Alternatifleri severiz: Sofra tuzunu kullanabileceğiniz 12 farklı alan

Sofra tuzunun kullanım alanları
Sofra tuzunun kullanım alanları

Sofra tozunu genel bir temizleyici olarak hepimiz biliyoruz. Ama aslında tatlandırıcı ve temizleyici etkileri dışında da birçok farklı amaçla kullanılabiliyor. Sofra tuzu sayesinde balık kokusundan kurtulabilir doğal bir sprey oluşturabilir ve hatta gümüşleri parlatabilirsiniz. Hazırsanız, başlayalım.

Evet; sofra tuzu birçoğunuzun bildiği gibi lekelerin çıkmasını sağlayan önemli bir çözelti olarak kullanılabiliyor. Özellikle içecek lekelerinin temizlenmesinde sofra tuzunun aktif olarak tercih edilebildiğini belirtmek gerekiyor. Ama aslında sofra tuzu bundan çok daha fazlasını sağlıyor diyebiliriz. Birazdan listemizi gördüğünüzde siz de çok şaşıracaksınız. Listelemeyi yaparak detaylara inebiliriz:

Küvetinizi temizleyin

Tuzun kullanım alanları: Küvetlerinizi temizleyin.
Tuzun kullanım alanları: Küvetlerinizi temizleyin.

Sabun köpüğünü ve diğer kalıntıları çözmek / temizlemek için greyfurtu ikiye bölün ve üstüne bolca tuz serpin. Ardından küvetinizi ovalayarak temizleyin. Sonuçları gördüğünüzde şaşıracağınızdan şüphemiz yok.

Dökme demir tavaları fırçalayın

Tuz, dökme demiri temizlemek için mükemmel bir doğal madde. Tavaya bir avuç tuz dökün ve macun etkisi oluşturması nedeniyle biraz su ekleyin. Ardından bir kağıt havluyla ovarak temizlemeye başlayın. Bu, dibe yapışıp kalan her şeyin söküp atılmasını sağlar. Ardından durulayın kurulayıp kaldırın.

Ateşi söndürün

Kızarmış tavuk alevler içinde kalırsa tavaya kesinlikle su dökmeyin. Bir tutam tuz serpip üstündeki alevin ortadan kalkmasını sağlayın. Yani aslında tuzun ateşi söndürme etkisi olduğunu da unutmayın.

Balık kokusundan kurtulun

Tuzun kullanım alanları: Balık kokusundan kurtulun.
Tuzun kullanım alanları: Balık kokusundan kurtulun.

Sofra tuzunun diğer bir kullanım alanı ise kokuyu bastırma. Eğer balık yaptıysanız ve elleriniz kokuyorsa bir limon dilimini tuza bastırıp ellerinize sürterek temizleyin. Ardından suyla ellerinizi durulayın. Kokunun kaybolduğunu fark edeceksiniz.

Tamamen doğal bir sprey oluşturun

Portakal kabuğuna tuz serpebilir ve tamamen doğal ve taze bir koku yaymak amacıyla sprey oluşturabilirsiniz.

Cam cezvelerden lekeleri çıkarın

Başka bir sofra tuzu numarası da cam cezveleri temizleme. 4 çay kaşığı tuz, 1 bardak kırılmış buz ve 1 çorba kaşığı suyu cam cezveye ekleyip ardından lekeleri çıkarmak için çevirmeye çevirmeye başlayabilirsiniz. Sonrasında durulayıp kullanabilirsiniz.

Ütünüzü temizleyin

Tuzun kullanım alanları: Ütülerin tabanını temizleyin.
Tuzun kullanım alanları: Ütülerin tabanını temizleyin.

Ütülerin de temizlenmesi gerekiyor. Bunu, bir kağıt parçasına tuz serpip ardından ütünüzü üzerine geçirerek yapabilirsiniz. İşiniz bittiğinde ve ütünüz soğuduğunda kalıntılardan kurtulmak için bir bezle silin.

Yumurtanın döküldüğü yüzeyleri silin

Kulağa tuhaf gelebilir. Ama yumurtanın döküldüğü kısımları da tuz desteğiyle ovarak temizleyebilir ve etkili bir temizlik sağlayabilirsiniz. Yumurtanın üzerine tuz serpmek, kağıt havluyla herhangi bir yüzeyden yumurtayı da temizlemeyi önemli oranda kolaylaştırıyor.

Ahşap kesme tahtalarını temizleyin

Ahşap kesme tahtalarını ovalamak için yarım limon ve biraz toz kullanın. Birkaç dakika bekletin ve yapışkan parçayı kazıyıp durulayın. İşlem tamam.

Vazoyu temizlemek için kullanın

Tuzu vazoların dış iç yüzeyini temizlemek amacıyla da kullanabilirsiniz. Bir vazoyu ılık su ve ⅓ bardak tuzla doldurun ve beş dakika bekletin. Başka bir seçenek de ½ çorba kaşığı beyaz sirkeyle karıştırarak macun yapmak ve sonra bunu vazonun içini ovalamak için kullanmak.

Gümüşleri parlatın

Tuzun kullanım alanları: Gümüşleri parlatın.
Tuzun kullanım alanları: Gümüşleri parlatın.

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi sofra tuzu aynı zamanda gümüşlerin parlatılması kısmında da çok önemli bir etkiye sahip. Kabartma tozu, tuz, sirke ve kaynar su karışımı, kararmış gümüşün orijinal parlaklığına geri dönmesine yardımcı oluyor.

Pası çıkarın

Mutfak bıçakları ve diğer mutfak araç - gereçlerinin üzerindeki hafif pası temizlemek için limon ve tuz kullanın.