Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden Amasya’nın 6 önemli yemek rotası

Amasya
Amasya

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Amasya, tarihiyle beraber ‘yeme-içme’ konusunda da oldukça önemli bir ilimiz. Amasyanın meşhur yemekleri Amasya çöreği, merzifon keşkeği, toyga çorbası, helle çorbası,bamya, güveç, pirpirim kavurması, katık sündürmesi ve amasyatatlısı şeklinde uzayıp gidiyor. Üstelik tüm bu farklı lezzetler için ayrı ayrı mekanları gezmenize de gerek yok. İşte Amasya'nın yemek mekanları...

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Amasya aslında tam da bu yüzden buram buram tarih kokuyor. Bu anlamda şehirde gezilip görülmesi gereken çok fazla yer var. Ancak sizin ilginiz çekecek asıl önemli kısmı ise yemekleri tabi ki. Birbirinden güzel Amasya'nın meşhur yemekleri ve mekanlarını tanıtacağız şimdi.

Tüm yöresel lezzetlerin adresi: Amaseia Mutfağı

Amaseia Mutfağı, az önce bahsi geçen ‘tüm yöresel lezzetleri’ bir arada sunan mekanların başında yer alıyor. Gezilmesi gereken yerlerde de bahsettiğimiz Yalıboyu Evleri’nin mimarisini yansıtan bu mekan doğrudan Yeşilırmak’ı görüyor. Yani aslında bir yandan enfes yemekleri mideye indirirken bir yandan da manzaraya doyuyorsunuz. Meşhur lezzetlerin başında toyga çorbası, güveç, bamya ve keşkek geliyor. Ama isteğiniz doğrultusunda diğer alternatifleri de değerlendirebilirsiniz.

meshur.co
meshur.co

Adres: Hatuniye Mahallesi Hazeranlar Sokak No:3 Merkez, Amasya

Tarih’in izlerini taşıyan mekan: Bedesten Osmanlı Mutfağı

Bedesten Osmanlı Mutfağı aslında şehrin tarihi dokusunu tam anlamıyla yansıtan mekanlardan biri. Yemek kısmına geçmeden hemen önce bundan da bahsetmek gerektiğine inanıyoruz. Taş duvarlar ve kubbeli yüksek tavanların yanı sıra hemen ortada da bir süs havuzu bulunuyor. Merzifon’daki restoranın en çok beğenilenleri arasında ızgara çeşitleri, kuzu tandırı ve topuz kebabı geliyor. Ama buna ek olarak Bedesten Tava özel menüsü de favori listesinde.

indigodergisi.com
indigodergisi.com

Adres: Gazimahbup Mahallesi Taşhan Sokak Bedesten Binası (Arasta) Merzifon, Amasya

Çıtır çıtır pide severlerin mekanı olacak: Merzifon Sofrası

Merzifon yerlilerinin pide yemek için tercih ettiği mekanların başında Merzifon Sofrası geliyor. Çıtır çıtır ince pide hamuru; bol bol kullanılan malzeme ve taze malzemelerle hazırlanan salata sabah kahvaltısında bile pide yemek isteyenlerin yolunu buraya düşürüyor. Ayrıca eğer oyunuzu pideden yana kullandıysanız kapalı ayran yerine bu mekanda bir de bol köpüklü yayık ayranı için. kaşarlı, karışık, kuşbaşılı ve klasik çeşitlerin yanı sıra Merzifon pidesi favoriler arasında. Şimdiden afiyet olsun. : )

gelgorgarisarnic
gelgorgarisarnic

Adres: 1. Etap Toki Karşısı Merzifon, Amasya

Tarihi dokusuyla turistlerin uğrak mekanı: Emin Efendi Konakları

Bedesten Osmanlı Mutfağı’nda olduğu gibi Emin Efendi Konakları da Amasya’nın tarihi dokusunu yansıtıyor. Yalıboyu Evleri’nin etkisini ve mimariyi yine burada da görebiliyoruz. Merkez’deki bu mekanda özellikle kebap ve et ızgara çeşitleri deneyebilirsiniz. Ayrıca yerli halkın yanı sıra Amasya’yı gezmeye gelen turistler tarafından da fazlasıyla tercih ediliyor.

Etstur
Etstur

Adres: Hatuniye Mahallesi Hazeranlar Sokak No:66 Merkez, Amasya

Amasya’nın meşhur çörek mekanı: Galip Amasya Çörekçisi

Kebaplar, ızgaralar, pideler, güveçler ve çorbalar bir yana dursun ‘çayın yanında bana lezzetli çörekler yeter’ diyorsanız Galip Amasya Çörekçisi Amasya'nın yemek mekanlarının en ideallerinden biri. Neredeyse asırlık bir lezzet olan Amasya çöreği, nohut mayasından hazırlanıyor. Aslında sırf bu sebeple birçok kişi tarafından ‘nohutlu çörek’ olarak da biliniyor. Haşhaş ve evicin yoğunlukta kullanıldığı bu çörekleri tadabilir hatta internet üzerinden de sipariş verip kapınıza kadar gelmesini sağlayabilirsiniz.

tripadsivor
tripadsivor

Adres: Pirinççi Mahallesi Habibi Sokak No: 10/A Bimarhane Arkası Merkez, Amasya

Amasya2nın meşhur keşkekçisi: Rumi Usta’nın Yeri

Hemen her şehirde mutlaka bir ‘Ustanın Yeri’ tabelasıyla karşılaşırsınız. Amasya’da da Rumi Usta’nın Yeri en meşhur keşkekçilerden biri. Merzifon’a özel olarak tereyağında kavrulmuş domates sosu ve haşhaşlı burgu Amasya çöreğiyle servis edilen keşkek özellikle öğle saatlerinde mekana yoğun talep olmasını sağlıyor. Seyahat ya da yeme-içme planınızı buna göre yapmanızı öneririz. Üstelik keşkek haricinde ızgara çeşitlerini de deneyebilirsiniz.

tripadsivor
tripadsivor

Adres: Gazimahbup Mahallesi Ahçılar Sokak Dönertaş Mevkii Merzifon, Amasya

Afiyet olsun.