Asyalılar da sürekli pirinç yiyor, neden bizimki zararlı?

Pirinç pilavı
Pirinç pilavı

Ne zaman diyetisyene gitseniz veya sağlıkla ilgili bir konuşma geçse "pilavı bırak" deniyor değil mi? Ancak "Uzak Doğu'da da her gün pirinç tüketiliyor hepsi çok zayıf!" diye düşünüyor olabilirsiniz. Sizce Asyalıların pilavı yeme şekli ve bizimki arasında bir fark yok mu? Pirinç yenmeli mi yenmemeli mi? Pilav nasıl yapılmalı? Gelin hep birlikte konuşalım.

Pirincin yapısı

Kabuğundan arındırılmış ve saf nişasta içeren bir besin olan pirinç özellikle Orta Doğu ve Uzak Doğu'da çok sık tüketilen bir gıda. Şeker kamışı ve mısırdan sonra dünyada en çok tüketilen üçüncü tarım ürünüdür.

Asyalılar da pilav yiyor neden biz kilo alıyoruz?

Evet Asya toplumları neredeyse her gün pirinç tüketiyor. Ancak aramızda bazı farklılıklar var. En önemli fark pilavı pişirme şeklimiz. Onlar haşlıyor biz ise kavuruyoruz. Onlar rafine tuz ve yağ kullanmıyor, biz ise pilavı tuzlu ve yağlı yiyoruz. Ve onlar pirinci ekmek olarak kullanıyor. Bizim ise soframızda pilav varken, yine de ekmek eksik olmuyor.

Peki pilavı Asyalılar gibi yapsak?

"Lokmacım pilavı Asyalılar gibi yapsak yine de kilo alır mıyız?" diye soracak olursanız, kilo almak yalnızca pirinçle bağlaştırılamaz. Yeme düzenimizde bazı farklılıklar yapmalıyız. Evet salma usulü pilav yaparsanız çok daha sağlıklı olur ve her gün de yeseniz günde 100 gramı geçmezseniz fazladan kalori almamış olursunuz. Sağlık açısından da bu miktar çok daha iyi.

Salma usulü pilav nasıl yapılır?

Ege ve Akdeniz yemek kültürüyle yetişenler bu pilavın tadını gayet iyi bilirler ancak biz yine de anlatalım. Pilavı tereyağlı seviyorsanız 1 tatlı kaşığı kadar tereyağını tencereye alın. Üzerine yarım çay bardağı kadar da zeytinyağı ilave edin. Yağın yanmasına izin vermeden pilavınızın suyunu ekleyin. Gördüğünüz gibi pirinçleri yağda kavurmadık. Su kaynamaya başlayınca pirincinizi ve az miktardaki tuzunuzu ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Pilavınız piştikten sonra üzerine bir mutfak bezi kapatıp dinlenmeye bırakın. Pilavı bu şekilde yiyenler bir daha vazgeçemiyor. En azından bizde durumlar böyle!