Evde baklava nasıl yapılır? Bayramlık birbirinden nefis 11 baklava tarifi

​Evde baklava nasıl yapılır? Bayramlık 11 nefis baklava tarifi
​Evde baklava nasıl yapılır? Bayramlık 11 nefis baklava tarifi

Baklava, küçük büyük gözetmeksizin hepimizin sevdiği ve yeri gönüllerde her zaman ayrı olan şerbetli tatlılardan biri. Ramazan Bayramı’nın yaklaştığı şu günlerde evde baklava nasıl yapılır? Baklava püf noktaları nelerdir? gibi sorulara sıkça cevap aranırken bizler Lokma olarak bu konuya el koyalım istedik ve sizler için tüm püf noktalarıyla birlikte nefis baklava tariflerimizi bu yazımızda gizledik.

Baklava incecik hamuruyla, çıtır kıvamıyla ve tadına doyulmaz lezzetiyle dünya mutfak literatüründe birçok farklı milletin sahip çıktığı bir lezzet. Lakin bizler Osmanlı saray mutfağından günümüze ulaşmış bu enfes lezzeti Gaziantep’te bir kez yemiş olan birinin baklavanın Türk mutfağına ait olduğuna dair hiçbir şüphesi kalmayacağına eminiz.

Bu bayramda ağızda dağılan kıvamıyla, nefis şerbetiyle sofralarımızın baş tacı olmaya aday baklava yine tüm gönülleri fethetmeye geliyor. İster cevizli, ister fıstıklı olsun yeter ki baklava olsun diyenler bu kez en doğru adreste. Gelin damak tadınıza en uygun tarifi tüm püf noktalarımıza dikkat ederek deneyimleyip bu bayram hepimiz kendi Antepli birer baklava ustasına dönüşelim.

Bayramın vazgeçilmez tatlısı, baklava.
Bayramın vazgeçilmez tatlısı, baklava.

Evde baklava hamuru nasıl açılır?

Ev yapımı baklava söz konusu olduğunda, en önemli iki unsur hamuru ve şerbetidir. Şöyle rivayet edilir ki; Osmanlı’da eski İstanbul konaklarında yapılan baklavalarda aşçıların bir tepsiye yüz kat yufka sığdırması istenirmiş. Baklava tepsisi fırına girmeden önce konak sahibinin huzuruna getirilirmiş; o da bir Hamid altınını yarım metre yükseklikten dik olarak baklava tepsisinin üzerine bırakırmış. Altın yufka katlarını delip tepsinin dibine değerse, aşçı başarılı sayılır ve altın ödül olarak aşçıya gidermiş. Gelin biz de bu tarifimizle bir Hamid altını kazanacak olmasak da açtığımız incecik baklava hamuruyla tüm ev halkının gönlünü kazanalım.

Baklava hamuru malzemeleri
Baklava hamuru malzemeleri

Baklava hamuru nasıl yapılır?

Altın değil gönül kazandıran; baklava hamuru tarifi

Baklava yapımının püf noktaları

  • • Nefis bir baklava yapmanın ilk kuralı şüphesiz un seçiminde gizlidir. Kullanacağınız unu kesinlikle baklavalık un olarak özel üretilen unlardan seçmelisiniz. Böylelikle hamurunuz hem kolay açılacak hemde inceltirken kopma gibi herhangi bir sorun ortaya çıkmayacak.
  • • Hamuru istediğiniz kıvama getirebilmek için kullanacağınız tüm malzemeler ılık olmalı ve yoğururken ellerinizi sık sık ıslatarak hamurunuzu kurutmamaya özen göstermelisiniz.
  • • Baklava şerbetinizin şekerlenmemesi için mutlaka kaynamaya başladığı an içine limon eklemelisiniz. Bu baklavanın en önemli unsuru olan şerbet için olmazsa olmaz bir püf nokta.
  • • Baklava hamurunuzu yoğurduktan sonra 20 dakika kadar dinlendirmenizde kıvamı en ideale ulaşmış hamuru elde etmeniz yönünde büyük fayda var.
  • • Baklava katlarının arasına serpilen nişasta tercihi de büyük önem taşımakta. Bizim Lokma olarak tercihimizi kesinlikle buğday nişastasından yana.
  • • Baklavanın çıtır çıtır kıvamını verebilmek için ise en önemli nokta şerbetin ılık, baklavanın ise soğuk olması.

Ev baklavası tarifi

İncecik hamuru, gevrek cevizi ve mis gibi şerbetiyle yediğimiz an hepimizi eski bayramlara götüren ev baklavası tüm baklava severlerin gönlündeki nostaljik yerini asla kaybetmeyen nadide bir lezzet. Bu epey sevilen lezzeti gelin bu bayram Lokma farkıyla deneyimleyin.

Ev baklavası
Ev baklavası

Ev baklavası nasıl yapılır?

Nostaljik lezzet; ev baklavası tarifi

Bohça baklava tarifi

Kat kat hamurunun arasına serpilmiş ceviz taneleriyle yiyenleri lezzetiyle kendine hayran eden baklavanın bu kez hem lezzetine hem görünüme meftun olmaya hazır mısınız? Cevabınız evet ise; şefin seçimi olan bu nefis bohça baklavası tarifimize mutlaka göz atın.

Bohça baklava
Bohça baklava

Bohça baklava yapılışı

Bu bayram bohçaları hazırlayın; bohça baklava tarifi

Ballı pekmezli elma baklavası tarifi

Baklavayı çok seviyoruz lakin sağlık sorunları sebebiyle yiyemiyoruz diyen şeker hastalarını bu bayram es geçmedik. Doğal şeker içeren bu nefis ve pratik tarifimizi geçmişin tozlu sayfalarından çıkarıp sizler için derledik. Bu bayram sağlıklı lezzetli ve şekersiz baklava tarifi bizden, yapması sizden.

Pekmezli baklava nasıl yapılır?

En sağlıklısından;ballı pekmezli elma baklavası tarifi

Büzme baklava tarifi

Baklavanın her çeşidini seviyoruz ama fıstıklı baklavanın yeri bizde ayrı diyenleri duyar gibiyiz. İtiraf etmek gerekirse çok küçük bir farkla fıstıklı baklava bizim için de bir adım önde. Gerçek fıstıklı baklava müptelaları için derlediğimiz bu nefis tarifimizle baklavanın ve bayramın tadına doyacağınıza garanti veriyoruz.

Büzme baklava
Büzme baklava

Büzme baklava yapılışı

Fıstık müptelalarına; büzme baklava tarifi

Kuş gözü baklavası tarifi

Bu bayram sofralarımıza çok sevdiğimiz baklavanın değişik bir yorumunu getirmeye var mısınız? Baklavayı epey seviyoruz ama sofralarımızda değişiklik istiyoruz diyenler çok haklı. Kuş gözü baklavası tarifimizi bir kez deneyenlerin sık bilinen baklavanın pabucunu biraz dama atacağına emin gibiyiz.

Kuş gözü baklavası
Kuş gözü baklavası

Kuş gözü baklava nasıl yapılır?

Baklavaya nefis yorum; kuş gözü baklavası tarifi

Kaymaklı baklava tarifi

Baklavanın yeri her ne kadar hepimizin gönlünde bambaşka olsa da biraz ağır bir lezzet olduğunu itiraf etmemizde fayda var. O yüzden baklavayı çok seviyoruz ama belli bir süre sonra yerken içimizi bayıyor diyenler pek de haksız sayılmaz. Peki baklava katlarını buluşturmadan önce araya kaymak koymayı hiç denediniz mi? Baklavanın lezzetini oldukça yumuşatan bu ilginç önerimizin tadına doyamayacağınızın garantisini veriyoruz.

Kaymaklı baklava
Kaymaklı baklava

Kaymaklı baklava yapılışı

Baklava kaymakla buluştu; kaymaklı baklava tarifi

Ballı lorlu baklava tarifi

Bu başlığı görenlerin nasıl yani baklava ve lor peyniri mi? dediklerini şu an duyar gibiyiz. Bizlerin sadece fıstıklısını ve cevizlisini bildiğimiz baklavayı Osmanlı saray mutfağında lorlu, kaymaklı, kavunlu, fındıklı demeden birçok farklı çeşidiyle denediklerini söylesek? Sizleri bir peynir çeşidini baklavayla buluşturmak konusundaki tereddütlerinizi yıkıp hayatınızın lezzetini keşfe davet ediyoruz.

Ballı lorlu baklava
Ballı lorlu baklava

Ballı lorlu baklava nasıl yapılır?

Peynir baklavayla buluşursa; ballı lorlu baklava tarifi

Şekerpare tabanlı baklava tarifi

Baklava ve şekerpare severlere müthiş bir haberimiz var. Sizleri daha önce hiçbir yerde duymadığınıza emin olduğumuz ilginç bir lezzetle tanıştıralım istiyoruz. Baklava ve şekerparenin tek potada eridiği bu enfes tarifimize gelin birlikte göz atalım.

Şekerpareli baklava
Şekerpareli baklava

Şekerpareli baklava yapılışı

Baklava ve şekerpare aşkı; şekerpare tabanlı baklava tarifi

Gül baklava tarifi

Yufka açmayı bilen birinin dahi yapabileceği ve en ideal lezzeti yakalayabileceği bu baklava tarifimiz hem oldukça pratik hemde oldukça lezzetli. Tadına ve sunumuna kalbimizi bırakacağımız bu nefis tarifimizi deneyimlerken bizler için de bir çatal almayı unutmayın.

Gül baklava
Gül baklava

Gül şeklinde baklava nasıl yapılır?

Güllerin içinden; gül baklava tarifi

Burma baklava tarifi

Tatlıcılarda yediğimiz burma baklavayı bu bayram mutfaklarımıza taşımaya var mısınız? Ağızda dağılan kıyır kıyır tadıyla ve gözlere hitap eden müthiş görüntüsüyle gönüllerimizin yeni yıldızına merhaba deyin.

Burma baklava
Burma baklava

Burma baklava yapılışı

Nefis lezzetiyle; burma baklava tarifi

İrmikli baklava tarifi

Baklavanın irmiklisi mi olur demeden mutfaklara koşmanızı önerdiğimiz bir lezzetle karşınızdayız. Hazır yufkadan yapılmasıyla epey seveceğimiz, damaklara damga vuracak bu tarifimiz oldukça pratik yapımıyla ve enfes tadıyla sizlerle.

İrmikli baklava
İrmikli baklava

İrmikli baklava yapılışı

Lezzet şöleni; hazır baklava yufkasından irmikli baklava tarifi