Acı, renkli, lezzetli: Meksika’nın meşhur yemekleri ve Meksika mutfak kültürü

Meksika mutfağı.
Meksika mutfağı.

Yemekleri her ne kadar mide rahatsızlıkları olanların midelerine ateş üflemiş gibi hissetmelerine sebep olsa da bu hafta birbirinden lezzetli ve booool acılı yemekleriyle Meksika mutfağını mercek altına almaya ne dersiniz?

Çağlar aşan tarihiyle Meksika mutfağı; Azteklerden Zapoteklere, Otomilerden Mayalara daha sonra da İspanyol koloni devriyle birlikte Fransız, Arap ve Karayip mutfaklarının da etkisiyle tam bir lezzet kültürü sentezi olarak karşımıza çıkar.

Öyle ki UNESCO 2010 yılında Meksika mutfağını Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne almıştır çünkü Meksika yemekleri yalnızca yapım aşamalarıyla değil çiftçilik, geçmişten gelen ritüellerle ortaya çıkan geniş kapsamlı bir kültür olarak ele alınır.

Meksika mutfağı dendiği vakit elbette ki akla öncelikle bol acılı, bol baharatlı yiyecekler geliyor. Fakat coğrafi konumu göz önüne alındığında zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Meksika mutfağında fasulye, meyve ve çeşitli sebzeler özellikle de biber ve mısır olmazsa olmazlardan.

Meksika mutfağının olmazsa olmazı chili, çeşitli baharatlar ve çikolatayla yapılan sosuyla Mole Poblano Meksika’nın milli yemeği olarak kabul edilmiştir.

Meksika mutfağının en favori lezzetlerine göz atacak olursak; chili, guacamole sos, peynir veya sebzelerle yapılan quesadillas, tortilla ile yapılan bir dürüm çeşidi olan burrito, ikiye katlanan tortillanın içine et, sebze ve peynir koyularak hazırlanan taco.

Soslarıyla ‘ben buradayım’ diyen Meksika mutfağı, çorba çeşitliliği bakımından da oldukça zengin öyle ki dünyada Rusya’dan sonra en fazla çorba tüketen ülke Meksika’dır.

En bilinen ve en sevilen çorbası ise tortilla çorbasıdır.

Meksika mutfağı tatlı çeşitleriyle de oldukça ünlüdür. En ünlü tatlıları Michoacan ve Guanajuato bölgelerine aittir.

Genellikle fındık, yer fıstığı ve cevizin ön planda olduğu tatlılarda, tatlı/acı kombinasyonu da oldukça popülerdir. En ünlü tatlıları ise; jericalla, churros, nieve de garrafa ve cocada olarak sıralanabilir.

Son olarak ise Meksika mutfağında yemekler kadar sunumlar da önemlidir.

Genellikle rengarenk sofralarda, özenle hazırlanmış yemekler görmek mümkündür. Fransız mutfağında olduğu gibi ‘haute cuisine’ yani yüksek aşçılık sanatı akımı bu mutfakta da kendini göstermektedir.

Şimdi de evde kolayca yapabileceğiniz Lokma Mutfağı’ndan Meksika lezzetlerine doğru sizleri alalım!

Salsa Sos Tarifi

Salsa sos.
Salsa sos.