Çaydanlıkta oluşan kireç lekeleri nasıl temizlenir?

Çaydanlıkta oluşan kireç lekeleri nasıl temizlenir?
Çaydanlıkta oluşan kireç lekeleri nasıl temizlenir?

Mutfakları temiz tutmak çok önemli. Bu nedenle hanımlar mutfak araç-gereçlerini kullanım sırasında yıkayıp kurulayarak bir sonraki kullanım için rafa kaldırıyor. Fakat çaydanlıklar genellikle çok aktif kullanıldıklarından dolayı pek iyi yıkanmıyor. Ya da zaman içinde ne yaparsanız yapın kireç lekeleri oluşabiliyor. Bu gibi durumlarda basit yöntemlerle kireç lekelerini kolayca temizleyebilirsiniz. Peki ama çaydanlıkta oluşan kireç lekeleri nasıl temizlenir?

Birbirinden lezzetli tariflerimiz gibi Blog içeriklerimiz de çok ilgi görüyor. Henüz o sayfaya girmemiş olanlar için aslında özel listeler, ne nerede yenir, püf noktaları, öğrenelim, iyi hisset, bi’ mola gibi kategorilerin yer aldığını belirtelim. Üstelik bu kategoriler altında dolu dolu bolca içerik var. Bu rehberimizde ise konumuz temizlik.

Daha önce mutfak dolaplarının nasıl temizleneceğinden tutun ocakların nasıl parıl parıl parlatılacağına kadar birçok farklı detayı paylaştık.

Çaydanlık içindeki kireç lekeleri, ev hanımlarının en çok sıkıntı duyduğu konulardan biri.
Çaydanlık içindeki kireç lekeleri, ev hanımlarının en çok sıkıntı duyduğu konulardan biri.

Bugün de çaydanlıkta oluşan kireç lekelerinin temizliğini konu alıyoruz. Dünyanın ne fazla çay içen ülkelerinden biriyiz; dolayısıyla çaydanlıkları epey yoğun kullanıyoruz. Sabah kahvaltısı, beş çayı ve akşam çayı derken defalarca çay demliyoruz. Bu kadar yoğun kullanımdan sonra çaydanlıkta kireç lekeleri oluşabiliyor. Çaydanlıkları temizlemek için neler kullanılır, temizlik nasıl yapılır tüm bunları ilerleyen satırlarda bulabilirsiniz.

Sirke, karbonat ve tuz üçlüsü görev başında!

Öncelikle çaydanlıktaki kireç lekelerinin hangi malzemelerle giderilebileceğine bakalım. Mutfak aletlerindeki hemen her temizlikteki gibi yine karbonat ve sirkeyi bolca kullanabilirsiniz.Benzer şekilde tuz da bu noktada önemli bir etkiye sahip. Bulaşık deterjanı ya da inatçı kirleri çıkarmak için özel ürünleri de tercih edebilirsiniz. Ama kimyasallara başvurmadan bu işi doğal yollardan gerçekleştirmek istiyorsanız az önce bahsettiğimiz üç madde işini fazlasıyla görecektir.

Cep sodası olarak bilinen karbonat mide rahatlatmada iyi olduğu gibi doğal yollarla temizlikte de bir numara.
Cep sodası olarak bilinen karbonat mide rahatlatmada iyi olduğu gibi doğal yollarla temizlikte de bir numara.

Hazır bu kadar detaylandırmışken üç maddenin de hangi görevleri yerine getirdiğinden bahsedelim.

Sirke, her zaman olduğu gibi asidik etkisiyle çaydanlıktaki kireç lekelerinin temizlenmesinde büyük bir görevi üstleniyor.

Ayrıca üstüne bir de karbonat ve tuzun etkisi birleştiğinde inatçı lekeler çok daha kolay çözülüyor. Burada sirke seçimi akla takılabiliyor. Standart olarak yiyeceklerde bolca kullanılan elma ya da üzüm sirkelerini tercih edebileceğiniz gibi son yıllarda kullanımı artan beyaz sirkeden de yararlanabilirsiniz.

Kireç lekeleri için kesin çözüm

Malzemeleri tamamlandığına göre temizliğe geçebiliriz. Öncelikle çaydanlığın içine 1 çay bardağı sirkeyi koyup temiz bir fırça kullanarak güzelce ovalayın ve temizleyin. Burada önemli nokta sirkenin tüm yüzeye ve lekelere ulaşmasını sağlamak. İyice ovaladığınızda zaten lekelerin belirli oranda çıktığını göreceksiniz. Daha sonrasında tuz ve karbonat ekleyip temizliğe devam edin. Bu ovalama işlemi sırasında da bulaşık süngeri ya da fırçalardan yararlanabilirsiniz; artık hangisi kolayınıza geliyorsa… Ardından birkaç kez bol suyla güzelce duruladıktan sonra lekelerin durumuna bakabilirsiniz. Eğer bazı lekeler devam ediyorsa temizliği daha etkili hale getirmek gerekiyor. Gelin ona da bir bakalım.

Tabi olmazsa olmaz süngerler ve bulaşık fırçaları da vazgeçilmezimiz.
Tabi olmazsa olmaz süngerler ve bulaşık fırçaları da vazgeçilmezimiz.

Bazı lekeler gerçekten can sıkıyor ve kolay kolay çıkmıyor. Bu noktada birçok kişi doğal temizlik malzemelerinin dışına çıkıp işlemleri biraz daha kimyasallarla gerçekleştirmeye çalışıyor. Fakat biz yine de bildiğimizden çok şaşmayalım… Şimdi az önce bahsettiğimiz maddeleri temizlik için daha da etkili hale getirmekten bahsedeceğiz. Aslında yapmanız gereken şey gayet basit.

  • Öncelikle 1 su bardağı suyu çaydanlığın içine boşaltın. Ardından yarım çay bardağı sirkeyi ekleyin. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra suyu kaynatmak gerekiyor. Böylece sıcakta su ve sirkenin etkisiyle lekeler çok daha kolay çözülüyor. Kirecin büyük kısmı bu kaynama sonrasında yok oluyor. Kalan lekeleri temizlemek için de suyu boşalttıktan sonra bulaşık süngeri ya da temizleme fırçasıyla birlikte ovalama kısmına geçebilirsiniz.

Biz her ne kadar üç madde üzerine yoğunlaşmış olsak da aslında limon tuzu mutfak aletlerini kireç etkisinden arındırmak için sıkça tercih ediliyor. Özellikle karbonatla birlikte kullanıldığında lekeleri çözme etkisinin yoğunlaştığını hatırlatalım.

Patates kabuğu ise kireç lekeleri için ayrı bir seçenek olabilir.
Patates kabuğu ise kireç lekeleri için ayrı bir seçenek olabilir.

Kireç lekelerini patates kabuklarıyla temizleme

Özel bir yöntemden daha bahsetmek gerekiyor, patates kabuğu. Pek fazla bilinmese de aslında patates kabuklarının da önemli bir temizleyici etkisi var. Aslında minimal düzeyde zımpara etkisi yapıp lekeleri çıkardığı söylenebilir. Gelelim temizlikte patates kabuklarının nasıl kullanılacağına….

Öncelikle bir ya da iki büyük patatesi kabuklarını koyarak ayırın ve kireçlenen çaydanlığınızın içine atın. Ardından patates kabuklarının yüksekliğini geçene kadar sıcak su doldurun ve bu şekilde ocakta bekleterek kaynatmaya devam edin. Bu şekilde dakikalar geçtiğinde kireçler de etkisini kaybederek çözülmeye başlıyor.