Anlat anlat bitmiyor, kışın tadı onsuz çıkmıyor: Salep neyden ve nasıl yapılır?

salep
salep

İçimizi ısıtan tarçın kokusuyla kış aylarının vazgeçilmezi o! Tahmin etmek çok zor değil, tabii ki salepten bahsediyoruz. Soğuklara en çok yakışan içecektir kendisi. Besleyici içeriği ve mis gibi tarçın kokusuyla, salep vazgeçilmez keyif kaynağıdır adeta. Keyif kaynağı olması bir yana sağlık açısından da faydaları anlat anlat bitmeyen salebin doğal yapımının nasıl olduğunu merak edenler olduğunu düşünerek nefis bir salep tarifini sizlere sunuyoruz. Salebin faydaları ve yapılışını öğrenmek için doğru yerdesiniz.

Hem içi ısıtsın hem faydalı olsun hem de tadı bir o kadar güzel olan bir lezzet arıyorsanız doğru yerdesiniz. Bu üç özelliğin buluştuğu lezzet olan salebi sizlerin damak zevkine sunmak için buradayız.

Kahve ve çay kadar gelenekselleşen, soğuk kış aylarında kendine yer edinen salep; vücut sıcaklığını artırması ve naif kokusu ile insanın içini ısıtıyor. Sütlü olması sayesinde güçlü bir kalsiyum ve protein deposu olan salebi kilo almamak için tercih eden de oldukça fazla. Gelin, anlatmakla bitiremeyeceğimiz salebin biraz nasıl elde edilişinden, birazda mucizevi faydalarından, nefis bir salep tarifinden bahsedelim, onu hep birlikte daha yakından tanıyalım.

İçimizi ısıtan salebin aynı zamanda dondurmanın hammaddesi olduğunu biliyor muydunuz? Hatta üretilen saleplerin %90’ı dondurma yapımında kullanıldığını. Salep için anlat anlat bitmez diye boşuna demedik… Salep nasıl elde ediliyor diyenlerin de merakını giderelim hemen!

Salep nasıl hammaddesi: Orkide

Salep, bir fincan keyif deposu olarak önümüze gelmeden önce, orkide çiçeklerinin köklerinden toz olarak elde ediliyor…

Toz haline hemencecik gelmiyor tabi, salep bitkisinin yumruları yıkanıp, kaynatılıp, kurutulup değirmen de çekilerek toz halini alıyor. İşte hakiki salep tozu; katkısız en duru haliyle karşınızda. Hal böyle olunca tadından çok faydaları da kendinden bolca söz ettiriyor. Biraz da faydalarından bahsedelim;

Grip ve öksürüğün şifasıdır!

Salep, kış aylarının korkulu rüyası olan grip, nezle, öksürük gibi hastalıklarında şifa kaynaklarından biri. Herkesin severek ve güvenerek içebileceği salep, hastalıklara karşı kalkan oluyor adeta. Hastalıklar kapıyı çalmadan, en dolusundan bir salep yap kendine!

Kilo vermek isteyenleri aç bırakmaz!

Hem karnım tok olsun hem de kilo vereyim diyenler, ara öğünlerinde bir fincan tarçınlı salep içmeyi unutmasınlar! Yanına bir avuç içi kuruyemiş de nefis olur.. Midede uzun süre kalarak tokluk hissi verir ve tatlı ihtiyacını da karşılar.

Yağ yakma hızını yükseltir!

Salep kalsiyum ve protein deposu olmasıyla vücudun daha fazla yağ yakmasını sağlar. Sağlıklı kilo vermek demek kasları korumak kötü yağ hücrelerini yakarak kilo vermek demektir. İşte salep mucizevi faydaları ile tam burada devreye giriyor ve vücudun yağ yakma hızını yükseltiyor.

Düşük kalorili olması diyet yapanları mest eder!

Bir bardak sütte 100 kalori olduğunu söylersek, diyet yapanların da günde 1500-2000 kalori alabileceğini bildiğimize göre, salep tok tutma özelliği ile diyet yapanların vazgeçilmez içeceği olabilir. Ara öğün de bir fincan salep ile yanında mevsim meyvesi mutlaka deneyin.

Kabızlığı Önler!

Salep, koyulaşıp yoğun kıvam aldığında bağırsakları tertemiz yapıyor. Bağırsakların çalışmasını düzenleyip ve kabızlığı önleyerek sindirimi kolaylaştırması mucizevi faydaları arasında yerini alıyor.

Karın şişkinliğine gidermekte bir numara!

Yemeği fazla kaçırdınız, genel bir şişkinliğiniz var ya da gaz probleminiz sizi rahatsız ediyor… Şifası belli; bir fincan tarçınlı salep size iyi gelecektir. Yoksa salebin sindirim sistemini ve bağırsakları rahatlatıp, fazla gaza vücuttan attığını bilmiyor muydunuz?

Vücut enerjisini artırır, halinizi yerine getirir!

Kış aylarının soğuk günlerinde enerjiniz düşer, haliniz kaçar… Bu durum kaçınılmazdır. Salep barındırdığı mucizevi özellikleri sayesinde vücut enerjinizi artırırken, yorgunluğunuzu da alır gider… Geriye sadece bir fincana sığdırılan koca mutluluk bırakır!

Bu kadar faydalı bilgiden sonra sabırsızlıkla beklediğiniz salep tarifini hemen önünüze getiriyoruz.

Salep tarifi:

Malzemeler(2 Kişilik)

2,5 Su Bardağı Süt

1 Çorba Kaşığı Toz Şeker

1 Çorba Kaşığı Saf Toz Salep

Servis Malzemeleri

1 Çay Kaşığı Toz Tarçın

Yapılışı

Toz şeker ve salebi bir sos tenceresinde karıştırın. Ardından tel çırpıcı ile karıştırarak sütü ekleyin ve ocağa koyun. Topaklanırsa mutfak robotundan geçirin. Kaynamaya başladıktan sonra birkaç taşım daha kaynatın ve toz tarçınla servis edin.

Afiyet olsun!