Aslında temizlemesi çok kolay: Ispanak en kolay nasıl temizlenir?

ıspanak nasıl temizlenir
ıspanak nasıl temizlenir

Ispanak özellikle kış aylarında pek çok kişinin sofrasından eksik etmediği oldukça faydalı ve vitamin bakımından zengin olan bir sebzedir. Fakat temizlerken yapılan hatalar istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Ispanak nasıl temizlenir?

Ispanağı yıkarken birçok kişi yanlış yöntemler uygulamaktadır. Ispanak diğer sebze ve meyvelerde olduğu gibi yalnızca suya tutularak temizlenecek bir sebze değildir. Çünkü ıspanağın üzerinde birçok zirai ilaç, toprak ve mikrop bulunmaktadır. Bu sebeple temizlenmesi de diğer sebze ve meyvelere göre daha detaylı olmalıdır.

Ispanak yıkarken en sık yapılan hatalar nelerdir?

Yapılan yanlışlardan bir tanesi de ıspanağı tuzla ovalamaktır. Bu oldukça yanlış bir yöntemdir ve ıspanağın vitamin değerlerini düşürür. Bazı kişiler de pratik olduğundan ıspanakları bulaşık makinelerinde yıkamaktadır. Bu hem ıspanağın temizlenmesi için yeterli değildir hem de bu işlem defalarca yapıldığı zaman bulaşık makinesi de oldukça zarar görecektir.

Ispanak temizlemenin püf noktaları

-Öncelikle ıspanağı temizlemek için geniş bir kaba su doldurun ve bir miktar üzüm ya da elma sirkesi ilave edin.

-Evde sirke bulunmaması durumunda da karbonat da sirke işlevi görecektir.

-Kökleri kesilmiş ve yabani otlardan ayıkladığınız ıspanağı bu hazırlamış olduğunuz su dolu kaba koyarak yarım saat bekletin. Bu şekilde ıspanaktaki kum suyun dibine çökecektir. Aynı zamanda ıspanakta bulunan kimyasallardan da böylelikle kurtulmuş olacaksınız.

-Başka bir kaba su doldurarak ıspanakları oraya alın. Eğer bu işlemden sonra yeni kabın dibinde de toprak varsa bu işlemi toprak tamamen gidene kadar tekrar edin. Böylece ıspanak tamamen temizlenmiş olacaktır.

-Bu işlemden sonra ıspanakları süzgeçe alın.

-Ispanağı, kurutmak oldukça önemlidir çünkü ıslak ıspanak yapraklarında bakteri üreyebilir. Bu sebeple kurutma işlemini de en az temizleme işlemi kadar hassas bir şekilde yapmak gereklidir.

Bu arada ıspanak köklerinin faydasını da unutmamak gerekir.Kökleri mutlaka kullanın, yapraklar için yapılmış olan tüm işlemleri ıspanağın köklerine de uygulayarak sağlıklı bir şekilde tüm ıspanağı kullanmak mümkün. Hazırlamış olduğunuz bu ıspanağı başka bir zaman tüketmek istiyorsanız da buzdolabı poşetine koyarak buzluğa kaldırabilirsiniz.

Ispanak Zehirler mi?

Kış mevsiminde mutfaktan eksik olmayan ıspanak, pişirilip hemen tüketilmediğinde çok tehlikeli olabiliyor. Ispanak pişirildikten sonra buzdolabında ya da açıkta bekletildiği zaman içinde biriken nitrit sayesinde zehirlenmelere yol açabilir.

Bu durumda ıspanakta dikkat edilmesi gerekenler yalnızca temizlemeyle kısıtlı kalmamaktadır. Ayrıca ıspanağın yapraklarını hazırlarken diğer yapraklardan oldukça farklı olan yaprakları kullanmamak faydalı olacaktır. Bazı durumlarda ıspanağa başka otlar karışabilmektedir. Bu tür durumlar da ne kadar temizlenirse temizlensin gıda zehirlenmesine yol açacaktır. Bu sebeple farklı olan yaprakları kesinlikle kullanmamak gerekir. Ayrıca ıspanağı satın alırken yapraklarının canlı ve yeşil gözükmesine de dikkat etmek gereklidir. Genellikle sarı ve kahverengiye çalan ıspanaklar bozulmuştur ve tüketimi istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Ispanak Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Ispanak tüketiminde de ıspanağın 2 kereden fazla ısıtılması pek tavsiye edilmez. Bu sebeple kişiler ıspanağı yaptığı günden itibaren en fazla 1-2 gün içinde tüketmesi gerekir. Bundan fazla sürelerde ıspanağın buzdolapta kalması bozulmasına yol açacaktır. Bu da tadından ve kokusundan kolay bir şekilde belli olacaktır. Tüm bu hususlara dikkat edilmesi durumunda sağlıklı bir şekilde ıspanak tüketilecektir.

Ispanaktan dolayı oluşan gıda zehirlenme oranı düşüktür. Fakat görülmesindeki en büyük sebep içlerine karışmış olan yabancı otlardır bundan dolayı ıspanak tüketenlerin bu otlara dikkat etmesi gerekir. Ispanak tükettikten sonra sancılı bir mide bulantısı, kusma, ateş ve buna benzer semptomların yaşanması durumunda yüksek ihtimalle gıda zehirlenmesi yaşanıyordur.Böyle bir durumla karşı karşıya gelmeniz halinde hemen bir hekime başvurabilirisiniz.