Avokado nasıl yenir? Avokadonun faydaları nelerdir?

avokado
avokado

Vitamin, mineral açısından oldukça zengin, diyet listelerinin baş tacı, cilt kremlerine taş çıkaracak bir meyveyi tanıtacağız şimdi size. Besin değeri oldukça yüksek olan avokado meyvesinin bilinmeyen birçok mucizesi var. Avokadonun faydaları nelerdir? Avokado nasıl yenir? Avokadonun besin değeri nedir? Avokado zayıflatır mı? Gibi merak ettiğiniz birçok sorunun cevabını sizler için hazırladık. Hem nefis tadı ile yemeklerinizin gözdesi olacak hem de sağlığınıza çok iyi gelecek bir meyveyle sizleri baş başa bırakalım o zaman.

Avokado özellikle son dönemlerde sosyal medyanın da hayatımıza girmesiyle epey popüler hale geldi. Hazırladığımız bu avokado rehberinde, avokado hakkında merak ettiğiniz her şeyi bulabileceksiniz.

Avokado nedir?

Avokado’nun avatanı Orta Meksikadır. Çiçekli bir bitki olan avokado tarçın ve kafur ağacı gibi defnegiller ailesinin bir üyesidir. Aynı zamanda Timsah Armudu olarak da anılan avokadonun şekli oval elips ,hatta armuta benzer.

avokado nedir?
avokado nedir?

Meyvenin rengi yeşil, kırmızı ya da erguvanidir. İç rengi sarı ya da kremsi tonlardadır. Taze olarak tüketilen avokado meyvesi yemek ve salatalarda da kullanılır. Oldukça besleyici ve nefis bir tada sahip olan avokado meyvesi kozmetik ve ilaç sektörlerinde de kullanılıyor. Meyve Türkiye’de Akdeniz ve Doğu Karadeniz bölgesinde yetişiyor.

Avokadonun Faydaları

• Avokado doygunluk hissi verdirir. Bu sayede kilo vermenize yardımcı olur.

• Avokado doygunluk hissi verdirir ve zayıflamaya yardımcı olur.

• K vitamini eksikliğini giderir.

• Kalp ve göz sağlığını korur.

• İçerisinde bol miktarda Potasyum barındırır.

• Vitamin, mineral ve omega-3 açısından zengindir.

• Kalsiyum, demir, magnezyum ,potasyum, bakır, fosfor ve çinko içerir.

• Kolesterole iyi gelir.

• Lipid zenginidir.

• Sindirime yardımcıdır.

• Cildi onarır ve zenginleştirir.

• Hazımsızlık veya mide rahatsızlığından kaynaklanan kötü nefesi önlemeye yardımcı olur.

• Karaciğer hasarını azaltır.

• Kronik böbrek hastalıkları olanlarda mineral ve sıvı dengesini korur.

• Avokado B16 vitamini içerdiğinden hamilelikte olan kusmaları önler.

• Lutein ve Zeaksantinin bileşikleri içerdiğinden cildi hem UV ışınlarından hem de radyasyondan koruyarak yaşlanma sürecinin belirtilerini azaltabilir.

Avokado nasıl yenir?

İyi bir avokado yemek ve tadına doymak istiyorsanız avokadonun olgunlaşmış olanını tercih etmeniz gerekiyor. ''Avokadonun olgunlaşmışı nasıl anlaşılır?'' diye soracak olursanız, avokadoda da diğer birçok meyvede olduğu gibi yumuşak ve koyu renkli olanı seçilmelidir. Eğer sert avokado seçmişseniz ziyan olacak diye düşünmeyin birkaç gün içinde meyveniz yumuşayacak ve istediğiniz koyuluğa gelecektir. Peki avokado nasıl yenir?

Avokadoyu önce ikiye bölmelisiniz.

youtube/Reactions
youtube/Reactions

Kestikten sonra avokadoyu ikiye ayırın.

youtube/Reactions
youtube/Reactions

Ardından çekirdeğini çıkarın.

youtube/Reactions
youtube/Reactions

İsteğe göre tekrar ikiye bölebilirsiniz.

youtube/Reactions
youtube/Reactions

Son olarak kabuğunu soyun.

youtube/Reactions
youtube/Reactions

İsterseniz bir yemek kaşığı yardımıyla da avokadoyu kabuğundan ayırabilirsiniz.

avokado nasıl yenir?
avokado nasıl yenir?

Başka türlü avokado yenilmez mi peki? Tabi ki de yenir. Birçok meyve de olduğu gibi avokadonun kabuğunu soyup dilim haline getirerek de tüketebilmeniz mümkün.

Avokado nasıl olgunlaşır? Ya da Avokado nasıl saklanır?

Pazardan ya da marketten aldığımız her meyve olgunlaşmamış olabiliyor. Özellikle de avokado gibi tropik bir meyveyse bununla karşılaşmanız olasılık olarak daha fazla. Peki, pazardan avokadoyu aldık, nasıl olgunlaştıracağız?

Öncelikle avokadoyu buzdolabında saklamamanızı öneririz. Buzdolabında avokadolar kısa sürede kuruyabilirler. Avokadoyu oda sıcaklığında saklamanız kurumaması için yeterli olacaktır.

avokado nasıl olgunlaşır?
avokado nasıl olgunlaşır?

Avokadoyu olgunlaştırmak aslında evlerimizde de zaman zaman başka meyveler için yaptığımız bir yöntem kullanmak mümkün. Olgunlaştırılmak istenen avokado muz, şeftali ya da elma gibi etilen gazı salan meyvelerle kapalı bir kap içerisinde saklamanız avokadonun olgunlaşmasına oldukça yardımcı olacaktır.

Avokado nasıl olgunlaşır? Sorusuna yanıt bir diğer yöntem ise mikrodalga fırını kullanarak en düşük ayarda 2 dakika avokadoları bekletmektir. Bu işlem sonucunda avokadolarınız yumuşayacaktır.

olgun avokado
olgun avokado

''Ben avokadomu doğal yollarla olgunlaştırmak istiyorum.'' derseniz de avokadolarınızı güneş gören bir yere koymanız yeterli olacaktır. Böylece 3-4 gün içerisinde güneş gören avokadolar yumuşayacaklardır.

Avokadonuzun olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlamak için dolgun olan uç kısmına bastırmanız yeterli olacaktır. Batırdığınız alan içeri çöküyorsa avokadonuz yumuşamış demektir. Gerisi sizde afiyetle meyvenizi tüketebilirsiniz. Ama dikkat edin! Avokado çabuk çürüyebilen bir meyvedir kısa sürede tüketmeniz yararınıza olacaktır.

olgun avokado nasıl alışılır?
olgun avokado nasıl alışılır?

Avokadonun olgunlaşma aşaması aşağıda;

Avokadonun besin değeri nedir?

Avokado meyvesi içinde çeşitli yağlar barındırmaktadır.

Avokado da kalorinin %75’i yağlardan gelir ve bunların çoğu tekli doymamış yağlardır.

100 gr’lık baz da avokadolar muza göre %35 daha fazla potasyum içerir.

B,E ve K vitamini yönünden zengindir.

Avokado %75 çözünmez ve %25 çözünebilir lif içerir.

Pek çok faydası bulunan avokado aynı zamanda yüksek düzeyde tüketildiğinde düşük kan kolesterol seviyesi sağlar.

  • Avokado'da;
  • %26 kadar K vitamivi
  • %20’si kadar folat,
  • %18’si kadar C vitamini,
  • %14’ü kadar potasyum
  • %14’ü kadar B5 vitamini,
  • %10’u kadar E vitamini bulunmaktadır.

Avokado zayıflatır mı?

Avokadonun zayıflamaya yardımcı etkisi vardır. İçindeki yağ asitleri ve yüksek lif oranı sayesinde, posası yüksek bir meyve olduğu için metabolizmayı hızlandırıp zayıflama yararı vardır. Ancak avokado tek başına zayıflamaya yaramaz. Doğru beslenme ve spor çok önemlidir. Yağlı bir meyve olduğundan ve 100 gr yaklaşık 150 kcal olduğundan porsiyonuna da dikkat edilmesi gerekir. Yarım avokado bir porsiyona denk gelir. Bundan dolayı dengeli ve doğru beslenme koşulları içinde tüketildiğinde zayıflamaya yarar.

avokado zayıflatır mı?
avokado zayıflatır mı?

Avokado nerelerde kullanılır?

Avokado sadece meyve olarak tüketilmez. Salatalar, humuslar, sandviçlerde de kullanılabilir. Aynı zamanda lezzetinden faydalanmak için çorbalarınızda da kullanabilirsiniz.

avokado sandviç
avokado sandviç

Avokado yağının faydaları nelerdir?

Ekşi ve tatlı karışımı bir tada sahip olan avokadonun faydalarından bahsettik.Peki avokadonun faydası olur da avokado yağının faydası olmaz mı? Tabi ki de olur. O zaman bir bakalım avokado yağının faydaları nelerdir?

avokado yağının faydaları nelerdir?
avokado yağının faydaları nelerdir?

Avokado yağının zeytin yağına benzer bir görünümü vardır. Yağ soğuk pres yöntemiyle yüksek kalitede elde edilir. Avokado yağı yüksek miktarda E vitamini içerdiğinden cilt ve saç sağlığına faydası vardır. Avokado yağı az miktarda yağ asidi içerir ve içerisinde karbonhidrat bulundurmaz. Aynı zamanda avokado yağı Akdeniz diyetinde de sıklıkla kullanılır. Vücuda birçok fayda sağlayan avokado yağı, kozmetik ürünlerin içeriğinde de kullanılır. Masaj ve aroma terapi uygulamalarında da kullanılan avokado yağı, aynı zamanda birçok yemekte de kullanılmaktadır.

Avokadonun cilde faydaları nelerdir?

Mineral ve vitamin açısından zengin olan avokadonun cilde büyük bir faydası vardır.

İçerisinde bulunan sağlıklı yağlar sayesinde cildinizin nemlenmesini sağlar. Bunun için bir olgun avokadoyu ezip yüzüne sürmeniz yeterli, farkı göreceksiniz.

avokadonun cilde faydaları nelerdir?
avokadonun cilde faydaları nelerdir?

• İçerdiği mineral ve vitamin sayesinde avokado saç köklerinizi besler.

• Akne, sivilce, egzama küçük yanık veya kesik izleri gibi hasırlı cildin yenilenmesini sağlar.

• İçerisinde bulunan anti-aging besin maddesi sayesinde cildiniz kırışmasını önler.

• Ellerinizdeki ölü derinin iyileşmesini sağlar. Bunun için ezilmiş bir avokadoyu bir miktar yulaf ve şeker ile karıştırın. Ellerinize sürün ve 5 dakika bekleyin. Son olarak ellerinizi kurulamadan yıkayın farkı göreceksiniz.

Peki bu nefis ve faydalı meyveyi anlattık, ''Avokado tarifleri yok mu?'' diyecekseniz. Çok haklısınız. Sizler için avokado tarifleri gelsin o zaman.

Avokadolu Humus tarifi

Avokadonun birçok yemek içerisinde kullanıldığını söylemiştik. Bunlardan biri de humus. Avokadolu humus, avokadonuzu çok güzel değerlendirebileceğiniz nefis bir tarif. Hem lezzetine doyamayacaksınız hem de vitaminine.

Avokadolu Humus
Avokadolu Humus

Avokadolu humus nasıl yapılır?

Avokadolu humus tarifi

Fırında Pastırmalı Avokado tarifi

Avokadoyu hiç böyle denemediniz. Şifa deposu avokado bu sefer size kahvaltı sofrasında eşlik edecek. Fırında pastırmalı avokado ile sofralarınızı nefis bir tatla buluşturmaya hazır olun.

Fırında Pastırmalı Avokado
Fırında Pastırmalı Avokado

Fırında pastırmalı avokado nasıl yapılır?

Fırında pastırmalı avokado tarifi

Avokado Soslu Somon Izgara tarifi

Malumunuz somon hem protein hem de Omega-3 bakımından oldukça zengin ve nefis bir balıktır. Peki bu balığı avokadoyla birleştirirsek nasıl nefis tatlar ortaya çıkar sanıyorum tahmin edebiliyorsunuz. Sağlıklı ve besleyici bu tarifle vitamin ve mineral açısından zengin avokadonun somona kattığı eşsiz lezzeti tatmak için sabırsızlanacaksınız.

Avokado Soslu Somon Izgara
Avokado Soslu Somon Izgara

Avokado soslu somon ızgara nasıl yapılır?

Avokado soslu somon ızgara tarifi

Avokadolu Smoothie tarifi

Şöyle soğuk bir şeyler olsa da içimizi ferahlatsa dediğinizi duyar gibiyiz. Size tavsiyemiz zararlı içeceklerden uzak durun. Ve yaz günlerinde içinizi serinletecek hem faydalı bir de zayıflatan bir içecek biliyoruz desek sanıyoruz ki ilk işiniz bu içeceğin tarifini öğrenip içmek olacak. E ne duruyorsunuz hadi tarife.

Avokadolu Smoothie
Avokadolu Smoothie

Avokadolu smothie nasıl yapılır?

Avokadolu smoothie tarifi

Avokadolu Unsuz Şekersiz Muffin tarifi

Şimdi nefis tat geliyor sizin için. İçinde kuru üzüm, kabak çekirdeği ve ''bereket meyvesi'' olan avokado var. Bu üçlüye bayılacaksınız.

Avokadolu Unsuz Şekersiz Muffin
Avokadolu Unsuz Şekersiz Muffin

Avokadolu unsuz şekersiz muffin nasıl yapılır?

Avokadolu unsuz şekersiz muffin tarifi

Avokadolu Poşe Yumurta tarifi

Avokadoyu tatmayanlar ya da yeni tanıyanlar için güzel bir tarif geliyor şimdi de. Avokado ve yumurta birleştiğinde nefis ve bir o kadarda faydalı bir ikili oluyorlar. Bunun faydalarını say say bitmez. O yüzden lezzet şöleni için sizi tarife alalım.

Avokado poşe yumurta
Avokado poşe yumurta

Avokado poşe yumurta nasıl yapılır?

Avokado poşe yumurta tarifi

Lokma'nın İnstagram'daki avokado tariflerini buradan görebilirsiniz;