Balık kokusu evden nasıl çıkar?

Balık kokusu evden nasıl çıkar?
Balık kokusu evden nasıl çıkar?

Her sene Eylül ayını dört gözle beklememize sebep olan balık sezonu geldi çattı, çok sevdiğimiz balıklarımız sofralarımızda yerini almaya başladı. Faydaları saymakla bitmeyen, lezzeti bir başka olan balığın hepimizin şikayetçi olduğu tek bir olumsuz özelliği varsa şayet sanıyoruz ki o da kokusu. Balık kokusu evden nasıl çıkar? Balık kokusu elden nasıl çıkarılır? Balık kokusu nasıl önlenir? Sorularının cevaplarıyla beraber bu sorunu da ortadan kaldırıyoruz...

İÇİNDEKİLER

Vanilya

Keklerimizde, kurabiyelerimizde sıklıkla kullandığımız aromasına ve kokusuna hayran olduğumuz vanilyanın balık kokusuyla olan mücadelemizde en ön cephedeki savaşçılarımızdan biri olduğunu söylesek? Balık pişirmeye başladığınız an orta boy bir tencerenin içine 2 paket vanilya katarak kaynattığınız takdirde geriye sadece vanilya kokusu kalacak.

Defne yaprağı

Defne yaprağının kendine has kokusuyla balığa çok yakıştığını ve balık kokusunu bastırdığını biliyor muydunuz? Balığı ister kızartın, ister fırınlayın, ister ızgarada yapın her durumda defne yaprağı yardımımıza koşacak. Kaynamış bir suyun içine atarak kokusunun buhar ile yayılmasını sağlayabileceğiniz gibi balıkla birlikte pişirerek de tüm mutfağınızı buram buram defne yaprağı kokusunun sardığına şahitlik edebilirsiniz.

Sirke

Sahi sirkenin herhangi bir alanda işe yaramadığını düşünen var mı? Biz Lokma ekibi olarak sirkenin gerçek bir mucize olduğunu kabullenmiş durumdayız. Balıkları pişirmeye başladığınız an bir cezvenin içinde sirke kaynatarak sirkenin tüm mutfaktaki balık kokusunu vakumladığını görebilirsiniz.

Şeker

İşte buna epey şaşıracağınıza eminiz çünkü tatlılarımızın olmazsa olmazı, mutfaklarımızın demirbaşı şekerin balık kokusuyla olan mücadelemizde gayet etkin bir rolü olduğunu pek de tahmin edenimiz yoktur diye düşünüyoruz. Balık pişirdikten sonra bir cezve içerisinde kaynatacağınız şeker balık kokusunu büyük ölçüde giderecek.

Limon

Oldukça ilginç bir yöntemle daha karşınızdayız. Mutfaklarımızda sıklıkla kullandığımız bir diğer malzeme olan limonu dilimler halinde kızartarak balık kokusunu bertaraf edebileceğinizi daha önce duymuş muydunuz? Bu hafta ki balıkları pişirirken bu metot mutlaka denensin.

Maydanoz

Şimdiki yöntemimiz ise kızartma olarak balık pişirmeyi sevenlere özel. Balık kızarttığınız tavanızın içerisine ekleyeceğiniz maydanoz yaprakları sayesinde balık kokusunu yok etmek oldukça basit.

Siyah çay

Unsplash
Unsplash

Sabah kahvaltılarına, akşam sohbetlerine eşlik eden tavşan kanı çayımız balık kokusunu bastırmak konusunda da gerçek bir efsane. Bir tutam kuru çayımızı tavada kavurarak balık kokusuna oldukça basit ve pratik bir şekilde veda ediyoruz.

Türk kahvesi

Bean boxn
Bean boxn

Çayı kavurmak olur da kahveyi kavurmak olmaz mı? Bu defa bir Eskişehir türküsüyle ‘kahveyi kavururlar, içmeden savururlar’ usulü kahvemizi içmek için değil mis gibi kokusuyla mutfağımıza buram buram yayılarak balık kokusunu bertaraf etsin diye kavuruyoruz.

Mucize karışım

Ne yapsak ne etsek olmadı sanki balık kokusu hala mutfağımda diyenler için son çare olarak da bu sihirli karışımı paylaşalım istedik. Orta boy bir tencerede kaynattığınız suyun içerisine limon suyu, defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil ekleyin ve bir süre daha kaynatmaya devam edin.

Bu yöntemler sayesinde mutfaklarımızda kokudan eser kalmadı lakin ellerimizden balık kokusunun çıkması için ne yapmamız gerek? diyenler için de oldukça basit tek bir metodumuz var; elleri limonla ovmak. İşte çözüm bu kadar basit.