Biraz tarihi serüven yapalım: Türkiye’de açılan ilk McDonald’s hikayesi

MCDonald’s’ın kuruluş hikayesi
MCDonald’s’ın kuruluş hikayesi

Filmlere konu olmuş bir kuruluş hikayesine hazır mısınız? Hepimizin bildiği MCDonald’s’ın kuruluş hikayesinden biraz bahsederek Türkiye’ye nasıl gelmiş hep birlikte öğreniyoruz. Binlerce şubesi bulunan ve dünyanın neresine giderseniz gidin herkesin bildiği bu global işletmenin nasıl kurulduğu, nasıl bu kadar yaygınlaşarak dev bir markaya dönüştüğünü eminiz ki merak etmişsinizdir. Şimdi derlediğimiz bu başarı hikayesini sizlerle paylaşıyoruz.

Dünyaca ünlü fast food restoran zincirlerinden biri olan MCDonald’s gıda endüstrisinde devrim yapan bir şirket olarak tarihe geçti. Dünyaya tanıtmış olduğu bu akım sayesinde fast food kültürünün gelişmesine ve yayılmasına sebep olmuştur. İlk restoran Dick ve Mac McDonald tarafından Kaliforniya’da kurulmuştur. Arabaya servis konseptiyle açılan ve geleneksel olarak devam eden şirketin dönüm noktası Ray Kroc ile tanışmasıyla oldu. Ray Kroc araba konseptini geliştirerek aslında restoranın bugünkü halini almasına sebep olmuştur. Çok önemli bir buluş yapan McDonald kardeşlerin bu fikri Ray Kroc tarafından ileri taşınmıştır. Tüm dünyada zincirleri olan bu restoran Türkiye’ye kim tarafından getirildi ve süreç nasıl gelişti anlatmaya devam ediyoruz…

Türkiye’de ilk McDonald’s 24 Ekim 1986 yılında İstanbul’da faaliyete geçti. Taksim’de Ali Vardar tarafından açılan restoranın önünde ilk günden uzun kuyruklar oluşmaya başladı.

İstanbul’da doğan Ali Vardar baba mesleğinden dolayı ilkokul yıllarını ABD’de geçirdi. Görevinin tamamlanması sonucu tekrardan yurda dönen bu aile önce Ankara daha sonra da İstanbul’a gelerek burada yaşamaya devam ettiler. Eğitim hayatını tamamlayan Ali Vardar çeşitli işlerde çalıştıktan sonra Londra’ya yerleşti. İşte tam bu noktada Londra’dan dönerken 1986 yılında McDonald’s’ı da Türkiyeye getirerek ilk uluslararası restoran zinciri kurmuş oldu. Standart menü paketiyle ilk kez İstanbullular kola, patates ve hamburgerle tanışmış oldu. Restorana taleplerin artmasıyla beraber Anadolu Grubu 2005 yılına gelindiğinde McDonald’s’ın Türkiye lisansörlüğünü alarak Türkiye’deki bu restoran şubelerinin çoğalmasını sağladı.

Gazete manşetlerine konu olan restoran açılışı için uzun kuyruklar oluştu. Daha çok üniversiteli gençlerin çalıştığı işletmede hamburger yiyebilmek için uzun dakikalar sıra beklediler. Taksim’de olan çoğu kişi restoranın önünden geçerken durup içeride hamburger izleyen insanları seyrettiler…

İlk uluslararası restoran unvanına sahip McDonald’s 2007 yılında 14 yeni restoran açarak ülkedeki restoran sayısını 104’e yükseltti. Yine 2007 yılında menü çeşitliliği arttırılarak tavuklu ürünler ve dürümlerde listeye eklenmiş oldu. Bir yılda restoranın toplam sayısı 116 ulaştı ve talep artmaya devam etti. Tüm dünyada aynı şekilde talep artarak devam ederken benzer kurulan şirketlerde fast food kültüründe yerini almaya başladı.

2008 yılının başında Birleşik Holding, McDonald’s’ın Türkiye’deki lisans sahibi olan Anadolu Restoran İşletmelerini 280.7 milyon liraya satın almıştır. 2019 verilerine göre McDonald’s ın Türkiye’de 250’den fazla restoranı bulunmaktadır. Her yıl neredeyse 60 milyon kişi ağırlamaktadır.