Birbirinden ilginç 12 farklı egzotik meyve

Egzotik meyveler
Egzotik meyveler

Meyveler günlük hayatımızda oldukça sık tükettiğimiz ve oldukça sevdiğimiz besinlerin başında yer alıyor. Sayısız faydalarıyla, birbirinden nefis lezzetleriyle, dört mevsim tezgahları süsleyen mutfaklarımızdan eksik olmayan meyve çeşitleri hakkında birçok şey biliyoruz.

Peki ya daha önce hiç görmediğimiz, tatlarından da haberdar olmadığımız egzotik meyveler hakkında neler biliyoruz? Sanıyoruz ki çok az şey. İşte biz bu başlık altında birbirinden ilginç egzotik meyvelerle Lokma ailesini tanıştırmaya karar verdik ve sizler için en popüler egzotik meyveleri derledik.

Bizim bildiğimiz meyvelere ne görüntü olarak ne de lezzet olarak pek benzemeyen bu sevimli ve lezzetli meyveler yavaş yavaş dünyaya yayılmaya başlamış olsa da henüz ülkemizde popülerleşmemişken herkesten önce tanımaya ne dersiniz?

Mango

Listeye tanıdık bir isimle başlayalım istedik. Diğer tropikal iklim meyvelerine kıyasla daha fazla bilinen ve dünyaya adını duyurmayı başarmış olan mango ‘meyvelerin kralı’ olarak da bilinir.

Ejder meyvesi

Dragon, ejder, pitaya isimleriyle bilinen bu egzotik meyve yeni popülerleştiği coğrafyalarda kaktüs meyvesi olarak ünlenmiş durumda.

Meksika ve Orta Amerika kökenli bu meyve oldukça yüksek antioksidan içeriğiyle en yararlı egzotik meyvelerin başında yer alıyor.

Yıldız meyvesi

Tüm dünyada ‘star fruit’ olarak ünlenmiş yıldız meyvesi yıldız şekliyle her göreni hayreti düşürebilecek cinsten. Süslü meyve tabaklarına çok yakışacağını düşündüğümüz bu meyve Malezya, Endonezya, Hindistan gibi ülkelerde şifa deposu olarak biliniyor ve sıklıkla tüketiliyor.

Longan

Ejderha gözü olarak da bilinen longan meyvesi, baharatı andıran kokusuna rağmen oldukça leziz ve yumuşak bir subtropikal iklim meyvesi. Anavatanı olan Çin’de ömrü uzattığına inanılan longan meyvesi son derece değerli bir besin olarak tüketiliyor.

Sursop

Ağızda dağılan bir dondurmayı anımsatan bu kremamsı meyve her ne kadar egzotik iklime sahip ülkelerde çok sevilse de aslında göründüğü kadar da masum değil. Çekirdekleri zehirli olan sursop son derece dikkatli tüketilmesi gereken egzotik meyvelerden biri.

Pomelo

‘Limon ve portakalın bir kardeşi daha mı var Lokmacım?’ diye düşündüren pomelo meyvesi, turunçgiller familyasının en iri meyvesi. Limon ve portakala oranla çok daha kalın bir kabuğa sahip olan pomelo meyvesi turunçgiller ailesinin diğer üyelerine kıyasla da daha acı bir tada sahip.

Salak

‘Nasıl yani Lokmacım gerçekten bu isimde bir meyve mi var?’ Evet… Endonezya’nın Cava ve Sumatra bölgelerine has bir meyve çeşidi olan salak, kırmızımsı kahvemsi pullu derisi yüzünden dünyada ‘snake fruit’ olarak ünlenmiştir.

Guava

Tüm dünya covid-19 salgınıyla çalkalanırken egzotik bir meyve olan guava meyvesi, gribal enfeksiyonlara, üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve tüm virüslere karşı savaşırken bağışıklık sistemini de güçlendirerek son derece faydalı meyveler arasında yer alıyor. Lakin ne yazık ki guava meyvesi pek de tanınır bir meyve çeşidi değil…

Boynuzlu kavun

Ülkemizde boynuzlu kavun olarak bilinen African cucumber, adın da anlaşılacağı üzere anavatanı Afrika olan egzotik bir meyve. Ülkemizde de Alanya ve çevresinde yetiştirildiğinden Alanya kavunu olarak ünlenmiş African cucumber bağışıklık sistemini güçlendiren meyvelerin başında yer alıyor.

Biriba

Amazon ormanlarının mucizevi bitkilerinden biriyle karşınızdayız; biriba meyvesi. Limonlu turtayı anımsatan tadı ve kıvamıyla da limon severlerin göz bebeği olabilecek biriba meyvesi kararında olgunlaşması oldukça önemli meyvelerden biri.

Cupuaçu

Kakaonun en yakın arkadaşlarından biri olan cupuaçu meyvesiyle daha önce tanışmış mıydınız? Brezilya’ya özgü, yoğun çikolatalı tadıyla bu bölgede son derece sevilen cupuaçu bizce tüm dünyanın tanıması gereken ender meyvelerden biri.

Akebia

İşte akebia meyvesi hem etinden hem sütünden yararlandığımız meyvelerin başında yer alıyor. Öyle ki içi tatlı olarak tüketilebilirken, kabuğundan da etli dolma yapılabilen akebia meyvesi iki versiyonuyla da egzotik iklimlerin göz bebeği.