Evde kahve dükkanları kadar iyi kahve yapmanın püf noktaları

En iyi kahve püf noktaları
En iyi kahve püf noktaları

O meşhur kahve dükkanlarında bayılarak içtiğimiz kahveleri evde neden bir türlü yapamıyoruz? Kahve yaparken atladığımız bazı basit ama önemli püf noktalar olabilir. Öncelikle kahvenizi sütlü mü seversiniz sade mi? Bu sorunun cevabı bile seçeceğiniz kahve çekirdeği açısından oldukça önemli. Hadi gelin evde mükemmel kahve demlemenin püf noktalarına bakalım!

Suyun önemi

Unutmayın kahve çekirdeğiniz kadar kahveyi demlediğiniz suyun da önemi büyük! Kahvenizin çoğunluğunun su olduğunu, temiz su kullanmanız gerektiğini hatırlatalım ve suyun derecesinin öneminden bahsedelim. Kahve demlerken fokurdayarak kaynayan su kullanılmaz. Suyunuzun 70-80 derece arası olması önemli. Neden mi? Çünkü kaynar su kahvenizi yakar ve acımsı bir tat bırakır. Eğer french presste ya da chemexte demleme yapacaksanız suyunuzu kahvenin üzerine tepeden ve az az dökmelisiniz ki çekirdekleriniz aromasını tam olarak verebilsin.

Sizin için en doğru kahve

Öncelikle şunu sormalıyız: kahvenizi sütlü mü seversiniz sütsüz mü? Çünkü alacağınız çekirdek bu seçime göre değişebilir. Sütsüz seviyorsanız hafif narenciye aromalarına sahip orta kavrulmuş kahvelerin lezzeti çok güzel. Ancak sütlü seviyorsanız kahvenin tadını tam verebilmesi için yoğun kavrulmuş, çikolata ve fındık aromalarının yoğun olduğu bir çekirdeğe yönelebilirsiniz.

Kahvede hangi duyu daha önemli?

Kahvenin tadı kadar kokusu da önemli. Hatta kokusu belki daha önemli diyebiliriz. O sebeple taze çekilmiş çekirdekten yapılan kahveler bize her zaman daha lezzetli gelir çünkü kokusunu tam olarak hissedebiliriz. Eğer bir kahve öğütücünüz yoksa kahvenizi aldığınız yere demleyeceğiniz ekipmana göre öğüttürebilirsiniz ancak bozulmaması için çok dikkatli saklamalısınız!

Demlerken kullanacağınız kahvenin miktarı

Sade kahve içiyorsanız genellikle oran 1 litre su başına 60 gram kahve şeklindedir. 250 ml boyutlarında bir kahve fincanı için 18 gram kahve çok iyi bir ölçü. Gramla ölçemiyorsanız 4 tatlı kaşığı çekilmiş kahve 18 gram gelecektir. Ancak bu ölçü filtre kahve için geçerlidir. Eğer espresso içecekseniz kullandığınız kahve ağırlığının 2-3 katı sıcak su kullanmalısınız. 18 gram kahve için 40-45 gram su iyi olacaktır.

Kahvesini süt köpüğü ile sevenler dikkat!

Kahvesini köpürtülmüş süt ile sevenler french press ile sütlerini köpürtmeyi denemeliler! Gerçekten süt köpürtücüden hiçbir farkı yok. Ancak sakın kavanoz içinde çalkalayarak bu işlemi yapmayın. Sıcak süt kavanoz içinde basınçla birlikte patlama yapabilir.

Biz deneyimlediğimiz püf noktaları sizlerle paylaştık. Elbette herkesin damak zevki farklıdır. Sizler de deneye yanıla damak zevkinize en uygun kahveyi ve demleme şeklini bulacaksınız. Kahve demleme tüyolarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın!