Evdeki malzemelerle kolayca hazırlayın: Ev yapımı 12 yüz maskesi

​Evdeki malzemelerle kolayca hazırlayın: Ev yapımı 12 cilt maskesi
​Evdeki malzemelerle kolayca hazırlayın: Ev yapımı 12 cilt maskesi

Her ne kadar ‘bitkisel özlü’ olduğu özellikle belirtilen yüz maskeleri satılıyor olsa da biz her zamanki gibi ‘doğal’ çözümleri sizlerle paylaşıyoruz. Ev yapımı yüz maskeleri için salatalık, muz, süt tozu, avokado, nar, bal ve hatta zeytinyağını kullanabilir ve başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Ev yapımı yüz maskelerini, nasıl uygulanacağını ve hangi malzemenin hangi cilt tiplerine uygun olduğuna yakından bakıyoruz.

Cilt vücudumuzun en geniş alanı. Hastalığa yol açan maddelerin ilk uğradığı yer olan cilt aslında önemli bir bariyer görevi de görüyor. Cildimizi her zaman temiz tutarak ve yıkayarak aslında onu korumuş oluyoruz. Ancak tek başına bu da yeterli değil. Güzellik merkezine gitmeden ya da kimyasal içerikli bakım kremleri satın almadan da evde kendi cilt temizliğinizi yapmanız mümkün. Her zaman elinizin altında olan, mutfakta bulabileceğiniz ya da ulaşılması kolay malzemelerle çok kısa sürede kendi cilt tipinize uygun maskeyi elde edebilirsiniz.

Cildimizi her zaman temiz tutarak ve yıkayarak aslında onu korumuş oluyoruz.
Cildimizi her zaman temiz tutarak ve yıkayarak aslında onu korumuş oluyoruz.

Önemli olan ilk aşama cildi maskeden önce dahi temizlemek. Temiz bir cilde uygulayacağınız maskeler her zaman daha güzel sonuç veriyor. Bu pratik bilgiden sonra ikinci adım olarak cildinizin ne tür bir maskeye ihtiyacı olduğunu saptayabilmek gerekiyor. Çok kuru ciltler için ayrı maskeler, siyah nokta için ayrı maskeler, canlandırmak için ayrı maskeler seçilip uygulanabilir. Şimdi evde uygulayabileceğiniz doğal malzemelerden oluşan ve oldukça faydalı evde yapabileceğiniz maskeler için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Ev yapımı yüz maskeleri için kullanılabilecek malzemeler

  • • Salatalık maskesi
  • • Muz maskesi
  • • Süt tozu maskesi
  • • Yoğurt maskesi
  • • Elma sirkesi maskesi
  • • Avodako maskesi
  • • Soda maskesi
  • • Limon maskesi
  • • Nar maskesi
  • • Bal maskesi
  • • Çilek maskesi
  • • Zeytinyağı maskesi

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi evde tamamen doğal malzemeler ve meyvelerle yüz maskeleri oluşturabilirsiniz. Listemizde toplamda 12 farklı malzeme yer alıyor. Ayrıca bunların birkaçı zaten yıllardır aşina olunan ve bilinen yüz maskeleri. Ancak bu başlık altında hepsine ayrı ayrı bakıp detaylandırıyoruz.

Salatalık maskesi

En fazla tercih edilen ve bilinen doğal maske yöntemlerinden biri salatalıkla yapılıyor. Her cilt tipi için uygun olan salata maskesi; cildi rahatlatıp nemlendiriyor ve besliyor. Üstelik hazırlanması da çok kolay. Yalnızca yarım salatalığı (küçükse bir tane de olur) kesip yüzünüze yerleştirebilirsiniz. Ancak daha etkili sonuç almak isteyenler balla birlikte püre haline getirip yüzüne sürebilir. Sadece 20-25 dakika kadar bu şekilde bekledikten sonra soğuk suyla yıkayıp kurulayın ve bunu belirli periyotlarda standart haline getirin.

Salatalık maskesi
Salatalık maskesi

Muz maskesi

Daha çok kuru cilt yapısına sahip olanlar için uygun olan muz maskesinin cildi nemlendirme dışında güçlendirme konusunda da katkı sağladığı biliniyor. Üstelik hazırlanması az önce bahsettiğimiz salatalık maskesinden de anlaşılabileceği şekilde basit. Bir tane muzu püre haline getirip yüzünüze sürün ve 15-20 dakika bekleyin. Daha sonrasında soğuk suyla yıkayarak silin.

Muz maskesi
Muz maskesi

Süt tozu maskesi

Sütün ne kadar besleyici bir içecek olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu içecek aslında cildin beslenmesinde de kullanılabiliyor. Adeta bir mucize. Tüm ciltler için uygun olan süt maskesini hazırlamak için su bardağına 2 parmak kadar süt tozu doldurun ve ardından üzerine de su ekleyin. Daha sonrasında yüzünüze sürerek kurumasını bekleyin. Daha sonrasında bol suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz.

Süt tozu maskesi
Süt tozu maskesi

Yoğurt maskesi

Yine çok sık tercih edilen ve besleyiciliyle dikkat çeken diğer bir doğal maske malzemesi de yoğurt. Yağlı ciltler için daha uygun olan yoğurt maskesi, cildi temizlediği gibi aynı zamanda yumuşatma etkisi de sağlıyor. Bir kaseye ekleyeceğiniz yemek kaşığı süzme yoğurdu yüzünüze sürerek 20-25 dakika bekleyin ve ardından bol soğuk suyla yıkayın.

Yoğurt maskesi
Yoğurt maskesi

Elma sirkesi maskesi

Yağlı ve parıl parıl parlayan ciltler için uygun olan elma sirkesi maskesini de uygulayabilirsiniz. Cildi olabildiğince iyi besleyen elma sirkesini uygulamak için 1 bardak suyun içine 1 yemek kaşığı kadar elma sirkesi eklemeniz yeterli. Ardından sürüp 15 dakika beklemeden sonra temizleme safhasına geçebilirsiniz.

Elma sirkesi maskesi
Elma sirkesi maskesi

Avokado maskesi

Avokado maskesi için yalnızca avokadoyu kullanabileceğiniz gibi aynı zamanda yumurta beyazı ve limonu da bu tarife ekleyebilirsiniz. Kuru ve karma ciltler için uygun olan avokado maskesi diğer malzemelerde de olduğu gibi nemlendirme ve besleme özelliğine sahip. Püre haline getireceğiniz 1 avokadoya 1 yemek kaşığı limon ekleyebilir ve üzerine bir de 1 yumurta beyazı dahil edebilirsiniz.

Avokado maskesi
Avokado maskesi

Soda maskesi

Ev yapımı maske için tercih edebileceğiniz bir diğer malzeme ise soda. Soda maskesiyle cildinizi nemlendirip temizleyebilirsiniz. Yağlı cilt tipleri için daha uygun olan soda maskesini uygulamak çok basit. Sodayı bir bardağa boşaltıp yüzünüze sürün ve az da olsa kurumasını bekleyin. Kalıntılarının bile çok fayda sağladığı aşikar.

Soda maskesi
Soda maskesi

Limon maskesi

Kuru ve karma ciltlerde çok daha verimli sonuçlar veren limon maskesi, cildi nemlendirip düzenleyerek besliyor. Su bardağına iki parmak kadar zeytinyağı ekleyin ve taze bir limon sıkıp yüzünüze sürün, aradan 10-15 dakika geçtiğinizde temizlemeye başlayabilirsiniz.

Limon maskesi
Limon maskesi

Nar maskesi

Cilt temizliğinde doğal malzemeler arasında narı tek başına kullanabileceğiniz gibi isterseniz nar ve balı da birlikte tercih edebilirsiniz. İsterseniz doğrudan karma olan tarifi paylaşalım; 2 yemek kaşığı dolusu nar ve 2 yemek kaşığı balı karıştırın ve ardından yüzünüze sürün. Birkaç dakika küçük parmak hareketleriyle ovcuktan ve yüzünüze iyice yayılmasını sağladıktan sonra yüzünüzü bol suyla yıkayarak temizleyin.

Nar maskesi
Nar maskesi

Bal maskesi

Salatalık / bal ya da nar / bal karışımlarıyla maske oluşturabileceğiniz gibi yalnızca balı da tercih edebilirsiniz. Balın besleyici etkisinin yanı sıra nemlendirme ve güçlendirme konusunda da büyük avantaj sağladığını eklemek gerekiyor. Üstelik tüm cilt tipleri için uygun. Sürdükten sonra 15 dakika bekleyip yıkayabilirsiniz.

Bal maskesi
Bal maskesi

Çilek maskesi

Maske için çileği tek başına uygulayabileceğiniz gibi yoğurdu da işin içine dahil edip daha etkili bir çözüm oluşturabilirsiniz. Tüm cilt tiplerinde cildi rahatlatma ve besleme özelliğine sahip olan çilek / yoğurt maskesinin temizlemesi ise biraz zahmetli.

Çilek maskesi
Çilek maskesi

Zeytinyağı maskesi

Son olarak ‘doğal cilt temizleyici’ olarak önerebileceğimiz bir diğer malzeme ise zeytinyağı. Kuru cilt tipi için çok uygun olan zeytinyağını yüzünüze masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Ardından soğuk suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz.

Zeytinyağı maskesi
Zeytinyağı maskesi