Bu peyniri satmanın cezası 60.000 dolar!

Bu peyniri satmanın cezası 60.000 dolar!
Bu peyniri satmanın cezası 60.000 dolar!

Bir peynir çeşidi düşünün ki satışı yasak ve hatta bu peyniri satmanın cezası 60bin dolar! Dünyanın en zengin insanlarının dahi alamayacağı bu peynir sizce hangi ülkede? Tabii ki de peynir cenneti olarak da düşünebileceğimiz İtalya'da. İtalyan mutfağına ait bir peynir çeşidi olan casu marzu'nun satışının neden yasak olduğunu ve satışının neden bu denli büyük yaptırımlara sebep olduğunu merak eden herkesi şöyle alalım.

İtalya kadar olmasa da ülkemizde de ciddi bir peynir çeşitliliği olması sebebiyle genellikle Türk mutfağının peynir çeşitleriyle barışık bir mutfak olduğundan söz etmek mümkün. Özellikle de söz konusu köy peynirleri olduğunda.

İşte İtalya'da da bir çeşit köy peyniri olarak düşünebileceğiniz casu marzu peyniri Sardinya bölgesinin en meşhur peynir çeşitleri arasında. Lakin casu marzu peynirini satmak yasak. Hatta ve hatta casu marzu satmanın cezası 60bin dolar. Neden mi?

Satışı neden yasak

Oldukça kokulu bir peynir çeşidi olan casu marzu içinde canlı böcek larvaları bulunuyor. Çürüyene kadar mayalandırılan casu marzu peynirinin üst tabakası kesiliyor ve içinde böcek larvalarının yaşamasına ortam sağlanıyor. Bu larvalar olgunlaştığı zaman peynirin yağların parçalanmasını sağlıyor ve mayalanma derecesini artırıyor. 1962 yılından itibaren de İtalyan Hükümeti ve AB tarafından hijyen kurallarına uymadığı gerekçesiyle satışı yasaklanan casu marzu peyniri satmanın cezası günümüzde tamı tamına 60bin dolar!

İtalya'nın Sardinya koyununun sütünden yapılan bu yumuşak peynir açıkta fermante olmaya bırakılıyor ki sinekler içine yumurtalarını bırakabilsin. Fermantasyonu yumurtalardan çıkan larvalar sağlıyor ve peynir içinde larvalar varken yeniyor.

Kurtçuklar gözlere sıçrıyor

Üstelik işin tehlikeli kısmı peynirin içinde canlı larvaların olması değil ölü larvaların olması. Peynirdeki larvalar ölüyse bağırsak çeperine zarar verebiliyor ve ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor.

Peynirin üstünde kurtçuklar bulunuyor
Peynirin üstünde kurtçuklar bulunuyor

Casu Marzu, yerken gözlerinize dikkat etmeniz gereken nadir yiyeceklerden biri çünkü peynirdeki böcekler fırlayabiliyorlar. Bölgedeki bazı yerliler bu kurtçukları temizlemeyi tercih ederken bazıları ise doğal haliyle tüketiyor.

Casa Marzu, Akdeniz meralarını hatırlatan yoğun ve baharatlı bir tada sahip ve uzun süre ağızda kalıcı olmasıyla biliniyor.

AB araştırma sonucu

Avrupa Birliği, geçtiğimiz yıllarda başlattığı araştırmada, tüketilmek üzere yetiştirilen böceklerin yer aldığı konseptleri ele almıştı.

Araştırmalar sonucunda böcek tüketiminin, hayvan çiftçiliği ile ortaya çıkan karbondioksit emisyonunu ve iklim krizini hafifletebileceği ifade edilmişti.