Dünya mutfağına giriş: Birbirinden nefis 10 İtalyan yemeği

Birbirinden nefis 10 İtalyan yemeği
Birbirinden nefis 10 İtalyan yemeği

İtalya dendiğinde gözünde pizzalarıyla, soslu makarnalarıyla ve nefis tatlılarıyla gastronomi kültürünün mihenk taşlarından biri olan bir lezzet ülkesi canlanmayanımız yoktur diye düşünüyoruz. Tarihiyle, kültürüyle ve göz alıcı mimarisiyle; nefis lezzetleri bir araya gelince İtalya, gastronomik ve kültürel bir gezi ‘bir gün mutlaka gidilmesi gereken’ favori ülkelerimizden biri oluyor.

Dünya mutfaklarında kimi lezzetler damak tadımıza pek uygun olmadığından sempati beslemekte zorlansak da İtalyan mutfağı için bu durum tam tersi. Dünyanın her yerinde sevilerek tüketilen kült lezzetlerin çıkış noktası olan İtalyan mutfağını tam da bu sebeple bu yazımızda mercek altına alıp en bilindik lezzetlerden tutun da saklı kalmış hazinelerine kadar inceleyelim istedik.

Her ne kadar pizza sevgimizi bir kenara koyup on tarifimizin onunu da pizza olarak vermemek konusunda güçlük çekmiş olsak da tüm objektifliğimizle derlediğimiz bu yazımızın sonunda kendinizi şehrinizdeki en iyi İtalyan restoranlarına veya İtalya uçak biletlerine bakarken bulabilirsiniz bizden söylemesi.

Pizza tarifi

Pratik pizza tarifi.
Pratik pizza tarifi.

Bu denli pizza sevgimizden bahsetmişken sahne açılışını nefis bir pizza tarifiyle yapmamıza pek de şaşırmamış olsanız gerek. İtalya uçak biletleri, en iyi İtalyan restoranları aramaları şöyle bir dursun. Kendi mutfaklarımızda birer İtalyan şef edasıyla en lezzetli pizzayı yapmak konusunda okurlarımızla ve ekibimizle Lokma ailesi oldukça iddialıyız. Değil mi?

İtalyan mutfağına giriş101:Pizza tarifi

Mantarlı gnocchi tarifi

İtalyan mutfağının imza yemeklerinden: Mantarlı gnocchi.
İtalyan mutfağının imza yemeklerinden: Mantarlı gnocchi.

İtalyan mutfağının imza yemeklerinden biri olan gnocchi ile tanışmanın tam vakti. Birbirinden nefis sebzelerin aromalarıyla tatlanan, mantarın içinde bulunduğu her şeyi güzelleştiren lezzetiyle buluşan hamurların ortaya çıkardığı bu lezzet şölenini daha önce denememiş olanınız varsa onları yazı bitimi şöyle bir mutfaklara davet edelim.

Bir İtalyan efsanesi: Mantarlı gnocchi tarifi

Zeytinli ciabatta ekmeği tarifi

Evde ekmek yapmanın en kolay yolu: Zeytinli ciabatta ekmeği.
Evde ekmek yapmanın en kolay yolu: Zeytinli ciabatta ekmeği.

Hayatımızda bir kez dahi olsa evlerimizde kendi ekmeğimizi kendimiz yapmışızdır. Ekmek yapımının hamurun mayalanma süreci vs. derken biraz meşakkatli olduğunu da bilmeyenimiz yoktur elbet. İşte İtalyan mutfağına ait bu nefis lezzeti denerken de biraz sizleri yorsa da sonucunda çok mutlu edeceğine garanti verebiliriz.

Ekmeğin en lezzetli hallerinden:Zeytinli ciabatta ekmeği tarifi

Kabaklı ve fesleğenli ravioli tarifi

Lezzetiyle sizi kendinizden geçirecek bir mantı: Kabaklı ve fesleğenli ravioli.
Lezzetiyle sizi kendinizden geçirecek bir mantı: Kabaklı ve fesleğenli ravioli.

Türk mutfağında mantı dendiğinde akan sular duruyor malum. Tam da bu sebeple İtalyan mantısı olarak adlandırabileceğimiz ravioli ile kendimizden geçmeme ihtimalimiz o kadar düşük ki. Fesleğenin o mis gibi kokusuyla, kabağın enfes lezzeti bir araya gelerek ravioli tarifimizi bambaşka bir boyuta taşımış durumda üstelik.

Kuskuslu havuçlu risotto tarifi

İtalya'nın kült lezzetlerinden: Kuskuslu havuçlu risotto tarifi
İtalya'nın kült lezzetlerinden: Kuskuslu havuçlu risotto tarifi

Risotto risotto neymiş bu risotto? diyenler için işte en lezzetli cevabı. İtalyan mutfağı söz konusu olduğunda sürekli adını duyduğumuz risotto, İtalya’nın en kült lezzetlerinden biri. Şefin seçimi olan ve bol kremasıyla ağızda enfes bir tat bırakan bu tarifimizin ne denli başarılı olduğu konusunda pek de tevazu gösteremeyeceğiz maalesef.

Tavada pestolu bonfile tarifi

Genova'nın incisi: Tavada pestolu bonfile.
Genova'nın incisi: Tavada pestolu bonfile.

İtalya’nın en güzel şehirlerinden biri olan Genova’ya ait bu lezzet bir defa tadanların bir daha aklından çıkması mümkün olmayan nadir lezzetlerden biri. İtalyan mutfağının olmazsa olmazlarından parmesan peynirinin sahneye çıkıp adeta şov yaptığı bu tarifimizde pesto sosunun mis gibi fesleğen kokusuna da mest olmaya hazır mısınız?

Kıymalı lazanya tarifi

İtalyan mutfağının mihenk taşı: Kıymalı lazanya tarifi
İtalyan mutfağının mihenk taşı: Kıymalı lazanya tarifi

Lazanyanın adını duyar duymaz yüzlerde oluşan o kocaman tebessüm. En sevilen çizgi filmlerden biri olan Garfield’ın vazgeçilmezi olan lazanyayı eminiz ki denememiş olanlarımız dahi şimdiye değin oldukça merak etmiştir. İtalyan mutfağının tam anlamıyla efsanesi olan bu lezzet için ne desek yetersiz kalacağından en kestirmeden anlatımı için mutfakların yolunu tutalım.

İtalyan mutfağının mihenk taşı:Kıymalı lazanya tarifi

Genoa cake tarifi

Özel günlerin yıldızı: Genoa cake.
Özel günlerin yıldızı: Genoa cake.

Cenova’nın bir diğer vazgeçilmezi olan ve adıyla özdeşleşmiş lezzeti; genoa cake. Kızılcığından kayısısına, portakalından bademine en sevilen lezzetlerin harmanlandığı bu tarifimizin ilk ısırığınızı aldığınız andan itibaren kendinizi Cenova sokaklarında yürüyormuşcasına orijinal hali olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Özel günlerin yıldızı: Genoa cake tarifi

Ricotto peyniri tarifi

Hazır peynire son: Ricotto peyniri.
Hazır peynire son: Ricotto peyniri.

İtalyan mutfağını ele aldığımız bir yazıda ricotto peynirine yer vermemek ne denli doğru olurdu bilemediğimizden İtalyan yemeklerinde sıklıkla karşımıza çıkan bu peyniri de kendi evlerimizde yapmanın tam vakti. Pizza ve lazanyalarımızda kendi yaptığımız peyniri kullanmak hiç olmadığı kadar keyifli ve lezzetli olacak.

Hazır peynire son:Ricotto peyniri tarifi

Pratik tiramisu tarifi

Kahve ve peynirin flörtü: Pratik tiramisu.
Kahve ve peynirin flörtü: Pratik tiramisu.

1960’lı yıllardan itibaren öncelikle İtalyan mutfağını sonra tüm dünyayı kasıp kavuran global bir lezzet haline gelmiş tiramisuyla kapanışı yapmak, hakkını teslim etmekten başka bir şey değil. Kahve ve peyniri yan yana düşünmekte dahi zorlanırken bir araya gelip nasıl böyle bir lezzet oluşturabildiklerine ise hala hayranlık uyandıran bir şaşkınlık duyduğumuzu itiraf edelim.

Kahve ve peynirin flörtü:Pratik tiramisu tarifi