandı. Netflix, 'Dünya üzerinde yayın yaptığı hangi ülkelerde hangi dizi film ve şov programlarını kaldırmış?' konu başlıklı bir liste yayınlandı.

Bazı kurumlar ülkelerindeki RTÜK'e yazı göndererek kaldırılma talebinde bulunarak rahatsız olduklarını dile getirmiş ve ülkelerin RTÜK'leri de bu şikayetlere kulak verip yayından kaldırmış. İşte listede yer alan yapımlar;

ÜlkeKaldırılmasını talep eden kuruluşNetflix yapımı

Almanya

Gençlik Koruma Komisyonu (KJM)

Night of The Living (Zombili)

Singapur

IMAD (Infocom Media Development Authorithy)

Günaha Son Çağrı

‘The Last Hangover’ (Hazreti İsa ve havarisinin meşhur son yemeklerini absürt bir dille anlatan dizi)

‘Cooking On High’, (Kenevir ve uyuşturucuyla yemeklerin yapıldığı mizahi program)


Yeni ZelandaNew Zeland Film and Video Labeling

‘The Bridge’ (San Fransisco Köprüsü üzerindeki tarih boyunca intihar girişimlerini anlatan belgesel. )

Milliyet'te yer alan Sina Koloğlu'nun köşe yazısına göre; Son beş yıl içinde dokuz Netflıx içeriği kaldırılmış. Bunların çoğu Türkiye'de bizde yayınlanıyor. D-Smart, projeleri ekrana getirmeden önce ‘televizyonda yayınlanabilir duruma getirildiğini’ belirten bir yazıyla başlamaktadır.

Her film, dizi ve şov paralı da olsa ekranda gösterilmeli mi? Dini ve toplumsal hassasiyetler birer gerçek değil mi? İntihar eğilimi artırma ya da korkunun çocuklar üzerindeki etkisi paralı da olsa, sonuçta ekrana yansıyan bir durum söz konusu...

Dünya RTÜK'leri paralı yayınları da denetleniyor

Bizde paralı yayınlanan dizilerde, ‘rahat küfür ediyorlar’ özgürlüğü geçerli! Yani dünya ‘RTÜK’leri, paralı yayınları da denetliyor ve bunda haklı olduğu yönler de var. Düşünce özgürlüğüyle toplumsal hassasiyetlerin dengesi ucu açık olduğu için, her daim karşı karşıya gelecek. Gördüğüm, bizde korumayla, yasaklama arasındaki dengede bir sorun olduğu için RTÜK’e tepki baştan ön yargılı gelişiyor.

Ne olmuştu?

  • 1 Ağustos 2019'da, internet üzerinde yapılan radyo ve televizyon yayınlarını düzenleyen yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik nedeniyle internet üzerinden kişisel iletişim dışında kalan yayınlar için bir ay içerisinde RTÜK’ten lisans almak zorunda kalınacak.
  • İnternet üzerinden radyo ve televizyon yayınları yapılması ile ilgili kanun 2018 yılının Mart ayında Meclis’te kabul edildi. Yasa doğrultusu hazırlanan yönetmelik ise Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yararlandı. Yönetmelik, İnternet üzerinden yayın yapan Netflix, BluTV ve Puhutv gibi internet televizyonlarına yeni düzenleme getirdi. Buna göre internet üzerinden yayın yapan televizyonların yurt içi-yurt dışı kaynaklı olanları RTÜK denetimine dahil olacak ve bu kurumların yurt dışı kaynaklı olanları Türkiye’de şirket kurmak zorunda kalacak.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >