Aman ziyan olmasın: Kahve telvesi ile ne yapılır?

Kahve telvesinin kullanım alanları
Kahve telvesinin kullanım alanları

Tüm dünyada tüketilen en popüler içeceklerden biri olan kahve, demlendikten sonra geriye telvelerini bırakır. Telve kısmı genellikle çöpe dökülür ama bu makaleyi okuduktan sonra aslında telvenin ne kadar fazla kullanım alanı olduğunu göreceksiniz. : ) Kahve telvesi, evde ve bahçede birçok farklı pratik kullanım senaryosu sunuyor.

Kahve telvesinin alternatif kullanım alanlarının ilk sırasında gübre olarak kullanmak geliyor. Yani aslında çay deminde olduğu gibi kahvenin telvesinin de toprak diplerine dökülmesi epey sık uygulanan bir yöntem. Ama aslında çok daha farklı kullanım alanları mevcut. Böcek ve haşerelerin uzaklaştırılmasından doğal temizlik formüllerine kadar epey geniş bir yelpaze sunuluyor. Hepsine ayrıntılı olarak bakalım:

Gübre olarak kullanın

Çoğu toprak, optimum bitki büyümesi için gerekli olan temel besinleri içermiyor. Ayrıca bitkiler büyüdükçe topraktaki besinleri emer ve tüketir. Bu nedenle bitkilerin hayatta kalabilmesi nedeniyle ihtiyaç duydukları besin maddesine sahip olmaları için gübrelenmeleri gerekiyor. Kahve telvesi bitki büyümesi için birkaç önemli mineral içerir. Bunlar kalsiyum, potasyum, demir, fosfor ve magnezyum. Toprağı iyice kirletebilecek ağır metallerin emilmesine de yardımcı olur. Dahası kahve telvesi bahçede harika sonuçlar veriyor. Kahve telvesini gübre olarak kullanmak için bitkileri çevreleyen toprağa serpiştirilmesi yeterli.

Böcekleri ve haşereleri uzaklaştırabilirsiniz

Kahve telvesi, birçok böcek için toksit olan bileşik içeriyor. Dolayısıyla sivrisinekleri, meyve sineklerini, böcekleri ve hatta diğer zararlıları uzaklaştırmak için kullanabilirsiniz Bunun için ufak kaselere koyup bahçeye ya da balkona çıkış kapısına yerleştirebilirsiniz.

Evcil hayvanlarınızı pirelenmeden koruyun

Diğer böcekler gibi pireler de kahveyi sevmez. Dolayısıyla evde kedi ya da köpeğiniz varsa kahve telvesiyle yıkayarak onları pirelerden koruyabilirsiniz. Evet; piyasada oldukça fazla sayıda pire uzaklaştırma ürünü var. Ancak çoğu çok fazla kimyasal içeriyor ve istenmeyen yan etkilere neden olabiliyor.

Kötü kokuları giderin

Kahve telvesi buzdolabınızdaki, spor çantanızdaki veya kokan ayakkabınızdaki kokuları emmeye ve gidermeye de yardımcı olabilir. Elinize kahve telvesini alarak bahsettiğimiz yüzeyleri ovabilirsiniz. Hatta lavabonuzun yanında kahve telvesi bulundurabilir, sarımsak ya da soğan doğradıktan sonra ellerinizi yıkamak için de telveden yararlanabilirsiniz.

Doğal bir temizlik formülü olarak düşünün

Kahve telvesi aslında epey aşındırıcı bir etkiye sahip. Dolayısıyla temizlenmesi zor yüzeylerdeki kalıntıların çıkarılmasında etkili oluyor. Kimyasallarla temizlik yapmayı sevmeyenler kahve telvesinden yararlanabilir.

Tencere ve tavalarınızı yıkayın

Kahve telvesini tencere ve tavalarınızı temizlemek için de kullanabilirsiniz. Aşındırıcı dokuları, topaklanmış yiyeceklerin kazınmasına fayda sağlar.

Cildinize sürün

Kahve telvesini yüzünüze sürerek peeling de yapabilirisiniz. Kir ve ölü cilt hücrelerinin temizlenmesine ek olarak genel cilt sağlığına olumlu katkı sağladığını da eklemek gerekiyor.

Doğal boya olarak kullanın

Daha önce beyaz bir gömleğe kahve döktüyseniz, kahvenin aslında epey zor bir leke olduğunu biliyorsunuzdur. Kahve telvesi, sert kimyasal boyalara mükemmel bir alternatif denilebilir. Yani aslında bu yapısı sebebiyle de boyama gibi işlemlerde kullanılabilir.

Şömineleri temizleyin

Odun yakan bir şömineden külleri temizlemek inanılmaz derecede zor olabiliyor. Ancak kahve telvesiyle bu süreci hızlandırabilirsiniz. Özellikle duvara sinmiş isler bu sayede kolayca çıkabiliyor.

Eti yumuşatmak için tercih edin

Et, ona sert bir kıvam verebilen kas lifleri ve proteinler içeriyor. Eti yumuşatmak onları parçalamaya yardımcı olacak daha yumuşak bir doku sağlar. Ayrıca bu sırada lezzetin de arttığı bir gerçek.

Çizik mobilyalarınızı onarın

İlginç gelebilir ama kahve telvesinin boya etkisinden az önce bahsetmiştik. İşte bu kullanım senaryosuyla düşünüldüğünde evde çizilen ve hemen hemen kahve tonlarında olan renkteki mobilyalarda da kahve telvesini tercih edebilirsiniz.

Mantar yetiştirin

Mantarlar yalnızca belirli koşullarda gelişiyor ve büyümeleri epey zor. Yeni başlayanlar mantar yetiştirmek için de kahve telvelerinden yararlanabilir. Yeterli nemle birleştiğinde kahve telvesi mantarlar için ideal bir yetiştirme ortamı sunuyor.

Göz altı çevrelerine sürün

Kahve telvesi kafein ve antioksidan içerir. Cilde uygulandığında yaşlanmayı önlemeye ve koyu göz altı halkalarını ortadan kaldırmaya kadar epey farklı noktada katkılar sağlıyor. Ayrıca şişkinlikleri de bu şekilde azaltabilirsiniz.

Saç uzaması için de kullanılıyor

Bir diğer kullanım yöntemi ise kahve telvesiyle saç diplerini ovmak. Bu sayede ölü deri hücrelerini ortadan kaldırarak saçın uzamasına katkı sağlayabiliyor.

Kahve telvesi tüketmek güvenli mi?

Kahve içmek; diyabet başta olmak üzere felç ve bazı kanser türlerinde riski azaltma konusunda olumlu bir etkiye sahip. Kahve telvesi tüketme konusunda ise birçok uzman doktor uyarıda bulunuyor. Kahve çekirdekleri, kan kolesterolünü artırabilen cafestol ve kahweol adlı bileşikler içeriyor. Bu bileşikler, kahve demlendiğinde tipik olarak kağıt filtrelere çıkıyor ama telvede kalıyor. Yapılan bir araştırma, günde yaklaşık 7 gram kahve telvesi tüketmekle üç hafta sonra kan kolesterol oranının 26 puan artmasıyla sonuçlanmış.