Dibi tutan pilava neden ekmek koymalıyız?

​Dibi tutan pilava neden ekmek koymalı?
​Dibi tutan pilava neden ekmek koymalı?

Dibi tutan pilavlar genellikle çöpe dökülüyor ve israf oluyor. Ancak bunun öncesinde uygulanabilecek basit bir yöntemle bu israfı önleyebilmek mümkün oluyor. Üstelik bahsettiğimiz yöntemde pilavın değişen tadı da normale dönüyor. Peki ama dibi tutan pilava neden ekmek koymak gerekiyor?

Daha önce Blog sayfamızdaki Öğrenelim bölümünde birçok farklı ipucunu sizlerle paylaştık. Bu tüyolar zaman zaman yemek yapımıyla ilgili oldu, zaman zaman da temizlikle. Hatta son olarak dibi tutan tencerenin nasıl temizleneceği anlattık. Aşağıdaki bağlantılardan o konuya da ulaşabilirsiniz. Şimdi ise sırada dibi tutan pilav için yapabileceklerimize bakacağız. Birçok hanımın hemen aklına geldiği gibi evet, dibi tutan pilava ekmek koymaktan bahsedeceğiz. Makalemiz, dibi tutan pilava neden ekmek koymalı ya da ne kadar ekmek koymalı gibi soruların cevabını veriyor.

Pilav yapmak herkesin harcı gibi gözükse de aslında hem pirinçlerin kalitesinden hem de tecrübesizlikten ya da zamanı kaçırmaktan dolayı tencerelerin dibi tutabiliyor. Yani aslında pirinçlerin tane tane ayrıldığı pilavları yapabilmek hiç de kolay değil.

Ancak yine de dibi tutan ve lapa olan pilavları çöpe dökmeden önce bir çözümünüz var: Ekmek.

Evet; başlıkta da görmüş olduğunuz üzere dibi tutan pilava ekmek koyarak durumu toparlayabilirsiniz. Daha önce duymayanlar biraz yadırgamış olabilir ama bir dilim ekmek bu noktada çok önemli bir görevi üstleniyor.

Ekmek ne sağlıyor?

Dibi tutan ve hafiften yanan pilavın üstüne koyacağınız bir dilim ekmek aslında pilavın hızlıca kurtarıyor. Ancak şimdi bu süreci biraz detaylandıralım. Pilavın dibi tuttuğunu fark ettiğiniz anda yapmanız gereken ilk şey ocağı kapatmak. İsterseniz tencereyle birlikte pilavı ocaktan da alabilirsiniz, bu size kalmış. Daha sonrasında ise bir dilim ekmeği pilavın üzerine koyarak tencerenin kapağını kapatın. Birkaç dakika bu şekilde kaldıktan sonra yapmanız gereken şey yanmamış bölümleri farklı bir tencereye aktarmak. Bu yöntemde dibi tutan pilavın üzerine ekmek koymak aslında yanık kokusunu tamamen aldığı gibi aynı zamanda pilavın o yanık tadını da içine çekiyor. Farklı bir tencereye aktardığınızda pilavı karıştırıp servise uygun hale getirebilirsiniz. Yani tamamen yanmış pilavlar için olmasa da dibi tutan ve az miktarda yanan ve dolayısıyla is kokusu oluşan pilavları bu şekilde kurtabilirsiniz. Böylece çöpe döküp israf etmek yerine kurtarabilirsiniz.

Aşağıdaki bağlantı üzerinden daha önce tüm ayrıntılarıyla paylaştığımız pilav tariflerine gidebilirsiniz.

Birbirinden lezzetli pilav tarifleri.