En çok görülen gıda alerjileri
Gıda alerjileri, bağışıklık sistemimizin belirli bir yiyeceğe karşı verdiği hassas bir tepki. Vücudun bu tepkiyi vermesinin nedeni, yanlışlıkla o gıdanın zararlı bir madde olduğunu algılamasından kaynaklanır. Bu yanlışın anlaşılmanın sonucunda ise kaşıntı, nefes darlığı, döküntü gibi reaksiyonlar görülebilir. Bazen gıda alerjisi o kadar ileri boyutta olur ki daha ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir. Peki, en çok alerji görülen gıda hangisidir? Hadi gelin bakalım.
Süt
Süt, özellikle bebek ve çocuklarda yaygın olarak alerjiye neden olan gıdaların başında geliyor. Vücudumuzda inek sütü proteinlerine karşı gelişen bu alerji, ciltte döküntü, nefes darlığı, kusma gibi sorunlarla gözlemlenebiliyor. Bazen yaşın ilerlemesiyle birlikte süt alerjisi yok olsa da bazen de kalıtsal bir hastalık haline gelebiliyor.
Yer fıstığı
Dünyada en yaygın görülen alerji türlerinden biri olan yer fıstığı alerjisi, genellikle ömür boyu süren alerji türlerinden biri. Ciddi alerji türlerinden biri olan yer fıstığı genellikle nefes almada sorun yaşatıyor. Acil tıbbi müdahale gerektirdiği durumlarda müdahale edilmezse kalp durmasına neden olabiliyor.
Yumurta
Yine çocuklar arasında çok yaygın alerji türlerinden biri olan yumurta alerjisi, kurdeşen, mide bulantısı ve solunum zorluğu gibi semptomlarla ortaya çıkıyor. Yumurtanın hem beyazı hem de sarısı alerjiye sebep olabilse de beyazı sarısına göre daha fazla alerjiye sebep oluyor.
Kuruyemiş
Fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler de en çok alerji görülen yiyeceklerden biri. Genellikle geçmeyen alerjilerden biri olan kuruyemiş alerjisi, çoğu zaman anafilaksi riskini de beraberinde getiriyor. Bu nedenle kuruyemiş alerjisi olan kişilerin kesinlikle azıcık bile olsa yememesi gerekiyor.
Buğday alerjisi
Buğday alerjisi genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan bir alerji türüdür. Buğdayda bulunan proteinlere karşı gelişen alerjik reaksiyonlar, tıpkı diğer alerji türlerinde olduğu gibi kendisini belli ediyor. Buğday alerjisi olan kişiler, kepek, kraker, bulgur, durum buğdayı ekmek gibi buğday ürünlerini tüketmemesi gerekiyor. Ancak buğday alerjisini gluten intoleransı ile karıştırmamak gerek.
Soya
Soya alerjisi, genellikle bebeklerde mama tüketimi sonucunda ortaya çıkıyor. Bununla birlikte, yetişkinlerde de görülebiliyor. Soya türevleri birçok işlenmiş gıdada bulunduğundan, bu alerjiyi yönetmek bazen zor olabilir.