Akıllarda hep aynı soru: Mantar yıkanır mı yıkanmaz mı?

Mantar yıkanır mı yıkanmaz mı?
Mantar yıkanır mı yıkanmaz mı?

Mutfaklarda yıllardır tartışılan konuların başında mantar yıkama geliyor. Milyonlarca kişi mantarların çok fazla toprak içerdiğinden ve süngerimsi bir yapıya sahip olduğundan dolayı iyice yıkanması ve kirlerinden arındırılması gerektiğini düşünüyor.

Ancak bir de mantar yıkandığında suyu çok fazla çektiğinden kızarmasına etki ettiğini savunanlar da var. Uluslararası çapta araştırmalar ve analizler devam ederken mantar temizleme ipuçları ortaya çıkıyor. Biz de Lokma olarak mantar yıkanır mı yıkanmaz mı konusunu açıklığa kavuşturduktan sonra ‘mantar nasıl temizlenmeli?’ başlığıyla yüreğinize su serpiyoruz. :)

Küçük bir benzetmeyle mantarlar aslında süngerimsi yapıdadır denilebilir. Eğer onları hiç tavada kızarttıysanız, sosu neredeyse anında emdiklerini bilirsiniz. Suya da aynı şekilde davranırlar ve bu nedenle mantarların pişirilmeden önce yıkanıp yıkanmayacağı yıllardır tartışılır. Çünkü yıkama sırasında su, mantarlar tarafından olabildiğince emilir.

Mantar yıkanır mı?

Uluslararası çapta konuyla alakalı çalışmalar devam ediyor. Serious Eats’den J.Kenji Lopez-Alt, mantarların yıkanabileceği ve ardından kurutulabileceğini belirtiyor. Bu işlem sonrasında mantarlarda sadece %2 oranında su kaldığını da özellikle ifade ediyor. Yani aslında miktarın mantarlı bir tarifi mahvetmeyecek kadar az olduğunu savunuyor. Buna ek olarak mantarları sadece durulamayı ya da hiç yıkamamayı öneren araştırmalar da var.

Mantar nasıl temizlenir?

Mantarlar birçok farklı yemeğe büyük lezzet katar. Ama bir tarifi uygulamaya başlamadan önce nasıl düzgün bir şekilde temizleyeceğinizi bilmeniz gerekir. Çünkü mantarları temizlemenin en iyi yolu çeşide göre değişiklik gösterebiliyor.

Mantarlar besin değeri açısından oldukça zengin ve bununla birlikte kalp-damar hastalıklarının oluşmasını engelleyen birçok bileşen içeriyorlar. Ama onları çarşıdan ya da pazardan veya marketten alsanız da yeterince temiz olmadıklarını görürsünüz. Harika bir tada sahip mantarın anahtarı aslında onları suyla yıkamamak.

Tüm mantarlar için temizlik ipuçları

Kiri temizlemek için her bir mantarı teker teker silmek için nemli bir kağıt havlu ya da yumuşak bir fırça tercih edebilirsiniz. Hatta bu temizleme işlemi için geliştirilen mantar fırçaları bile mevcut. Her birini ayrı ayrı silmek için zamanınız olmadığında mantarları nasıl temizliyorsunuz? Mantarları soğuk suyla hafifçe durulamak ve ardından kurulamanız en mantıklı seçenek. Ancak ıslatıp bol suyla yıkamak mantarların güzelce pişmesini önlüyor. Her mantar için bu sistemi uygulayabilirsiniz. Ancak biz yine de kuzu göbeğinin yapısı itibariyle temizlenmesinin zor olduğunu düşünüyoruz ve bunun için küçük bir alt başlık oluşturuyoruz.

Kuzu göbeği mantarı nasıl temizlenir?

Her bir sapın altından ince bir dilim kesin ve isterseniz mantarları gövdeden uca ikiye bölün. Kirleri temizlemek için soğuk suyla durulayın. Mantarlar temiz görünüyorsa bu işlem yeterli. Değilse hafif tuzlu suda kısa bir ıslatma ardından yine kurulama işlemine geçiş yapın.

Dilimlenmiş mantarlar nasıl temizlenir?

Çoğu zaman, marketlerde önceden dilimlenmiş mantarlar zaten yıkanmış oluyor. Ancak yine de çeşitli nedenlerden dolayı tekrar temizlemek isteyebilirsiniz. Dilimlenmiş mantarları temizlemek için onları bir kevgir içinde sallayın ve kirin çözülmesini sağlayın. Ardından hemen durulayın ve havut havlu ya da temiz bir bezle kurulayın.

Daha önce mantar temizlemeyle alakalı bir blog yazısı yazmış ve maddeleme yapmıştık. Şimdi onları tekrardan hatırlayarak son söze geçelim.

• Bol suyla yıkamayın

• Saplarını kopartın

• Nemli bezle silin

• Zarları soyun

• Fırçayla kumları arındırın

• Limon suyundan destek alın

Söz söz: Mantarları durulamak ve kurutmak ardından hızlı bir şekilde kullanmak en mantıklı seçenek olarak görülüyor. Ayrıca az önce bahsettiğimiz gibi temizlik konusunda daha titiz davrananlar da fırçayla temizleme gibi yöntemler uygulayabilir.