Bağışıklığı güçlendirme vakti: Adaçayının saymakla bitmeyen faydaları

Adaçayının saymakla bitmeyen faydaları
Adaçayının saymakla bitmeyen faydaları

Son zamanlarda covid19 salgını sebebiyle de hepimizi saran bağışıklığımızı güçlendirme telaşına bizler de bir anne ısrarı ile ‘adaçayını’ önerenlerdeniz. Peki neden adaçayı Lokmacığım? Var mı mantıklı bir nedenin? diyenleri de nedenlere boğacağımız bu yazımızla bağışıklık sistemimize kalkan oluşturma vakti!

Bitki çayları! Her mevsim farklı farklı bitki çaylarını tüketmekten büyük bir haz duysak da kış mevsimiyle birlikte sahne tümüyle onlara kalıyor demek pek de yanlış olmaz. Sıcak içeceklerin, bağışıklık sistemi güçlendirici besinlerin kol kola verip gribal enfeksiyonlara karşı bir savaş verdiği bu mevsimde bitki çayları Lokma’nın da en sıkı favorilerinden biri.

Bitki çayları aslında çocukluğumuzdan bu yana epey aşina olduğumuz içeceklerden. Midemiz bulandığı vakit annelerimizin ‘nane limon kaynatayım bak nasıl iyi geliyo’ ısrarı ile grip olduğumuzda ki ‘ıhlamur demleyeyim bak nasıl kendine geliyorsun’ ısrarları sayesinde bitki çaylarıyla olan sevdamızın temeli eskiye dayanıyor.

Adaçayının faydaları

• Adaçayının bilinen ve en etkili özelliklerinden biri enfeksiyonlara karşı doğanın elinde bulundurduğu en güçlü silahlardan biri olması. İltihap önleyici, enfeksiyon giderici özelliği sayesinde vücudu yerleşen virüslerle de savaşmak konusunda oldukça etkili. İçerisinde bulunan metilisin ve penisilin doğada güçlü bakterilerin büyümesini engelleyen en önemli maddeler.

Adaçayında bulunan rosmarinik asit, bağırsakları ve mideyi kontrol altında tutarak sindirim sistemine oldukça büyük fayda sağlar. Öyle ki adaçayı özellikle bağırsaklarda meydana gelebilecek iltihaplanma, enfeksiyon gibi rahatsızlıklarda oldukça etkilidir.

• İçeriğinde bulunan K vitamini ile iskelet sistemimizi ve kemiklerimizi koruma altına alan adaçayı, beslenme rutinimiz içerisinde ileride oluşabilecek kemik hastalıklarına karşı elimizde bulundurabileceğimiz en güçlü silah.

• Çağımızın en yaygın ve amansız hastalıklarından biri olan kansere karşı doğada bir dostumuz var desek?Karnosol, kuersetin ve rosmarinik asit gibi içerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde kanser hücrelerinin büyümesini engelleyen adaçayı sağlık otoritelerinin önerdiği bitkisel çayların başında yer alıyor.

• Günlük hayatın yoğun ve stresli temposu içerisinde bir bardak çay ile stresten uzaklaşmak sizce mümkün olabilir mi? Adaçayı sinir sistemini rahatlatarak stresin sebep olduğu her türlü fiziksel ve psikolojik soruna karşı ‘ben buradayım’ diyen doğal mucizelerden biri.

Detoks son yıllarda hepimizin hayatına yerleşmiş ve sıklıkla yapmayı denediğimiz şeyler arasında. Kimi zaman detoks yapmak oldukça zorlayıcı olsa da günlük beslenme rutinimize ekleyeceğimiz adaçayı sayesinde işler artık daha kolay. Yapılan araştırmalar diyoi ki sadece bir bardak adaçayı bile vücudumuzda depolanan zararlı toksinleri uzaklaştırmak konusunda mucizevi etkiler gösteriyor.

• Ağız ve diş eti problemleriyle zaman zaman hangimizi başı derde girmedi ki? Son yıllarda oldukça popüler olan ağız gargaralarının yerine demlenmiş ve ılıtılmış adaçayı ile gargara yapmak hem ağız ve diş sağlığınızı korur hem de dişlerinizin beyazlığına katkıda bulunur.