Ege yöresine ait birbirinden lezzetli 10 tarif

​Ege yöresine ait birbirinden lezzetli 10 tarif
​Ege yöresine ait birbirinden lezzetli 10 tarif

Ege mutfağı dendiğinde akla ilk gelen lezzetler; birbirinden nefis zeytinyağlılar ve enfes mezeler olsa gerek diye düşünüyoruz. Bu düşüncemizde de pek haksız olmadığımızı Ege mutfağına ait tariflere şöyle bir göz attığınızda görmeniz mümkün. Çeşitli otların, sebzelerin yıldızı olduğu Ege mutfağının genellikle sağlıklı yemeklere ev sahipliği yapmasıyla yedi bölge mutfağı maçında 1-0 önde olduğunu da söylemeden geçemeyeceğiz.

Genellikle yıllar önce Balkanlardan gelen Rumeli türklerinin yaşadığı Ege bölgesinin kültür mozaiği mutfağı üzerinde incelendiğinde de tüm çeşitliliğiyle bizlere merhaba diyor. Balkanlardan dalga dalga gelen lezzet armonisinin tüm heybetiyle kendini gösterdiği ege yöresine ait birbirinden nefis tarifleri derlediğimiz bu yazımızı okurken iştahınızın açılmaması mümkün değil.

Hem sağlıklı, hem oldukça lezzetli tariflere yer verdiğimiz bu yazımızda sizlere düşen; damak tadınıza en uygun olanı seçip, hepimizin birer şefe dönüştüğü mutfaklarımızda kolları sıvamak. Bir Sezen Aksu şarkısı eşliğinde sofralarımızda yer vereceğimiz bu tariflerimizle bu defa da ‘kalbim Ege’de kaldı’ diyoruz.

Etli şevketi bostan tarifi

Tüm ege halkının dinç ve sağlıklı oluşunun sebebini hiç düşündünüz mü? Biz cevabı bulduk gibi. Birbirinden nefis otların en lezzetli hallerine tanıklık ettiğimiz bu mutfakta sağlıklı olmamak pek de mümkün değil gibi. Ege’ye ait bir ot olan şevketi bostanın en lezzetli halini Lokma farkıyla deneyimlemeye var mısınız?

Etli şevketi bostan
Etli şevketi bostan

Ege'ye selam olsun; etli şevketi bostan tarifi

Çökertme kebabı

Sizi bilemeyeceğiz ama biz ne vakit bu akıllara durgunluk veren nefis kebabı yesek ‘Çökertme’den çıktım da halilim aman başım selamet’ diye bir Ege türküsü mırıldanırken buluyoruz kendimizi. Ege bölgesi genellikle sebze yemekleriyle ünlenmiş olsa da tek başına bir yıldız olan çökertme kebabını deneyimlemenin tam vakti.

Çökertme kebabı
Çökertme kebabı

Ege'nin incisi; çökertme kebabı

Sumaklı yaseminli pirinçli girit kabağı tarifi

Girit kabağını daha önce duydunuz mu bilemiyoruz lakin duymadıysanız çok şey kaybettiğinizi üzülerek de olsa söylemek bize düşüyor. Ege mutfağına yoğun bir tesiri olan suyun öte tarafı olarak adlandırdığımız Yunan mutfağı esintileriyle harmanlanmış bu lezzeti mutlaka deneyimlemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Sumaklı yaseminli pirinçli girit kabağı
Sumaklı yaseminli pirinçli girit kabağı

Suyun öte tarafından bir lezzet; sumaklı yaseminli pirinçli girit kabağı tarifi

Deniz börülcesi tarifi

Ege’nin resmi bir simgesi haline gelmiş olan deniz börülcesine bu listede yer vermemek küçük çapta da olsa bir ihanet sayılacağından ötürü bu tarifimize hakettiği değeri verelim istedik. Oldukça faydalı bir meze olarak tüketebileceğiniz deniz börülcesini tam kıvamında sofralarınıza koymak için en doğru adrestesiniz.

Deniz börülcesi
Deniz börülcesi

Bahçelerde börülce, oynar gelin görümce; deniz börülcesi tarifi

Fava tarifi

Ege ve Yunan mutfağının hazinesiyle tanışmayan varsa, o zaman tam da bu zaman. Fava; bakla sevmeyenleri dahi kendine meftun eden bir meze olarak bir defa tadanın, bir ömür aklından çıkmayan enfes bir meze. Lakin favanın bizde ki yeri çok ayrı olduğundan sizleri bu lezzeti anlatmak yerine, yaşamaya davet etmek konusunda biraz aceleciyiz.

Fava
Fava

Baklaya karşı ön yargıları yıkan;fava tarifi

Zerde tarifi

Osmanlı’dan günümüze gelen bu müthiş tatlının, Ege mutfağına ait olduğunu bilmeyen var mı? Zerdeçal ve safranın buluşarak altın rengini verdiği, lezzetiyle de altın kadar değerli zerdenin yöresel lezzetler içinde yeri bambaşka diyerek küçük bir itirafta bulunalım. Düşük kalori, yüksek lezzet sloganıyla tatlının en lezzetli haline selam durma vakti.

Zerde
Zerde

Altından daha sarı;zerde tarifi

Zeytinyağlı enginar tarifi

Ege mutfağı denildiğinde enginara yer vermemek mümkün mü? Lokma olarak bu soruyu büyük bir netlikle ASLA olarak cevaplayabiliriz. Bizler bu listede yedi bölgede sevilen, çeşit çeşit tarifte karşımıza çıkan enginarın Ege’ye has ve en orijinal haline yer vererek bu lezzeti siz değerli okurlarımızla birlikte doruklarda yaşamaya kararlıyız.

Kalbim ege'de kaldı; zeytinyağlı enginar tarifi

İlibada dolması tarifi

Ege’nin iç kesimlerine yolculuk ederek, daha az bilinen yöresel bir efsane olan; ilibada dolmasıyla sizleri tanıştırmanın vakti geldi de geçiyor bile. Farklı farklı isimlerle bilinse de damaklarda iz bırakan lezzetinin asla değişmemesiyle gönlümüzü çoktan fethetmiş olan ilibada dolmasının Afyon’dan sofralarımıza uzanan macerasına gelin birlikte göz atalım.

İlibada dolması
İlibada dolması

Ege'nin hazinesi;ilibada dolması tarifi

İzmir boyozu tarifi

Kahvaltı sofralarınıza İzmir sokaklarından bir lezzet getirme imkanınız olsa neyi seçerdiniz? Biz şüphesiz ki boyozu. İzmir’den sofralarımıza gelene kadar bayatlaması muhtemel olduğundan Lokma’da çareler tükenmez dedik ve en lezzetli boyozu tam ölçüleriyle yine sizler için hazırladık.

İzmir boyozu
İzmir boyozu

Kahvaltı sofralarının yıldızı olmaya aday; İzmir boyozu tarifi

Marul yemeği tarifi

Marulun yemeği nasıl olur ki? sorusunu duyduk ve cevabını sizlere yetiştirdik. Ege bölgesine özellikle de Tire’ye ait bu lezzeti ilk tattığımızda dumur olduğumuzu itiraf etmekten hiç gocunmayarak hakkını teslim etmek için kapanışı kendisiyle yapmak istedik.

Marul yemeği
Marul yemeği

Lokma farkıyla; marul yemeği tarifi