Akdeniz tipi beslenme nedir?

Akdeniz tipi beslenme
Akdeniz tipi beslenme

Akdeniz tipi beslenme başta Türkiye olmak üzere Yunanistan, İtalya ve Akdeniz'e kıyısı olan diğer ülkelerin geleneksel mutfaklarına dayanan bir beslenme şeklidir. Çoğumuzun sıklıkla yaşadığı çeşitli vücut rahatsızlıkları ve iltihaplanmaların önüne geçebilecek en önemli unsur beslenme şeklidir. Lokmacığınız bugün enflamasyonun önüne geçen Akdeniz tipi beslenmeyi ele alıyor!

İÇİNDEKİLER

Enflamasyon nedir?

İltihaplanma olarak da bilinen enflamasyon vücudumuzun aslında enfeksiyon ve yaralanmalara karşı verdiği doğal bir tepkidir. Hücrelerimize gelen bir zararla vücut kendini korumaya alır ve burada bağışıklık sistemimiz devreye girer. Bazı insanlar çok sık enflamasyon (yangı) yaşarlar. Enflamasyonun gerçekleşmemesi için de alabileceğimiz bazı önlemler mevcut. En kalıcı önlem ise beslenme tarzımızı düzenlemek.

Anti-inflamatuar beslenme nasıl olur?

Bu beslenme tarzını uygularken zorlanmayacağınıza emin olabilirsiniz çünkü ülkemiz anti-inflamatuar besinler açısından çok zengin. Harvard Üniversitesi'nin hazırladığı bir makalede bu konuyla ilgili çok hoş bir söz geçiyor: "Doktorlar, enflamasyonu azaltmanın en iyi yollarından birinin ecza dolabında değil buzdolabında olduğunu söylüyorlar."

Pro ve Anti Enflamatuar gıdalar

Enflamasyonu tetikleyen yiyecekler arasında kızarmış yiyecekler, şekerli ve alkollü içecekler, rafine karbonhidratlar, margarin, domuz yağı ve işlenmiş etler yer alıyor. Bunların başlangıçta yaptığı rahatsızlık iltihaplanma olsa da daha sonraları Tip-2 diyabet ve ardından kanserin zeminini oluşturabilirler.

Anti-enflamatuar etkili gıdalar arasında ise yeşil yapraklı sebzelerin tamamı, yüzey balıkları, brokoli, kereviz sapı, pancar, kuru yemişler, yaban mersini, ananas, kiraz gibi antioksidan özelliği güçlü meyveler, chia tohumu, zerdeçal ve zencefil, avokado, yeşil çay, biber, mantar, zeytinyağı, bitter çikolata, domates ve sayamadığımız daha fazlası.

Akdeniz tipi beslenme nedir?

Akdeniz tipi beslenmenin temel özelliği besin çeşitliliğidir. Sebze, meyve, doğal ekmek ve diğer tahıllar, kuru baklagiller ile yağlı tohumlar gibi bitkisel kaynaklı besinler bu tip beslenmenin ana elemanlarıdır. Vücuda alınan yağın çoğu zeytinyağıdır. Akdeniz tipi beslenmede tüketilen besinler sayesinde; C vitamini, karotenoidler, biyoflavanoidler, E vitamini, kükürtlü bileşikler gibi antioksidantlardan, n-3 yağ asitlerinden, alfa-linolenik asitten, EPA ve DHA’dan zengindir.

Peki Akdeniz beslenme tarzının vücuda faydaları nelerdir?

- Başta kalp ve damar hastalıkları ve tip-2 diyabet başta üzere çeşitli kronik hastalıklardan koruyucu etkisi vardır.

- Yemeklerin yanında salata tüketme alışkanlığı ile yemek porsiyonları da küçülür ve obezitenin önüne geçilir.

- Vücut sıcaklığı ile uyumlu zeytinyağı kanın pıhtılaşmasını önler. Bu da Akdeniz tipi beslenmenin kanser koruyucu bir etkisi olduğunu göstermiştir.